• Pannon Lovasakadémia
  Pannon Lovasakadémia
 • Gelencsér Zsófia - Quattro
  Gelencsér Zsófia - Quattro
 • Bakonyi Noémi - Jos
  Bakonyi Noémi - Jos
 • László Gabriella - Vadvirág
  László Gabriella - Vadvirág
 • Kajus Dániel - Aaranyom
  Kajus Dániel - Aaranyom
 • Schaller Eszter - Bettle
  Schaller Eszter - Bettle
 • Tuska Pál - Tonbinszky
  Tuska Pál - Tonbinszky
 • Orcifalvi Borbála - Bob Herceg Zsiráf
  Orcifalvi Borbála - Bob Herceg Zsiráf
 • Burucs Borbála - Renaissance
  Burucs Borbála - Renaissance
 • Burucs Barna - Kópé
  Burucs Barna - Kópé
 • CDI3*-W Kaposvár 2009
  CDI3*-W Kaposvár 2009

Napsütés és eső - Tanintézeti OB 2009 Kaposvár


2009. október 10-11-én Kaposváron, a Pannon Lovasakadémián került megrendezésre a Tanintézetek 2009. évi Országos Lovastusa Bajnoksága. Az időjárás megkímélte a díjlovaglást és a terepversenyt. Szombaton ragyogó napsütésben zajlott a verseny, azonban vasárnap reggelre egy alaposan felázott pálya várta a lovasokat. Úgy tűnt, hogy a díjugrató pálya teljesítése komolyabb kihívást jelent majd, mint az előző napi terep.


Tanintézetek lovasai a pályán


Az Általános Iskolás Tanintézeti Országos Bajnokságában a díjlovaglást követően Hajdu Eliza állt az élen 62,75%-os (55,88 hibapontos) díjlovaglással. Elsőségét a dupla hibátlan terepversenyt követően is megtartotta az 57 hibaponttal második helyen álló Gelencsér Zsófi (Quattro) előtt. A terepet mind az öt általános iskolás hibátlanul teljesítette. A díjugratás azonban kissé átrendezte a sorokat. Hajdu Eliza lova, Zizi St. John's a felázott pálya egyik fordulójában elcsúszott, s a lovas nem tudta folytatni a versenyt. A vezetést Gelencsér Zsófi vette át három Póni Klubos társa előtt: 2. Varga Júlia (Gabóca), 3. Erdész Laura Bernadett (Bajadér), 4. Varga Zsuzsa (Steel Fire Kincstárnok)
A csapatversenyben a Magyar Póni Klub Szövetség két csapata versenyzett, s végül a Gelencsér Zsófi , Erdész Laura Bernadett összeállítású kettős győzedelmeskedett a Varga Zsuzsa, Varga Júlia összeállítású csapat előtt.

