Külföldiek a versenyről


Örömmel közöljük néhány külföldi lovas véleményét, melyet a Nagykanizsai Military alatt, illetve utána fogalmaztak meg.
Bízunk abban, hogy jövőre is vendégül láthatjuk őket és mindenkit, aki idén részt vett a versenyt, továbbá sok szeretettel hívunk mindenkit, aki kihagyta az idei versenyt, hogy jöjjön el Nagykanizsára 2011-ben.A CCI** kategória győztesével, az angol Captain Paul Adams-szel a verseny végén beszélgettem

- Hogy érezted magad Nagykanizsán? Milyennek találtad a versenyt?

- Most járok először Nagykanizsán, és remek versenynek találom. Nagyon jól szervezett és professzionálisan lebonyolított. Bár Németországban élek, rendszeresen versenyzek egész Európában, és Nagykanizsán olyan kiváló szervezést tapasztaltam, amilyet máshol a világban. Úgy gondolom, hogy a 2009-es Ländliche EB segített a szervezőknek, hogy megértsék, mit is jelent egy igazán jó verseny. A körülmények meglehetősen kellemetlenek voltak lóra és lovasra nézve a magas hőmérséklet miatt, és ez a hosszú tereppálya miatt kifejezetten érvényes volt a CCI**-on. A terepverseny azonban késő délutánra volt időzítve, elkerülendő a déli hőséget, és ez remekül bevált.

- Milyen volt a lovad, Algorithm, és hogy sikerült számodra a verseny?

- A lovam kiválóan teljesített. Vétett ugyan néhány apró hibát a díjlovaglásban és az ugrópályán, de a terep tökéletes volt. Nagyon tehetséges mindhárom versenyszámban, de időnként elég nehezen lovagolható. Itt Nagykanizsán viszont nagyon jó mentális állapotban volt és ez megkönnyítette a munkámat. Nagyon nagy reményeim vannak ezzel a lóval, és bízom benne, hogy a 2012-es olimpián sikeresen szerepelhetek majd vele. Ez Algorithm egyik intenzív versenyszezonjának vége: május óta második lett Laintalban (Ausztria), első Motesiceben (Szlovákia) és most szintén első itt Nagykanizsán, mindhárom helyszínen CCI**-on. Így most pihenni fog, mielőtt nekiállunk készülni az októberi és novemberi CIC***-os versenyekre. Sokak számára ez a program túl intenzívnek tűnik, de mi kifejezetten erre készítjük fel a lovat, hogy 100%-osan egészségesek és fittek legyenek. Tavasszal Angliába visszük lovainkat, a téli hónapokban pedig Spanyolországba és Portugáliába, hogy ott versenyezzenek. Így több rövid szezonra osztjuk fel az évet, és nem egy hosszú szezonban versenyzünk. Ezáltal könnyebb fejlődésben tartani a lovakat és tapasztalatot szerezni, de egyben azt is jelenti, hogy kisebb a versenyzésből adódó nyomás júliusban és augusztusban, amikor a talaj és az időjárási viszonyok kedvezőtlenebbek lehetnek. Jövőre reményeim szerint világkupa versenyeken és a Londonra minősítő versenyeken lovagolhatok majd Algorithmmel.

- Milyen gyakran lovagolsz ezen a környéken?

- Ez volt az első versenyem Magyarországon, de elég gyakran járok ide lovakat vásárolni. Iszonyatosan nehéz megfelelően tehetséges lovakat találni, melyek a legmagasabb szintű versenyeken is helyt tudnak állni, legfőképp, ha a nincs sok pénzed. Az elmúlt egy évben három-négy alkalommal jártam Magyarországon és az egyik tanítványom számára vásároltam is egy lovat.

- Mit javasolsz, mit tegyünk, hogy a nagykanizsai és egyéb magyarországi versenyeink népszerűbbek legyenek a messziről érkező lovasok körében is? Röviden: mi a siker kulcsa?

