Pályaépítők Alagon


A FEI Fejlesztési Programjának keretében, a Nemzeti Lóverseny Kft. támogatásával és aktív közreműködésével jött létre 2012. február 18-19-én az a lovastusa tereppálya-építők számára szervezett kétnapos kurzus, melynek vezetői David Evans és Richard Taylor voltak. A két brit szakember számos világhírű pálya kivitelezésében vett részt hazájában, de nevükhöz fűződik a 2008-as pekingi (hongkongi) olimpia pályájának megépítése is. A kurzus célja az alagi tréningközpontba tervezett nemzetközi lovastusa verseny előkészületeinek szakmai támogatása, illetve a hazai szakemberképzés segítése volt.

A résztvevők a mobil terepakadályok összeállítására irányuló gyakorlati képzés mellett bejárták a tereppályát és a külföldi szakemberekkel megvitatták a helyszín adta lehetőségeket. Később, tantermi beszélgetés keretében tekintették át az akadályok kivitelezésével kapcsolatos legfontosabb irányelveket, illetve mindenki bemutathatta saját tereppálya-tervezési ötleteit, melyeket David Evans és Andrew Griffiths, a FEI Fejlesztési Programjának koordinátora véleményezett. Egyebek mellett szó volt arról, mik a biztonságos akadályépítéssel kapcsolatos alapvető elvárások, hogyan érdemes egyes akadályokat elhelyezni a pályán, milyen dekorációs és festési eljárásokat érdemes alkalmazni, hogyan érdemes kialakítani egy tereppályát az adott szinteknek megfelelően, miben tud a pályaépítő segíteni a rendezőknek a sikeresebb verseny érdekében, hogyan építhetők törhető akadályok.

A képzésen megjelent tíz résztvevő nevében Jobbik Ákos köszönte meg a három külföldi vendégnek, hogy megosztották nemzetközi tapasztalataikat a helyi kollégákkal. Hangsúlyozta, jó volt látni, megbeszélni és minden részletre kiterjedően elemezni a legújabb útmutatásokat, különösen azért, mert hazánkban eddig a német pályaépítési előírások voltak előtérben, amihez képest az angol megközelítés helyenként eltérő álláspontot képvisel.

David Evans és Richard Taylor megköszönték a résztvevőknek a fizikai és elméleti foglalkozásokon való aktív részvételt, és megköszönték a helyi szervezőknek azt, hogy mindent tökéletesen előkészítettek ahhoz, hogy ők könnyedén meg tudják tartani a kétnapos kurzust.

Andrew Griffiths szintén megelégedését fejezte ki és köszönetet mondott a résztvevőknek és a szervezőknek, és reményét fejezte ki a tekintetben, hogy mindaz, amit a két nap folyamán hallottak a megjelent pályaépítők, használható információt jelent számukra a mindennapi gyakorlatban. Egyben jelezte, hogy a jövőben is lesz lehetőség hasonló összejövetelek szervezésére, ha arra az érdeklődők igényt tartanak. Az Alagra tervezett nemzetközi versennyel kapcsolatban jelezte, hogy a héten felveszi a kapcsolatot Ronald Alexander tereppálya-tervezővel, hogy minél hamarabb térjen vissza a helyszínre és kezdje el az idei pályával kapcsolatos konkrét egyeztetéseket és készítse el a terveket.

Bus Antal, az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont igazgatója elmondta, számukra is igen tanulságos volt a hétvégi foglalkozás, s a jövőben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legszínvonalasabb körülményeket biztosítsanak a verseny és az ahhoz kapcsolódó szakmai programok számára. Jelezte, hogy a nemzetközi verseny pályája mellett olyan lovastusa tréningpályát szeretnének kialakítani, mely egész évben szolgálja a hazai sportolók fejlődését.

A Lovastusa Szakág ezúton is köszönetet kíván mondani Bus Antalnak és a kurzust segítő munkatársainak, valamint a Nemzeti Lóverseny Kft.-nek az előkészületek és a hétvége során nyújtott odaadó segítségért.