Magyar sportolók kategorizálása


A 2013. január 1-től hatályba lépő, több változást tartalmazó FEI Lovastusa Szabályzat alapján bevezetésre került a sportolók kategorizálása is. A magyar lovasok közül „C” kategóriát egyedül Egyed László ért el, „D” kategóriába hárman kerültek besorolásra: Kaizinger Balázs, Sárközi Csaba és ifj. Tuska Pál.

A sportolók kategorizálásához (nemzeti, D, C, B, A) mindig a folyó nyolc évben elért eredmények kerülnek figyelembe vételre. 2013-ban, az új szabályok bevezetésének első évében, minden kategóriához elegendő a 15 MER (Minimális Alkalmassági Feltétel), 2014-tól pedig 20 MER.

A sportolók kategorizálása egy keretet teremt, ahol a sportolók bizonyított tudása és tapasztalata a sport különböző szintjein elismerhető és értékelhető. Egy eredményeken alapuló objektív rendszer, ami képes felismerni a sportolók tapasztalatából és tudásából következő különbségeket, előfeltétele egy kifinomultabb minősülési rendszernek, ami sokféle, a sportban tapasztalt helyzetet tud figyelembe venni. Az elképzelés az volt, hogy egy olyan rendszer szülessen, ami képes több „bizalmat” mutatni azon sportolók felé, akik már „bizonyítottak”, ugyanakkor vigyáz az új és kevés tapasztalattal rendelkező sportolókra.

A Nemzetközi Lovas Szövetség által 2012. december 24-én kiadott, Magyarországra vonatkozó teljes dokumentum ITT tekinthető meg.