Már csak 170 nap az Olimpiáig!


A kevesebb, mint fél év múlva kezdődő 2012-es londoni olimpiára, mely a lovassportok 100. évfordulóját is jelenti a Játékokon, eddig 21 nemzet minősült.

A Kentuckyban megrendezett 2010-es Alltech FEI Lovas Világjátékokon olimpiai kvótát szerzett kilenc csapatot London és a britek tárt karokkal várják. Rajtuk kívül további 11 nemzet szerzett részvételi jogot a világ összes táján megrendezett, izgalmas minősítő versenyeken.

Nagy-Britannia a díjugrató csapatok versenyében Ausztráliát, Belgiumot, Brazíliát, Chilét, az Egyesült Államokat, Franciaországot, Hollandiát, Németországot, Mexikót, Svédországot, Szaúd-Arábiát, Svájcot és Ukrajnát látja majd vendégül.

Ausztrália, Dánia, az Egyesült Államok, Hollandia, Kanada, Kolumbia, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Svédország és Új-Zéland csapata jutott be díjlovaglásban, míg lovastusában Argentína, Belgium, Brazília, az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Svédország és Új-Zéland versenyezhetnek majd Angliában a csapatgyőzelemért.

A 2012-es Olimpiai Játékokon résztvevő csapatok listáját március 1-jén véglegesítik. Akkor fogják az FEI Olimpiai Lovas Ranglistája alapján lezárni a három, azonos nemzetet képviselő egyéni lovasból felállítható összetett csapatok kialakításának lehetőségét díjlovaglásban és lovastusában.

Az egyéni versenyzőket delegáló nemzetek listáját szintén március 1-jén véglegesítik. Ezt követően az egyéni lovasoknak június 17-ig kell teljesíteniük a részvételhez szükséges minimum követelményeket, hogy indulhassanak Londonban.

“Nagyon izgalmas minősülési időszakon vagyunk túl, melynek eredményeként a házigazda angolok mellett az Egyesült Államok, Kanada, Németország és Svédország is mindhárom versenyszámban jelen lesz a Játékokon.”- mondta Catrin Norinder, az FEI Olimpiai Bizottságának igazgatója.

“Még két szakágban maradt hely összetett csapatok számára, és természetesen az egyéni indulóknak is megvan még az esélyük a bejutásra. Izgalmas versenyt készítettünk elő a lovassportok olimpiai szereplésének 100. évfordulójára, ahol 200 ló és lovas fog versenyezni az egyéni és csapat arany-, ezüst-, illetve bronzéremért díjugratásban, díjlovaglásban és militaryban egyaránt.”

Az idei, XXX. Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepsége július 27-én lesz. Az ezt követően 12 napban kerülnek megrendezésre a lovassportok küzdelmei. Augusztus 9-én – az olimpiák történetében először – a díjlovasok zárják majd a lovas programokat a zenés kűrrel.

A lovassportok az 1912-es stockholmi (Svédország) olimpia óta szerepelnek az olimpiák programján. Az FEI szoros együttműködésben dolgozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (IOC) és a Londoni Olimpiai és Paralimpiai Szervező Bizottsággal (LOCOG), hogy a Greenwich Parkban a lehető legjobb körülményeket biztosítsák a lovassport számára.
 

FEI PRESS RELEASE