Sárközi Csabát kérdeztük a szezonkezdésről


Több, mint tíz éve lovagol Németországban, pár éve még kizárólag a fiatal lovak kiképzése volt a feladata, mostmár azonban a versenyzésé a főszerep. Csak olyan lovak állnak az istállójában, melyeket versenyekre készít fel.
Hogy alakult a téli felkészülés, milyen volt a szezonkezdés és mik a tervek az idei évre? Sárközi Csabával beszélgettünk.

Hogy telt a tél, illetve milyen volt a szezon kezdet?

- A téli felkészülésem sarkalatos pontja volt, hogy sikerüljön Berlint - egy év verseny szünet után - mentálisan és kondícionálisan felkészíteni a 2011-es szezonra. Úgy érzem, ez jól sikerült: első teljes versenye (Kreuth) előtt a sahrendorfi CNC**-os verseny díjlovaglásában (39hp) és ugrójában (2 verőhiba) teszteltem. A kreuthi CIC*-os militaryn április 8-10. között a trakehneni kanca bebizonyította, hogy számíthatunk rá.

A kreuthi eredményeket böngészve azt számolgattam, hogy a díjlovaglást követően már bőven a mezőny első felében voltál a 17. helyezéseddel, és ha nincs a majdnem fél perces késés a terepen, akkor az ötödik helyen zárhattatok volna.
- Igen. Berlin mindhárom számban koncentrált, magabiztos teljesítményt nyújtott. A díjlovaglásban 67,2%-ot, azaz 49,2 hibapontot értünk el, így elég jó pozícióból vártuk a terepet, ahol a hosszú kihagyás utáni visszatérés okán tervezett elővigyázatos lovaglásom miatt túlleptük az alapidőt. Így akadályhiba nélkül, de 10,4 idő hibaponttal zártunk. Az ugrópályán nyújtott hibátlan eredménnyel sikerült visszajönni, és végül a 21. helyezéssel zártunk a 63 fős mezőnyben.

Ha jól tudom, Charly nevű lovaddal ismét készülsz a Ländliche EB-re.
- A ló tulajdonosa támogatja ezt a célt, így igen, Charlyval idén a Ländliche EB-re készülünk. Téli felkészülése mondhatni majdnem tökéletesen sikerült: a holsteini herélt - az optimalizált menedzsmentnek köszönhetően - évről évre frissebb, gyorsabb, magabiztosabb. Munkánk eredményként idei első versenyén (CNC** Sahrendorf április 2.) a hetedik helyet szerezte meg 37 induló közül. Különös öröm számunkra, hogy mindezt a terepen a mezőny harmadik leggyorsabb lovaként.

A Ländliche mellett mik a célok és a tervek az idei szezonban?
- Kezdjük Charlyval! Cél: CIC** Ländliche EB Aston le Walls (GBR) augusztus 4-7. Felkészítő versenyek: CIC** Wahsdorf-Liepe (GER) május 20-22., CIC* Bielefeld (GER) június 12-13., CIC**Arville (BEL) június 24-26., CNC* Groß Parin (GER) július 17.
Berlin esetében a cél: CCI** Ligniere (FRA) szeptember 30. - október 2. Felkészítő versenyek: szezon első felében 2-3 kisebb nemzeti lovastusa verseny. Második felében nemzetközi versenyek: CIC** Koppenhága (DEN) július 8-10., CIC** Sahrendorf (GER) július 31., CIC** Helvoirt (NED) augusztus 20-22., CIC** Langanhagen szeptember 10-11.
Hatéves lovaimmal, Hokuspokusszal (Arab félvér mén) és Welteiroval (hannoveri herélt) a cél Le Lion d'Angers (FRA), a Fiatal Lovak Világbajnoksága. Felkészítő versenyek: CNC* Wahlsdorf-Liepe (GER) május 20-22., CIC* Bielefeld (GER) június 12-13., CCI* Fürstenau (GER) július 1-3., CIC* Sahrendorf (GER) július 30-31., CIC* Varssefeld (NED) szeptember 23-25., CIC* Ströhen október 8-9.
Ötéves lovaink Gräfin Luna (hannoveri kanca), Nokkata (hannoveri kanca), Honey la Belle (hannoveri kanca) és Floridana (trakehneni kanca). Velük a cél a fiatal lovak stílus terep versenyein és nemzeti A kategóriás militarykon való sikeres szereplés.

Sok sikert kívánunk!

További információk: www.sarkozicsaba.lapunk.hu