A Középiskolás Tanintézeti Országos Bajnokságában 19 párosból álló népes mezőny vett részt. A díjlovaglás László Gabriellának és Vadvirágnak sikerült a legjobban. 68,5%-os díjlovaglással több, mint 5 pontos előnyre tett szert a Lovasakadémia SC lovasa. Mögötte a mezőny igen kiegyenlített képet mutatott, mely szoros küzdelemet ígért. A terepet második hely várta Burucs Borbála (Renaissance), aki amellett, hogy komoly nemzetközi sikeret ér el díjugratásban, egy ideje már kacérkodik a military versenyzéssel is. Őt követte a 2009-es Ifjúsági Military Európa-bajnokságon szereplő csapat egyéni lovasa, Udvarhelyi Anna és Őzike. A terepet csak négy páros tudta hibátlanul, alapidőn belül teljesíteni, a többieknél több-kevesebb időbüntetés, továbbá egy pályatévesztés, két ellenszegülés és egy esés - röviden ennyi a középiskolások terepversenyének mérlege. A két ellenszegülés közül az egyiket az addig második helyen álló Burucs Borbála gyűjtötte be, így egyből a 16. helyre csúszott vissza, azonban egy szerencsétlen bukás miatt be sem tudta fejezni a versenyt. Vasárnap a díjugrató pályán - akárcsak Hajdu Elizánál - lova elcsúszott egy fordulóban. Bár a baleset a start előtt történt, így a lovas folytathatta volna a versenyt, lova könnyebb sérülése miatt azonban úgy döntött, hogy feladja a további küzdelmet. Ezt leszámítva a középiskolás mezőny meglehetősen jól teljesítette a díjugrató pályát, hiszen csupán négy lovasnak volt verőhibája.
Rendkívül szorosan alakult a végeredmény. A terepversenyt követően az első hat lovas között kevesebb, mint egy verőhibányi különbség volt. Bakonyi Noémi (Jos) állt az élen 0,05 hibaponttal megelőzve a terepen 17 másodperces késéssel 6,8 hibapontot gyűjtő László Gabriellát. A harmadik helyen várta a díjugratást az ifi Eb csapattagja, Schaller Eszter (Bettle) és a helyiek versenyzője, Kajus Dániel (Aranyom). Az elsőség a díjugratást követően sem változott, így Bakonyi Noémit középiskolás bajnokként ünnepelhettük. Második helyen László Gabriella, harmadik helyen pedig - a tereppályán jobb alapidő megközelítéssel - Kajus Dániel végzett.
A csapatversenyt a Lovasakadémia SC László Gabriella (Vadvirág), Kajus Dániel (Aranyom), Olsovszky Andrea (Baby Queen) összeállítású csapat nyerte. Második a Tandem KSE csapata Bakonyi Noémi (Jos), Lendvai Réka (Igéret Ikarosz), Nagy Ágnes (Grappa) összeállításban. Harmadik a Magyar Póni Klub Szövetség csapata, Udvarhelyi Anna (Őzike) és Gelencsér Zsanett (Viktória) kettőse.

Négy lovas indult a Felsőfokú Tanintézeti Országos Bajnokság versenyében. Tuska Pál Tonbinszky nyergében a díjlovaglást követően vezető pozícióból várta a terepet és díjugratást, s nem okozott csalódást. A díjlovaglás után második helyen álló öccse, Tuska Péter ugyan késett a terepen Zengővel, mégsem volt kettejük közt egy verőhibányi különbség. Lóska Máténak, a díjlovaglás harmadik helyezettjének lova, Twin Peaks W kétszer ellenszegült a terepen, így Horváth Mónika és Haley mögött, a negyedik helyen várta a díjugratást, melyben hibátlan lovaglás ugyan nem született, de a sorrend nem változott: Tuska Pál, Tuska Péter, Horváth Mónika, Lóska Máté.
A csapatversenyben csupán egy nevezés érkezett a Határőr Dózsa SE részéről, így a Tuska Pál és Tuska Péter összeállítású csapat ellenfél nélkül szerezhette meg a bajnoki címet.

Összesítve:
Általános Iskolás Egyéni Bajnok: Gelencsér Zsófi (Quattro) - Magyar Póni Klub Szövetség
Általános Iskolás Csapat Bajnok: Magyar Póni Klub Szövetség (Gelencsér, Erdész)
Középiskolás Egyéni Bajnok: Bakonyi Noémi (Jos) - Tandem KSE
Középiskolás Csapat Bajnok: Tandem KSE (Bakonyi, Lendvai, Nagy)
Felsőfokú Egyéni Bajnok: Tuska Pál (Tonbinszky) - Határőr Dózsa SE
Felsőfokú Csapat Bajnok: Határőr Dózsa SE (Tuska, Tuska)


Nyitott kategóriák

A rendező Pannon Lovasakadémia nyitott versenyszámokat is kiírt.
Az A0 Amatőr kategória két fős mezőnyében Horváth Mónika  és Vénusz lett az első Burucs Barna  és Kópé előtt.
Az A0 Előkezdő ló kategóriában Orcifalvi Borbála Bob Herceg Zsiráf nyergében fölényes díjlovaglással állt az élre, s Tuska Péterrel és Ben Bendegúzzal, valamint Tóth Noémivel és Bob Herceg Sólyommal szembeni előnyét megtartotta a verseny végéig.
A Nyitott kategóriában a díjlovaglást Lendvai Dóra (Diavolo) nyerte, a terepet követően azonban már Schaller Eszeter (Armageddon) állt az élen, megelőzve Mráz Tamást és Kumanot, s elsőségét megőrizte egy verőhibát követően is. 
B Nyitott kategóriában csak az Egyed László - Viking alkotta páros tudott hibátlant menni a terepen is és a díjugratásban is. Így az egyébként a díjlovaglást is a legjobban teljesítő páros állt az élen a verseny végén.


