Longines FEI Lovastusa Európa-bajnokság: A királynő Michael Jungot és Németországot „koronázta” Európa-bajnokká


A német lovasok egyszerűen a legjobbak voltak a Longines FEI Lovastusa Európa-bajnokság zárónapján Blair Castleben (GBR), ahol a II. Erzsébet brit királynő adta át az érmeket, a több mint 50 hibapont előnnyel győztes Németországnak, valamint az ötödik egyéni felnőtt bajnoki címét szerző Michael Jungnak.

Mind a négy csapattag - Jung, Sandra Auffarth, aki egyéniben ezüstérmes lett, Ingrid Klimke és Dirk Schrade - hibátlan volt a díjugratásban, ezzel Németország egymást követő ötödik bajnoki címét nyerte. Ez a győztes sorozat a 2011-es FEI Lovastusa Európa-bajnoksággal kezdődött Luhmühlenben (GER), és tartalmaz 3 Európa-, egy világ-, és egy olimpiai bajnoki címet.

Jung bebiztosította helyét a lovastusa történelmében a világ legjobbjai között, amikor beállította Ginny Elliot (GBR) 1980-as években felállított rekordját, három Európa-bajnoki címét, három különböző lóval szerezte. Jung megdöntötte egy másik, saját rekordját is, a hetedik egyéni érmét szerezte sorozatban a 2009-es debütálása óta.

A mostani, harmadik Európa-bajnoki címét volt talán a legnehezebb megszerezni egy tapasztalatlan, nyolc éves lóval, ahol a terepverseny legnagyobb kihívása egy idő után az időjárás lett.

„Most már mondhatom, hogy van egy bajnokom a jövőre,” mondta a láthatóan lenyűgözött Jung, egyben figyelmeztette a világ többi versenyzőjét, senki másnak nem tervez esélyt adni. „FischerTakinou egy nagyon jó ló, és láttok benne lehetőséget a következő bajnokságokra.”

Az ezüstérmes Nagy-Britannia 1959 óta nem nyert hazájában rendezett Európa-bajnokságon. Idén is távol került a győzelemtől Nicola Wilson hibapontjai és William Fox-Pitt feladása után.

„Csalónak érzem magam,” viccelődött Fox-Pitt, aki 10. Európa-bajnokságán versenyzett és csupán egyszer nem tért haza éremmel. „A lányok nagyon jól teljesítettek. Tényleg megérdemlik az ezüstérmet.”

Pippa Funnell, aki nyolcadikként végzett a kilenc éves Sandman 7-tel, és Kitty King (Persimmon) is hibátlan pályákat teljesített. A csapat újonca King, aki egyéniben negyedik lett, csupán 0,1 hibaponttal marad le a harmadik helyről. A brit egyéni induló, Izzy Taylor, aki terep után harmadik helyen állt KBIS Briarlands Matildával, egy akadály verése után, visszacsúszott a hatodik helyre.

Az 1999-es és 2001-es Európa-bajnok Funnell így foglalta össze a hétvégét: „Azt hiszem a kiválasztásomnál nagy szerepet játszott a tapasztalatom, amivel egy tapasztalatlanabb lóból is jó eredményt tudok kicsalogatni, de egyáltalán nem kellett „csalogatni”. Ez életben tartja az olimpiai álmaimat.”

Nehéz hétvégét zárt Wilson, aki rosszul ítélte meg a hetes ugrást, One Two Many kissé fennakadt rajta, Wilsonnak pedig a nyakában kellett kapaszkodnia. „Egy örökké valóságnak tűnt, rengeteg időm volt végig gondolni az esés következményeit,” mondta. „Tudtam, hogy már csak három csapattag van versenyben, és magamban mondogattam: Ne ess le! Ne ess le!”

A franciák nagyon boldogok voltak, csapatuk harmadik helyen zárt, amivel olimpiai minősülést értek el. A habot a tortán pedig az újonc Thibaut Vallette egyéni bronzérme jelentette.

A saumuri lovas iskolában dolgozó francia katonatiszt kiválóan teljesítette a díjugrató pályát a 11 éves selle francais Qing du Briot ENE HN-nel.

„Sosem gondoltam, hogy ez fog történni,” mondta Vallette. „Az első feladatunk az olimpiai kvalifikáció megszerzése volt, a két érem tényleg csak jutalom.”

A másik olimpiai indulási jogot az ötödik helyen végző svédek szerezték meg, előttük Hollandia végzett, aki már tavaly Normandiában megszerezte riói jegyét.

A német sikerek mértéke felvetheti a világ többi részében a kérdést: Mit tegyenek, hogy legyőzzék őket? „Mosolyunkból látható, milyen sokat jelent nekünk ez,” mondta Ingrid Klimke. „De nagyon is a tudatában vagyunk annak, hogy folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy itt maradjunk, mert sok más nemzet is szeretne ott állni, ahol most mi állunk.”
„A legjobb csapat győzött,” mondta a versenyigazgató Alec Lochore. „A németek bántak legjobban a skót köddel.”

Egyéni végeredmény:
1. Michael Jung/fischerTakinou (GER)* 33.5 + 0 + 0 = 33.5
2. Sandra Auffarth/Opgun Louvo (GER)* 31.4 + 11.2 + 0 = 42.6
3. Thibaut Vallette/Qing du Briot ENE HN (FRA)* 36.8 + 8.4 + 0 = 45.2
4. Kitty King/Persimmon (GBR)* 36.9 + 8.4 + 0 = 45.3
5. Ingrid Klimke/Horseware Hale Bob (GER)* 37.8 + 8.8 + 0 = 46.6
6. Izzy Taylor/KBIS Briarlands Matilda (GBR) 44.0 + 0 + 4 = 48.0
7. Dirk Schrade/Hop And Skip (GER)* 43.1 + 5.2 + 0 = 48.3
8. Pippa Funnell/Sandman 7 (GBR)* 41.0 + 9.6 + 0 = 50.6
9. Gemma Tattersall/Arctic Soul (GBR) 47.3 + 0 + 6 = 53.3
10. Peter Thomsen/Horseware Barney (GER) 47.3 + 10.4 + 0 = 57.7
*csapattag

Csapat végeredmény:

1. Németország 122.7
2. Nagy-Britannia 173.3
3. Franciaország 183.7
4. Hollandia 213.3
5. Svédország 284.8

Részletes eredmény elérhető a www.blair2015.com oldalon.

FEI Press Release