Sikeres lovastusa premier Alagon és a Kincsem Parkban


A nem várt nehézségek ellenére jól vizsgázott a Kincsem Park és az alagi tereppálya az első alkalommal megrendezett nemzetközi military versenyen. A viharfelhők csütörtök késő délután kezdtek el gyülekezni a Kincsem Park felett, amikor a nemzeti A0, valamint a nemzetközi CCI* és CIC** verseny indulói - mit sem sejtve - az alagi pálya vadonatúj ugrásaival ismerkedtek meg a „Nyári pályán”. A Pest Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi Igazgatósága az ügető lovakon megjelenő ismeretlen eredetű szájfertőzés miatt helyi zárlatot rendelt el versenypályán, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a hétvégi lóversenyfutamok, a lovaspóló fesztivál és a military verseny megrendezését. A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) szigorú előírásainak köszönhetőn a sportlovak elkülönített istállóban álltak a telepen, így a fent említett hivatal ezekre a lovakra szigorú feltételek mellett ugyan, de feloldotta a helyi zárlatot, azzal a kikötéssel, hogy a kívülről érkező lovakkal sem a Kincsem Parkban, sem Alagon nem találkozhatnak.

Ezek után, maga a verseny már ment a megszokott kerékvágásban. A pénteki díjlovagló feladat nem hozott komoly meglepetést a két nemzetközi kategóriában. Jó programot adtak elő a cseh és az osztrák lovasok, ennek ellenére mind a két számban Egyed László végzett az élen. A népes A0 mezőnyből három lovast kell kiemelni jól sikerült programjuk miatt, Móczár Éva (72%) és Varga István (70%) A0 előkezdő kategóriában remekelt, míg Nagy Boglárka Judit (71%) A0 amatőrben.

Sokan voltak kíváncsiak az olimpiai szakág leglátványosabb versenyszámára, a terep versenyre. A pályát tervező skót Ronald Alexander a korábbi cross pálya akadályait beépítve, gondolkodtató, de abszolút korrekt ugrásokat tervezett a lovasok számára. Az már a pályabejáráson kitűnt, hogy az újonnan kialakított nagy vizes kombináció lesz a pálya egyik leglátványosabb pontja, a nagy sövényugrások, a lépcső és a nagy leugró mellett. Elismerően bólintott a FEI bírói kara az esztétikusan megépített pálya láttán, ami Bus Antal és csapatának, valamint Jobbik Ákos pályaépítőnek a munkáját dicséri. A lovasok és a tulajdonosak is elégedettek voltak már a terep verseny előtt, hiszen az alagi homok és ősgyep kiváló minőségű talajt biztosított a lovak számára, mely egyedül álló adottság a hazai military pályákat ismerve. A közönség a két nemzetközi kategóriában kiváló lovaglásokat, hatalmas ugrásokat, és ami a legfontosabb, balesetmentes pályákat látott. A versenyt vezető Egyed, mind Vikinggel, mind Clifton Iossal remekelt, így növelni tudta előnyét két nap után. Egy csillagon Tuska Pál a szürke Alfával nagyon jó pályát ment, mellyel feljött összetettben a harmadik helyre Nagy Zsuzsanna mögé. A két csillagos versenyben nagyon feszes volt az alapidő, amit Egyed László és rutinos lova tudott csak tartani. Rajta kívül jól ment - csak lassan - a cseh Maivald és az osztrák Rust, míg a magyar lányok közül Juhász Viktória és Pintér Vanda versenyzett bátran. Az A0 kategóriában induló közel harminc lovas biztosan teljesítette a tereppálya ugrásait. A lovak zömének a legnagyobb gondot a víz megközelítése és az azon való áthaladás jelentette.

A vasárnapi díjugratás a vártnál jobban átrendezte a végső sorrendet. A technikásra és igen nehézre megépített díjugrató pályán nem volt hibátlan lovaglás a nemzetközi számban. Egyed László sikere nem forgott veszélyben, sem CCI*-on, sem CIC**-on. Előbbi kategóriában egy verőhibával Tuska a második helyet szerezte meg a négyet hibázó Nagy Zsuzsanna előtt. Két csillagban a magyar nyerő mögött a cseh Badurova és az osztrák Rust lett a dobogós. A legnépesebb mezőnyben, az A0 amatőrben az addig vezető Nagy Boglárka Judit lova Kalevala sokat hibázott és a dobogóról is lecsúszott. A kategóriát Rónai Zsófia és Vazul nyerte egyenletes teljesítményének köszönhetően. Az A0 előkezdő ló kategóriában Móczár Éva Bátorral start cél győzelmet aratott Varga István lovai előtt. Horváth Klaudia és Galatea Vob az A0 ifiben a végső győzelmet a hibátlan terep és díjugrató pályával biztosította be Fülöp Esztert megelőzve.

Mindkét helyszín bizonyította sokoldalú adottságait, így a jövőben a tervek szerint a világversenyekre is minősítő CIC***-os versenyt is tarthatnak a rendezők, mellyel végleg felkerülhet hazánk a világ lovastusa térképére. A military versenynek köszönhetően hosszú idő után újra élettel telt meg az alagi „Nyári pálya”, amelyre jövőre - szintén a tervek szerint - a terepversennyel egy napon a galopp lovak is visszatérnek, így mindkét sportág képviselné magát egy nagyszabású rendezvényen. Végezetül hatalmas elismerés és köszönet jár a versenyen megjelent military társadalomnak. Mind a lovasok, mind az edzők, mind a tulajdonosok megértették a versenyrendező nehézségeit. A kialakult problémákat rugalmason leküzdve végig együttműködtek a szervezőkkel és a versenybírósággal.

Krebs András
 
Ugrás a verseny oldalára.