Üdvözöljük a díjugratókat

A kaposvári military versenyen két, komoly nemzetközi eredményekkel büszkélkedő fiatal díjugrató lovas is rajthoz állt. Az Ifjúsági Díjugrató Európa-bajnokság egyéni 31. helyezettje, Burucs Borbála a középiskolások mezőnyében versenyzett, míg öccse, a Gyermek Európa-bajnokságon ezüstérmes Barna az A0 amatőr kategóirában próbálta ki magát - pusztán kíváncsiságból. Borának nem ez volt az első military versenye - sajnos valószínűleg nem is a legszerencsésebb. Barni most indult először military versenyen. Eleinte kicsit "komótosan", a díjugrató pályák iramában lovagolt a terepen - ami a helyszínen aggódó édesanyának talán jobban is tetszett, mint a végére felpörgő, a kiírt iramhoz igazodó tempó. Reméljük, hogy élvezték a versenyt, s a jövőben is láthatjuk őket a nevezet lovasok listáján.
Bízunk benne, hogy példájukat a jövőben mások is követik, s a fiatal díjugratók közül egyre többen vesznek majd részt military versenyeken is. (Ne feledjük, Örkénytáborban például nem is volt külön military olimpiai keret, így a versenyekre - köztük az 1936-os berlini olimpiára is - a díjugrató és díjlovas keretből jelölték ki a résztvevőket.)
Igen jót tenne a szakág versenyeinek, ha egyre több lovas "látogatna át" más szakágaból és próbálná ki magát militaryban is. Az eredmény mindenkinek kedvező lenne: a lovasok számának emelkedése, izgalmasabb versenyek, több néző, sikeresebb sportrendezvény.
Ha már az egyéb szakágak lovasainál tartunk, akkor meg kell, hogy említsünk még valakit. Kaposváron most nem indult, de a military versenyek rendszeres résztvevője Fekete Patrícia, aki nemcsak nemzetközi military versenyeken indul, hanem nemzetközi szintű távlovas is - Bábolnán a 2009. évi Junior Távlovas Világbajnokságon egyéni hatodik helyezett, csapatban bronzéremes.


Komoly versenyek egy helyszínen

A hazai lovasélet fellegvára, a Pannon Lovasakadémia ismét bebizonyította, hogy lehet újat mutatni. FEI Díjlovagló Világkupa, Tanintézeti Military OB, Regionális és Megyei Díjugrató Bajnokság Döntője - ez volt a hétvége lovas programja.
A fedeles lovardában 12 nemzet díjlovasai versenyeztek, közben a szabadtéri pályán a military verseny díjlovaglása zajlott, majd a tereppályán folytatódott a verseny, amit a világkupa szüntében számos külföldi lovas is kíváncsian figyelt. Vasárnap a program kiegészült a megyei és regionális díjugrató döntővel, amit a military díjugrató versenyszámával közösen bonyolítottak le.
A programok párhuzamosan futottak, minden fennakadás nélkül, változatosságot kínálva a nézők számára. Hasonló versenyekkel talán sikerül elérni azt, hogy az egyes szakágak elhivatott nézői megkedveljék a többi - sokszor számukra teljesen ismeretlen - szakág versenyeit is, ami hosszú távon az összes szakág számára előnyös lehet a nézőszám általános emelkedése révén. Mindemellett talán az egyes szakágak lovasai is elkezdenek érdeklődni az egyéb szakágak iránt, s ha nem is rajongással, de legalább őszinte barátsággal tekintenek a másik oldal lovasaira. Ezek a közös rendezvények jelenthetik az igazi hidat a szakágak között - mind személyes, mind szakmai vonatkozásban.
Köszönet a Pannon Lovasakadémiának a szervezési feladatok felvállalásáért és a sikeres lebonyolításért.
EREDMÉNYEK
KÉPEK (hamarosan)