Szezonkezdés Bábolnán


Az idei év első military versenyének a Bábolna adott otthont 2016. április 23-24. között, ahol A0, A, és CNC*-os kategóriákban több mint száz páros állt starthoz.

A verseny legnépesebb versenyszáma az 56 indulót számláló A0 volt. Az amatőr kategóriában Lencsés Gábor (Szigetköz Lovas Klub) és Bognár Rod-Kori szerezte meg az első helyet, második a díjlovaglásban nagydíj szintig versenyző, magyar váltogatott, Németh Gábor (Magyar Lovasterápia Szövetség) és Escudo III lett. Harmadik a 2016-os Lovász Szakma Kiváló Tanulója Verseny győztese, a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola tanulója, Unger Patrícia (Bábolna SE Lovas Sz.) és Büszke Botond. Előkezdő ló kategóriában szlovák győzelem született Martin Maivald és XXV-41- Rockelfeller révén, második helyezett Egyed László (Lóska Ménes SE) és Amati Fatima, harmadik Csiba Zsuzsa (Szada SE) és Rádiháza-Elina lett. Ifjúsági kategóriában az első és a harmadik helyett is a Somogyjádi Szabadidő SE versenyzője szerezte meg, Jelinek Boglárka és Cognac végzett az élen, harmadik Köves Gréta és Jóság lett. Második helyezett a Lovasakadémia SC versenyzője, Divják Janka és Vadvirág lett.

Az „A” versenyszám kezdő ló kategóriájának győztese Schaller Gábor (Magyar Póni Klub Szövetség) és Syrius lett, második Egyed László és Cenzor Zéta W, harmadik Csöregi Ádám (Sziget SE) és Cross. Ifjúsági kategóriában a Talent Programban sikeresen vizsgázó Reinspach Kincső (Sziget SE) és Lars Nielsson lett a győztes. A fiatal lovas így értékelte a versenyt: „Larssal az idei első versenyünk volt a bábolnai verseny. Most versenyeztünk második alkalommal A kategóriában. A díjlovaglás jól sikerült, annak ellenére, hogy Lars kicsit ijedős volt. Terepen a lovam kicsit erős volt, de magabiztosan teljesített. Vasárnapi ugrószámot hibátlanul teljesítettük. Nagyon örültem, hogy jól sikerült szerepelnünk a szezon elején.” Második helyezett Jármy Tibor (Némethy Bertalan Alapítvány) és Tóbanjáró, harmadik Unger Patrícia és Alakos. Nyitott kategóriában Jakli Norina (MPKSz) a képzeletbeli dobogó két fokára is felállhatott ötéves lovaival, Gezadine VDL-el az első, míg Grödummal a harmadik lett. Második helyett Kiszlinger Ramóna (Pápateszéri SE) és Simlis szerezte meg.

CNC*-on a 2014-es Alltech FEI Lovas Világjátékokon induló cseh páros, Martin Maivald és Furioso XXII -7 - Gomba végzett az élen. Gomba egy nyolc hónapos szünet után tért vissza, tudtuk meg Martin Maivaldtól, aki így nyilatkozott a verseny után: „Elégedett vagyok a lovaim teljesítményével, ez volt idén az első versenyünk külföldön. Bábolnán az elmúlt években is indultam, minden nagyon jól előkészített. Ha az őszi verseny időpontja beleilleszthető a tervünkbe, akkor nagyon szeretnék akkor is Bábolnára látogatni.” Második helyezett Jakli Norina és Gidrán Néró lett, harmadik Kaizinger Balázs (Kanizsa Lovasklub) és Reál-Száll Dühös.

A Magyar Póni Klub Szövetség versenyezője, Jakli Norina egy nag yon sikeres hétvégét tudhat a háta mögött, hiszen mindhárom lovával is felállhatott a képzeletbeli dobogó valamelyik fokára. A versenyt követően a következőket mondta el a lovas: „Gezadine VDL önmagához híven nagyszerű teljesítményt nyújtott mindhárom részfeladatban. Grödum és Néró kevésbé ment jól a négyszögben, de ezt feledtették velem a szombat délutáni, illetve a vasárnapi szám során. A terepet és az ugrópályát sikerült mindegyik lovammal akadályhiba nélkül befejezni, nagyon figyelmesek voltak, magabiztosan és könnyen ugrottak. Örültem, hogy a tavalyi évhez viszonyítva voltak változások a terepen, a CNC* pályája kellően technikás és nehéz volt, különböző típusú ugrásokkal. Úgy gondolom sikerült mindent gördülékenyen, zökkenőmentesen lebonyolítani a két nap során, annak ellenére, hogy rendkívül sok nevezés érkezett a hétvégére. A körülményeket tekintve remélem hasonló színvonalú versenyekben lesz részünk a szezon további részében.”

Az osztrák állampolgárságú Michael Kager-Foltin rendszers résztvevője a hazai military versenyeknek, a bábolnai versenyre is két lóval érkezett. Az idei évtől a máriakálnoki Foltin Lovas Park színeiben versenyző lovas így értékelte a szezonnyitot: „Minden nagyszerű volt Bábolnán, nagyon örültem, hogy végre saját egyesületünk, a Foltin Lovas Park színeiben indulhattam. A verseny nagyon jól szervezett, a pályák talaja jó minőségű. A tereppálya is jó állapotban volt. A pályatervező nagyon jó munkát végzett, minden kategóriának megfelelő megfelelő szint volt építve. Remélem az októberi nemzetközi versenyre sok külföldi lovas érkezik majd.”

A versenyen készült képek ITT tekinthetők meg.

Fotó: Fodor Lajos, Kristýna Tomkovičova