Rendhagyó Lovas Tábor - fókuszban az esések


A lóról esések amellett, hogy komoly sérüléseket okozhatnak, a bekövetkezésüktől való félelem miatt kevésbé örömtelivé vagy akár élvezhetetlenné tehetik a lovaglást. A fentiek megelőzése a hétköznapi lovas életben a lovaglókobak (esetleg védőmellény vagy egyéb védőfelszerelések) használatán túl meglehetősen kevés figyelmet kap.

Ennek a rendhagyó lovas tábornak az a célja, hogy kontrollált, kényelmes körülmények között, az alapoktól induló tudatos építkezéssel megkezdjük a felkészülést a lovas eséshelyzetek megoldására. A gyakorlás mindenképpen talajon kezdődik, majd a tudásszintnek megfelelően álló és különböző jármódokban mozgó élő lovon folytatódik.

A lovas balesetek és sérülések megelőzése természetesen nem egyenlő a lóról esés tanulásával, hiszen egyéb módon is tehetünk a lovas tevékenységek biztonságáért.
Ennek megfelelően, bár a táborban a fő fókuszt a lovas esések képezik, egyéb, a témához kapcsolódó kérdéseket is érintünk (pl.: mit érdemes egy lónak megtanítani ahhoz, hogy a vele való munka a lehető legbiztonságosabb legyen; melyek a lovasok számára fontosabb elsősegélynyújtó módszerek).

Fontos megjegyezni, hogy, ahogyan lovagolni, úgy helyesen lóról esni sem lehet egyetlen hét alatt megtanulni. A táborban töltött idő azonban kortól, nemtől és lovas előképzettségtől függetlenül mindenki számára kiváló lehetőséget nyújt a hétköznapi és a lovas életben egyaránt használható eséstechnikák tanulásának megkezdésére. Ez a tudás a sérülések elkerülésén túl hatékony segítséget nyújt az esésekkel kapcsolatos félelem leküzdésében, illetve megelőzésében és nem utolsósorban az általános lovas ügyességet, mozgáskoordinációt is fejleszti.

A tábor bejárós formában kerül megrendezésre, részvételi díja napi háromszori étkezéssel (reggeli, ebéd, vacsora) 30.000 Ft/fő.
A szállás megoldásában igény szerint segítséget nyújtunk.

A táborral kapcsolatban további információ a lovasesestan@gmail.com e-mail-címen, illetve a +36 70 427 5614 telefonszámon kérhető.
Jelentkezni az alábbi linken elérhető adatlap kitöltésével, vagy a fenti elérhetőségeken lehet. A jelentkezés 10.000 Ft előleg befizetésével válik érvényessé.
Jelentkezési határidő: 2015. július 5.
Szervezők: Tóth Krisztina – Hegedüs Nikolett – Dobrotka Béla


Szerző: Hegedüs Nikolett