Világklasszis mezőny érkezik Alagra


Világklasszis mezőny érkezik Magyarországra az Alagi Nemzetközi Military alkalmából május utolsó hétvégéjén, melyre több mint 100 nevezés érkezett a világ tizenegy országából. A verseny legmagasabb, 2016-os riói olimpiai játékokra kvalifikációt adó kategóriájába előreláthatólag 25 páros áll starthoz.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. által rendezett és a FEI Fejlesztési Program által támogatott verseny évről évre egyre népszerűbb a lovasok körében. Idén tizenegy olimpikon sportoló és tíz olyan lovas indul, aki 2014-ben az Alltech FEI Lovas VilágjátékokonTM képviselte hazáját, közülük heten ugyanazt a lovat lovagolják majd Dunakeszi-Alagon, amivel Normandiában versenyeztek.

A CCI3*-os kategória 25 fős mezőnyébe hét lovas érkezik Lengyelországból. A lengyel lovasok közt van két korábbi olimpikon, Kamil Rajnert és Artur Spolowicz, valamint az Alltech FEI Lovas VilágjátékokonTM 15. helyet szerző lengyel csapat tagja Jacek Jeruzal és Flandia 2.

Olaszország is erős csapattal, összesen 20 lóval nevezett, melyből hat páros indul CCI3*-on. Stefano Brecciaroli, Európa-bajnoki csapat ezüstérmes és a londoni Olimpiai Játékok egyéni 19. helyezettje, két lóval, Roulette B-vel és a korábbi világelső Andrew Nicholsonn al 4*-os szintig versenyző Viscount George-val indul.

Ausztria és Csehország is három-három párost küld a verseny legmagasabb kategóriájába, köztük a tavaly Dunakeszi-Alagon CIC3*-on győzni tudó Jaroslav Hatlát (CZE) és Fernet Af Kreffet. Két osztrák olimpikon, Margit Appelt és Harald Siegl nevezett a versenyre.

CCI3* indulói között van két ázsiai ország lovasa is. Oiwa Yoshiaki (JPN), aki egyéniben és csapatban is nyert Ázsiai Játékokat, valamint díjlovaglás után vezette a 2012-es londoni Olimpiai Játékokat, most a 9 éves pej heréltet, The Duke of Cavant lovagolja. Alex Hua Tian (CHN), a 2014-es incheoni Ázsiai Játékok egyéni ezüstérmese, Harbour Pilot C-vel indul, akivel tavaly a Világjátékokon 48. helyen zárt. A Hongkong után második olimpiájára készülő, Angliában élő 26 éves Alex 2009-ben elnyerte a HSBC kiemelkedő tehetségeknek járó díját (HSBC Rising Star Award).

Svájcot a tavalyi Világjátékokon indult páros, Felix Vogg és Onfire, míg Belgiumot a háromszoros olimpikon Joris Vanspringel és Limestone képviseli. Magyar színekben egy lovas, ifj. Tuska Pál és Rádiháza Alfa indul. A CIC3* kategória 22 nevezett párosa között további magyar lovasoknak szurkolhatunk. Az olimpikon Schaller Gábor és a normandiai Világjátékokon indult Egyed László mellett Porcsa Lőrinc, Szabó Orsolya és Tuska Péter állnak rajthoz.

Izgalmas verseny garantált nem csak 3*-on, hanem a kisebb kategóriákban (CCI1*/2*) is, attól a pillanattól kedve, hogy a díjlovagló négyszögbe lovagol az első lovas péntek reggel.

Az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont által biztosított helyszínén folyamatosan dolgoznak azon, hogy a versenyen optimális körülmények várják mind a lovasokat, mind nézőket. A III. Dunakeszi-Alagi Lovasfesztivál keretében több ezer nézőt várnak az ingyenesen látogatható rendezvény szervezői. Továbbá május 30-án, szombaton 12:00-től a Sport 2 élőben közvetíti a terepversenyt.

Előzetes nevezési listák:
CCI1*
CCI2*
CIC3*
CCI3*

A legfrissebb napirend, valamint a versennyel kapcsolatos információk elérhetők a verseny oldalán.