Nem veszélyezteti járványhelyzet az Alagi Militaryt


Sajtóközlemény

Kiadva az Alagi Military verseny Szervező Bizottsága által
2015. május 23-án

Tájékoztatunk minden résztvevőt, versenyzőt, tulajdonost, egyéb érintettet, aki az Alagi Militaryra készül, hogy a verseny a korábban már közzétett versenykiírás alapján kerül megrendezésre.

A Szervező Bizottság, valamint a helyi és hatósági tagokból álló Állatorvosi Bizottság egyeztetett a fertőző kevésvérűség jelenlegi magyarországi, ezen belül a versenyhez közeli települések helyzetéről. Azokat az istállókat, ahol a betegséget diagnosztizálták karantén alá helyezték, ezeket az istállókat a lovak nem hagyhatják el addig, amíg a további vizsgálatok megfelelő eredményt nem adnak.

A magyar járványügyi helyzetben nincs változás a fertőző kevésvérűség tekintetében. Hazai lovas rendezvényen csak egy évnél korábbi fertőző kevésvérűségre negatív eredménnyel rendelkező ló vehet részt. Ez a jogszabály sokkal szigorúbb a környező országokéhoz képest, pontosan azért, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését.

A járványtani ismeretek alapján a betegség nagy távolságra nem terjed még vérszívók által sem (a rovarokban a vírus hamar elpusztul, fertőzőképes állapotban csak 150-200 méterre közvetítik a vírust). A lovak rovarriasztó szerekkel történő kezelése ajánlott lehet.

Minden hazai lovasversenyen a lovakat a kijelölt hatósági állatorvos ellenőrzi. Minden Magyarországon rendezett nemzeti és nemzetközi verseny a tervezett versenynaptár szerint kerül lebonyolításra, versenyek nem maradnak el a fertőző kevésvérűség miatt.

Az Alagi Military verseny az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont mellett kerül megrendezésre, ahol nem diagnosztizáltak fertőző kevésvérűségre pozitív lovat, a tréningközpont nincs zárlat alatt. A versenyre érkező lovak a helyi lovaktól teljesen elkülönített helyen kerülnek elhelyezésre. A lovastusa és a helyi lovak között semmilyen fizikai kontaktus nem történik majd.

A versenyre érkező lovak kizárólag erre a versenyre felállított mobil istállókban kerülnek elhelyezésre. Az ország különböző területein karanténban lévő lovak nem léphetnek a verseny területére. Minden, a versenyre érkező lovon szigorú állatorvosi vizsgálat kerül elvégzésre mielőtt a lovak istállók területére lépnek.

A Szervező Bizottság és a verseny hivatalos állatorvosai megtesznek mindent annak érdekében, hogy minden, a versenyre érkező lónak a legbiztonságosabb körülményeket biztosítsa. Azonban a Szervező Bizottság nem vállal felelősséget a fertőzés lehetséges, de szakemberek szerint valószínűtlen terjedésének következményeire.

A friss híreket folyamatosan közé tesszük. Bármilyen kérdés esetén, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk az info@eventing.hu email címen.

A Magyar Lovassport Szövetség oldalán olvasható közlemény ITT érhető el.

A NÉBIH által kiadott tájékoztató ITT olvasható.

A verseny oldala ITT érhető el.