• Mathieu Lemoine és Petrus de la Triballe
    Mathieu Lemoine és Petrus de la Triballe
  • Kai Rüder és Saaten-Unions Charlie Weld
    Kai Rüder és Saaten-Unions Charlie Weld

Tuska Péter és Zengő 30. a Fiatal Lovak Világbajnokságán


Tuska Péter sikeresen teljesítette a terepversenyt a Lion d'Angers-ben megrendezett Fiatal Lovak Világbajnokságának CCI1*-os, 6 éves lovak részére kiírt versenyszámában. A 4680 méteres, 22 akadállyal, összesen 32 erőkifejtéssel megtűzdelt tereppályán akadályhiba nélkül ért körbe a magyar lovas, így csupán a 8 perc 51 másodperces alapidő 16 másodperccel történő túllépéséért járó 6.4 hibapont adódik hozzá az 58%-os díjlovaglásért kapott 63 hibapontjához. A lovas így 69.4 hibaponttal a 31. helyen állt a terepversenyt követően.

A 6 éves lovak versenyére 42 lóval neveztek, köztük a világ legkiemelkedőbb lovasai, a legjobb tenyészetek lovaival. Tuska Péter a díjugratásban három verőhibát vétett és 3 hibapontos időbüntetést kapott, s így 84.4 a 30. helyen zárt Zengővel. Péter olyan lovasokkal versenyezhetett egy kategóriában, mint az 1990-es világbajnok, csapatban olimpiai ezüst- és bronzérmes Andrew Nicholson (NZL), a csapatban világ- és olimpiai bajnok Frank Ostholt (GER), illetve a szintén olimpiai bajnok Andreas Dibowski (GER), vagy az egy hónappal ezelőtt végetért Európa-bajnokságon győztes angol csapat tagja, egyéni ezüstérmes Piggy French (GBR).

Tuska Péter Dr. Szabó Klára rádiházi tenyésztésű (Kabala Ménes Kft.) sárga kancáját, Zengőt (Magyar Sportló) lovagolta. A fiatal ló származása: apja: Timorrak des Isles (Selle Francais); anyja: Mazurka (Magyar Sportló); anyai nagyapja: Gringo (KWPN).

A CCI*-os, 6 éves lovak részére kiírt versenyt a francia Mathieu Lemoine és a herélt Selle Francais Petrus de la Triballe nyerte 42.4 hibaponttal. Őket a német Andreas Dibowski és a holsteini Mighty Magic követi 48.4 ponttal. Harmadik helyen a szintén német Frank Ostholt és Mighty Magic végzett 48.7 hibaponttal.

A 7 évesek CCI** versenyét a német Kai Rüder és a hannoveri Saaten-Unions Charlie Weld nyerte William Fox-Pitt és Oslo, valamint Sandra Auffarth és Opgun Louvo előtt.


Képek és eredmények a verseny honlapján.