Magyar siker CCI**-on


Kilenc ország lovasai, három kategóriában - köztük Magyarországon egyedüliként CIC***-on is - versenyeztek a III. Alagi Nemzetközi Militaryn május 23-25. között. A FEI Fejlesztési Programjának támogatását élvező verseny mindhárom részfeladatát idén egy helyszínen, az alagi lóversenypályán bonyolította le a rendező, Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft.

A verseny legmagasabb kategóriájában, CIC***-on, 20 páros indult. A versenyszámban cseh győzelem született Jaroslav Hatla és Fernet Af Kreffe révén. A páros díjlovaglás után harmadik helyen állt, majd az alapidőt legjobban megközelítő tereppályával átvette a vezetést, amit hibátlan díjugratással megőrzött. A svéd tenyésztésű Fernet Af Kreffe tavaly svéd lovasával a 27. helyet szerezte meg Luhmüchlenben, CCI4*-on.

Második lett a díjlovaglás után vezető, a 2013-as Ländliche - Amatőr Lovasok Európa-bajnokságon ezüstérmes páros, Janet Wiesner (GER) és FST Golden Joy. Harmadik helyet a minden részfeladat után egy helyet előrébb lépő Harald Siegl (AUT) és Luis W szerezte meg. A CIC*** egyedüli magyar indulójaként Egyed László és My Win 12. helyen végzett.

CCI**-on 10 ló-lovas páros versenyzett, s végül Szabó Orsolya és Zizi St. John’s tiszteletére szólhatott a magyar himnusz, ezzel Magyarország egyetlen „dobogós” helyezését érte el a rangos versenyen. A páros, mely 2010-ben a Fiatal Lovak Világbajnokságán 28. helyen zárt, a 2012. évi Magyar Bajnokságon bronzérmes, 2013-ban a Ländliche - Amatőr Lovasok Európa-bajnokságán a magyar csapat legjobb eredményét elérő tagja volt, most magabiztos versenyzéssel nyerte meg a III. Alagi Nemzetközi Military 2*-os kategóriáját.

Második és harmadik helyen - a három lovat lovagló - holland Jan van Beek végzett két lovával, Vamp du Monselettel és Burgs Bailey’s-szel. Negyedik lett a hibátlan díjugratással egy helyet előrébb lépő Tuska Pál és Rádiháza Alfa, ötödik a terepverseny után még vezető Egyed László és Viking lett. A hatodik helyet Jan van Beek harmadik lovával, a csupán hét éves Cocu-val szerezte meg.

A verseny legnépesebb kategóriájába, CCI*-on, győzött a díjlovaglás után élre álló Ernst Scheiblhofer (AUT) és a magyar tenyésztésű Acordelli. A páros 68,93%-os díjlovaglásával és hibátlan tereppályával kisebb előnyre tett szert, így a vasárnapi díjugratásban elkövetett egy verőhiba ellenére nyert. Második helyre hibátlan díjugratással feljött Bodo Battenberg és Comme-Il-Faut (GER), harmadik Susanne Weissl (AUT) és Cari 2 lett.

A kategória legjobb magyar eredményét a többszörös magyar bajnok és olimpikon Schaller Gábor érte el Principessával. A páros hibátlan díjugratással nyolc helyet javítva feljött az ötödik helyre. A közönség még a hatodik helyen záró Varga István és Gidrán XXIV-120 (Sellő) párost láthatta az eredményhirdetésen. A díjlovaglásban és terepen magabiztosan versenyző, negyedik helyen álló Tóth Noémi és Bob Herceg Sólyom, a rosszabbul sikerült díjugratásával jelentősen visszacsúszott az 25 párost felvonultató kategóriában.

A szombati terepversenyt a Sport M élőben közvetítette, a II. Dunakeszi-Alagi Lovasfesztivál keretében közel ezer néző látogatott ki a helyszínre.

Végeredmények:
CCI*
CCI**
CIC***

Ugrás a verseny oldalára.