Magyar sportolók kategorizálása - frissített


A 2013. január 1-től hatályba lépő, FEI Lovastusa Szabályzat 2013. március 19-én frissítésre került, ami érintette a sportolók kategorizálását is. A magyar lovasok közül Egyed László „C” kategóriába, Kaizinger Balázs, Sárközi Csaba, ifj. Tuska Pál és a frissített szabályzatnak megfelelően Pintér Vanda „D” kategóriába került besorolásra.

A sportolók kategorizálásának új meghatározása lehetőséget biztosít két különböző követelmény közötti választásra:
1) öt, az adott szintnél magasabb szinten elért eredmény a MER (Minimális Elvárások Rendszere) szerint, vagy
2) tizenöt, adott vagy magasabb szintű versenyeken elért MER szerinti eredmény.

A sportolók kategorizálása során (nem kategorizált nemzetközi, D, C, B, A) mindig a folyó nyolc évben elért eredményeket veszik figyelembe. 2013-ban és 2014-ben minden kategóriához 15 MER szerinti eredmény szükséges.

A sportolók kategorizálása egy keretet teremt, ahol a sportolók bizonyított tudása és tapasztalata a sport különböző szintjein elismerhető és értékelhető. Egy eredményeken alapuló objektív rendszer, ami képes felismerni a sportolók tapasztalatából és tudásából következő különbségeket, előfeltétele egy kifinomultabb minősülési rendszernek, ami sokféle, a sportban tapasztalt helyzetet tud figyelembe venni. Az elképzelés az volt, hogy egy olyan rendszer szülessen, ami képes több „bizalmat” mutatni azon sportolók felé, akik már „bizonyítottak”, ugyanakkor vigyáz az új és kevés tapasztalattal rendelkező sportolókra.

A Nemzetközi Lovas Szövetség által 2013. március 26-án frissített, Magyarországra vonatkozó teljes dokumentum ITT tekinthető meg.