• A győztes Brit Csapat (c) Kit Houghton / FEI
  A győztes Brit Csapat (c) Kit Houghton / FEI
 • Cook (c) Kit Houghton / FEI
  Cook (c) Kit Houghton / FEI
 • French (c) Kit Houghton / FEI
  French (c) Kit Houghton / FEI
 • Jung (c) Kit Houghton / FEI
  Jung (c) Kit Houghton / FEI
 • Az dobogós csapatok (c) Kit Houghton / FEI
  Az dobogós csapatok (c) Kit Houghton / FEI

Véget ért a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokság

Fontainebleau (FRA), 2009. szeptember 23-27.


KRISTINA COOK KÉTSZERES EURÓPA-BAJNOKI CÍMIG VEZETTE AZ ANGOLOKAT

Régóta a világ legjobb lovasai közt tartották számon az angol Kristina Cookot, aki végül megszerezte pályafutásának eddigi legkomolyabb nemzetközi címét, ráadásul az angol csapattal is bajnokok lettek úgy, hogy minden versenyszámot megnyertek a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon, Franciaországban, Fontainebleau-ben.

Mindemellett felállított egy új rekordot is, hiszen ő az első anya, aki egyéni aranyat nyert, ráadásul mostmár megvan neki a teljes egyéni bajnoki éremsorozat, azok után, hogy 1993-ban ezüst, 1997-ben pedig bronzérmes volt.

Az angolok könnyedén megszerezték megszakítás nélküli nyolcadik Európa-bajnoki csapat aranyérmüket – a 21. alkalom ez az Európa-bajnokság 1953 óta tartó történetében. A dolog valamelyest leegyszerűsödött, miután a németek kipotyogtak a terepversenyen, és a franciák is elszálltak Jean Teulère, a terepverseny hősének második lószemle előtti kényszerű visszalépése miatt.

Az angolok kemény 93.2 ponttal nyomták le az első ezüstérmüket megszerző olaszokat és az újabb 64.4 ponttal lemaradt, harmadik helyen záró belgákat.

Az angol csapatba Mary King (GBR) helyére utolsó pillanatban beugró Piggy French (GBR) brillírozott első felnőtt bajnokságán, amikor hibátlanul lovagolt a díjugratásban és ezüstérmesként végzett - összesen ketten lovagoltak hibátlanul.

A szintén első felnőtt bajnokságán részt vevő Michael Jung (GER) mentette meg a németek becsületét, hiszen végül bronzéremmel térhetett haza.


PÁLYA, KOMOLY KIHÍVÁSOKKAL


Nicolas Touzaint (FRA) megjósolta, hogy a fontainbleau-i díjugrató pálya komoly tesztet fog jelenteni, és ez be is igazolódott. Először is, a stadion hatalmas, és igen izgatott nézők ülnek körös körül, de az is elég szoktalan, hogy a osztott szintezésű - egy lejtős rész osztja két részre az arénát.

A lovasok krikett-pontoknak is beillő hibapontokkal hagyták el a pályát – az olasz csapattag Stefano Brecciaroli például 29 hibapontot gyűjtött Oroton nyergében. Az ír Michael Ryan és a lengyel Pawel Spisak 4 hibapontos teljesítményéig mindenki azt hitte, nem lehet elfogadható módon teljesíteni a pályát, és aztán érkezett az első hibátlan lovaglás, a svéd egyéni lovas Malin Larsson és Piccadilly Z előadásában, akik végül a 12. helyen zártak.

A franciák már csak a két legutóbbi Eb veteránjának egyéni sikerében reménykedhettek, de Didier Dhennin és Ismene Du Temple két fát ütöttek, és az ötödik helyen fejezték be a versenyt.

Piggy French hibátaln köre feladta a leckét William Fox-Pittnek, aki a harmadik helyen állt az igen tetszetős, ámde meglehetősen nehezen lovagolható francia tenyésztésű Idalgoval. Amikor leütötték az akadályt - a negyedik helyre visszaesve ezzel -, valamelyest lekerült a nyomás a második helyen álló német Michael Jungról is.

Aztán ő is ütött, French mögé csúszva ezzel, és előzékenyen két verőhibányi előnyt adott Cooknak. A kiváló lovas hölgy rendkívül szépen lovagolta Miners Frolicot, és csupán egy akadály ütött. Az idő viszont vészesen pergett, és igencsak meglepődött, amikor felnézett az eredmény kijelzőre, amely 4 hibapont időbüntetést mutatott, mellyel csupán néhány tizedesre zsugorodott előnyre, ami azonban így is elég volt azonban a győzelemhez.


