Tokió nyerte a 2020-as Olimpiai Játékok rendezési jogát


Tokiót választották a 2020-as Olimpiai és Paralimpiai Játékok házigazdájának. A NOB közgyűlésén Tokióval szemben Isztambul és Madrid maradt alul.

A japán főváros nyerte a végső fordulót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjainak szavazata alapján Buenos Airesben, így 60 szavazattal legyőzte a 36-ot kapott Isztambult.

Madrid már korábban, az első fordulóban kiesett.

A bejelentést japán ujjongás követte, Tokió 1964 után másodszor ad otthont a Nyári Játékoknak.

Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a bejelentést követően pár nappal, szeptember 10-én 12 év után visszavonult Jacques Rogge bejelentette a győztes várost, a tokiói küldöttség örömében felugrott és japán zászlókat lengettek.

Sokan közülük nem tudtak uralkodni érzelmeiken a két év intenzív lobbizást követően.

„Mindenkinek szeretném megköszöni az olimpiai mozgalomban, hogy ránk szavazott. Egy csodálatos Olimpiai Játékoknak fogunk majd otthont adni,” mondta az elragadtatott miniszterelnök, Shinzo Abe.

Tsunekazu Takeda hozzátette: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Tokió lett kiválasztva. Hazaérkezésem után az első dolgom lesz megköszöni minden japánnak a befektetett munkát.”

London polgármestere, Boris Johnson „egy nagy gratulációt küldött Tokiónak, aki megnyerte a bolygó legnagyobb sporteseményének rendezési jogát”.

Így folytatta: „Biztos vagyok benne, hogy akárcsak London, ez a nagyszerű város is egy rendkívüli rendezvényt valósít majd meg. Most élvezni kell az ünneplés varázslatos pillanatait, ami után éveken át tartó kemény munka következik.”

Ez a döntés, azt jelenti, hogy Japán - aki az „olimpia biztonságban lesz a kezünkben” üzenettel kampányolt - az első olyan ázsiai országgá válik, mely kétszer is otthont adhat a Nyári Olimpiai Játékoknak. Ráadásul az ország két Téli Olimpiának is otthont adott már, Sapporóban (1972) és Naganóban (1998), tehát igen rutinos nemzetről van szó.

Tokió 1940-ben is megkapta mind a Nyári, mint a Téli Játékok rendezési jogot, de mindkettőt törölték a második világháború miatt.
A miniszterelnök előadásában rámutatott a sport szerepének fellendítésére az elmúlt két évben és hangsúlyozta, hogy egyetlen japán sportoló sem akadt fent dopping vizsgálaton az Olimpiai és Paralimpiai Játékokon.

Hozzátette, a szponzorációk rekord szintet érhetnek el, 10 új, állandó sportlétesítmény épülne, beleértve az olimpiai stadiont, ami 2019-re készül el és abban az évben otthont ad a Rugby Világkupának.

A 2020-as Olimpiai Játékokon úgy tűnik, jelentős szerepet kapnak a lovas sportágak is Tokióban.

„A kezdeti tervek alapján a lovassportot a Játékok szívében helyezik el, úgy mint 2012-ben Londonban, ami jó hír,” mondta Will Connell, a Brit Lovassport Szövetségtől.

A Játékok lovas eseményei egy mesterséges szigeten kerülnek megrendezésre, amit hulladéklerakóból építettek Tokió kerületében. A helyszín az úgynevezett Dream Island [Álom sziget] - Yumenoshima (夢の島), 1950-es években épült Tokió hulladékproblémáinak megoldására.


http://m.bbc.co.uk/sport/olympics/24002795

http://www.horseandhound.co.uk/news/equestrian-events-at-tokyo-2020-olympic-games/
http://horsetalk.co.nz/2013/09/09/tokyo-host-2020-olympics/#axzz2eVb3itF0