A VERSENYNAP STATISZTIKÁJA

3 lóval visszaléptek a második lószemle előtt: Expo de Moulin (Arnaud Boiteau, FRA), Espoir de la Mare (Jean Teulere, FRA) és Our Vintage (Constantin Van Rijckevorsel, BEL)
1 ló nem felelt meg a második lószemlén: Flint Curtis, lovasa Oliver Townend (GBR)
40 ló indult és fejezte be a díjugratást
4 csapat fejezte be a versenyt
16 nemzet fejezte be a versenyt
Sanna Siltakorpi finn lovas volt a legfiatalabb (20 éves), 20. helyen zárt Lucky Accord nyergében
Csupán két hibátlan lovaglás volt
Olaszország két Eb bronzot szerzett korábban, 2001-ben és 2007-ben
Belgium két Eb bronzot szerzett korábban, 1999-ben és 2003-ban
Nagy-Britannia 18 csapat aranyérmet gyűjtött az Eb történetében


AZ ÉRMESEKRŐL

Arany: Kristina Cook (GBR), 39 éves, minden szinten nyert már érmet Nagy-Britanniának, Ifjúsági és Junior szinten, és immár 16 éve rendíthetetlen tagja a felnőtt csapatnak. 1993 debütált felnőtt csapattagként, és egyéni ezüstöt nyert Song And Dance Man nyrgében, amelyet egyéni bronz követett 1997-ben General Jockkal. 1994-ben világbajnoki csapat aranyat nyert General Jockkal, illetve Eb csapat aranyat 1995-ben (Midnight Blue) és 1999-ben (The Gangster). Végül tavaly bekerült az olimpiai csapatba is, és Miners Frolic nyergében egyéni és csapat bronzérmet nyert. Kristina édesapja, Josh Gifford galopp tréner champion, édesanyja, Althea Roger-Smith egykori díjugrató lovas. Kristina férjével, Philippel és két gyermekükkel (isobel és Harry) Findonban, West Sussexben él.
Miners Frolic 11 éves angol telivér Miners Lamp után. Tenyésztője Maurice Pinto, tulajdonosa Sarah Pelham és Nick Embiricos. A lovat négyéves korában adták Kristinához eladásra, és idén hatodik lett vele a HSBC FEI Classics™ versenysorozat harmadik állomásán Luhmühlenben.

Ezüst: Piggy (valójában Georgina) French (GBR), 29 éves, nemzeti U25 bajnok 2000-ben és 2001-es junior csapat Európa-bajnok. Ez volt első felnőtt Eb szereplése. Leicestershire-ben él.
Some Day Soon 14 éves pej herélt, Kiltealy Spring apaságú ír sportló, tulajdonosa Wally French, S Crane és J & M Midgley. Harmadik volt az idei bramhami CCI*** versenyen.

Bronz: Michael Jung (GER), 27 éves, nagyszerű évet zár. Első négycsillagos szereplésekor megnyerte a HSBC FEI Classics™ versenysorozat harmadik fordulóját Luhmühlenben idén júniusban, augusztusban pedig győzött a HSBC Lovastusa Világkupa döntőjén Strzegomban (POL). Junior Európa-bajnok volt 2003-ban és ez első szereplése felnőtt csapattagként. Michael családja lovasiskolát üzemeltet Stuttgart mellett, Dél-Németországban.
La Biosthetique Sam, Stan The Man apaságú (akárcsak a 2004-es olimpiai bajnok Shear L’Eau) 9 éves, tulajdonosa a lovas és Sabine Kreuter. Nyert minden szinten, köztük idén áprilisban Compiegne-ben (FRA) CCI**-on.


NYILATKOZATOK

Kristina Cook, Európa-bajnok: “El sem tudom hinni. Ez életem egyik legszebb napja. De azt sem fogtam fel, hogy annyira lassan mentem. De szerencsére nagyszerű kapcsolatom van a lovammal, aki mindent megtesz, hogy az akadályok fent maradjanak.”

Yogi Breisner, a brit csapat menedzsere: “Tavaly némi szerencsével sikerült bronzérmet szereznünk az olimpián. Ezúttal megérdemeltük az aranyat, és rendkívül büszke vagyok a brit lovasokra. És Piggy, ő valami elképesztő. A díjugratás nem a lovak legnagyobb erőssége és kiváló munkát végzett. Fantasztikus, hogy ilyen hihetetlenül jól tudtunk szerepelni egy ilyen kemény versenyen”

Karin Donckers, csapat bronzérmes: “Úgy gondolom, egész Belgium velem örül most. Ma éjjel természetesen ünneplünk. 20 éve űzöm ezt a sportot és ez a második érmem, úgyhogy boldog vagyok.”


EREDMÉNYEK

CSAPAT

1 Nagy-Britannia, 160.50
2 Olaszország, 253.20
3 Belgium, 317.60
4 Svédország, 337.60

EGYÉNI
1 Kristina Cook/Miners Frolic (GBR) 37.9 + 0.8 + 8 = 46.7
2 Piggy French/Some Day Soon (GBR) 41.7 + 5.6 + 0 = 47.3
3 Michael Jung/La Biosthetique Sam FB (GER) 45 + 0 + 4 = 49.0
4 William Fox-Pitt/Idalgo (GBR) 41.5 + 3.6 + 4 = 49.1
5 Didier Dhennin/Ismene du Temple (FRA) 50.6 + 0 + 8 = 58.6
6 Karin Donckers/Gazelle de la Brasserie (BEL) 38.7 + 16 + 4 = 58.7
7 Roberto Rotatori/Della Malaspina Irham (ITA) 45.8 + 4.8 + 4/5 = 59.6
8 Juan Carlos Garcia/Iman du Golfe (ITA) 54.8 + 3.6 + 4 = 62.4
9 Nicola Wilson/Opposition Buzz (GBR) 56.7 + 0 + 8 = 64.7
10 Harald Ambros/Quick 2 (AUT) 56.7 + 3.2 + 4/2 = 65.9

Eredmények és startlisták a www.fontainebleau-2009.com oldalon.

FEI Media Communications