- A lényeg, hogy a minőséget tartsátok szem előtt, biztosítva azt, hogy a létesítmények, a pályák, a talaj a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelelnek. Így a versenyek mögé fel fog sorakozni egy csapat, mely a hűséges versenyzőkből áll, akik évről-évre visszatérnek. Nekem a nagykanizsai versennyel kapcsolatban például egy kérésem lenne csupán a jövőre vonatkozóan, az pedig a CCI** pályájának tóparti hátsó szakaszára vonatkozik, ahol a talaj nagyon durva maradt és ez nem illik egy ilyen szintű versenyhez. Erre több figyelmet kellene fordítani. A pálya többi szakaszán kiváló munkát végeztetek. A másik, hogy olyan időpontokat jelöljetek ki a naptárban, amelyek nem ütköznek a környező régió hasonló szintű versenyeinek időpontjával. Most például nincs nemzetközi kétcsillagos verseny tavasszal (áprilisban, májusban), vagy ősszel (szeptemberben, októberben) – ebből például előnyt faraghatnak a magyarországi rendezők.A CIC**-on versenyző, EB ezüstérmes, Badmintoni 7. helyezett Roberto Rotatori a pálya megtekintését követően röviden nyilatkozott

- A pálya kiválóan van megépítve. Technikás, jól lovagolható. Valóban a szintnek megfelelő. A verseny helyszíne ideális, és tényleg látványos, szemet gyönyörködtető a terep. A talaj éppen jó. Jó ideje figyeltük az itteni időjárást, és láttuk, hogy hosszú esőzések előzték meg a versenyt. Helyenként még látszik is ennek a nyoma, de másutt, pont a mostani hőség miatt, kezd erősen kiszáradni a talaj. Mindezek ellenére azonban azt kell mondanom, tökéletes a pálya. Sajnos nálunk sincs ennél jobb. – Kissé furcsán néztem rá, mire gyorsan hozzátette – Nyilván Pratoni del Vivarora gondolsz. Jó, ott tökéletes a talaj. A világon a legjobb. De Pratoniból csak egy van. Nem érdemes ahhoz hasonlítani más helyszíneket.
Számunkra nagyon könnyen megközelíthető a helyszín és ez nagy előny. A rendezés kiváló, örülök, hogy eljöttem ide versenyezni. Ha tehetem, vissza fogok térni.A CCI** kategória második helyezettje, Erika Wattson

Kiváló volt a rendezés. Az elhelyezésünk nagyon jó volt, és meg kell mondanom, tényleg gyönyörű helyen van ez a pálya. Nem gondoltam, hogy ilyen technikás pályát fogok itt találni, de nagyon meg voltam elégedve vele. Jól lovagolható, barátságos akadályok voltak, a talaj megfelelő volt – helyenként göröngyös, de sokkal jobb, mintha mély lett volna. A szúnyogokkal nem tudtam mit kezdeni, de ez máshol is okoz problémát. Tényleg jó verseny volt, elhihetitek, jártam már elég sok helyen.A CIC** kategória második helyezettje, Chiara Cannavale

Ezúton szeretném megköszönni a szíves vendéglátást. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. A verseny jól szervezett, mind a pályát, mind az istállókat illetően.
A lovam kiváló volt, és egy nagyon jó, hasznos pályára találtunk nálatok. A talaj annak ellenére jó volt, hogy elég nagy szárazság és meleg volt. Személy szerint én nagyon meg vagyok elégedve lovam mindhárom versenyszámban nyújtott teljesítményével. Nagyon jól ugrott.
Csak kevés javaslatot tudnék megfogalmazni a jövőre vonatkozóan, de azt mindenképpen, hogy még nemzetközibbé kéne tenni a versenyt, mert a helyszín nagy lehetőségeket rejteget.
Remélem, jövőre visszatérhetek. A CCI* és CIC** kategóriák harmadik helyezettje, Stefano Fioravanti

A nagykanizsai verseny nagyon szép volt és jól szervezett, a tóparti terület lenyűgöző, és igazán közel van Olaszországhoz, úgyhogy remélem, jövőre visszajövünk.
Lovaim jó kondícióban voltak és nagyon örülök az eredménynek. Az egyetlen dolog, amit mondanék, a boxokra vonatkozik. Jobb szellőzést kellene biztosítani (jobban kinyitni vagy néhány ventillátort felszerelni, ahogy teszik ezt néha Olaszországban).

A XIV. Nagykanizsai Military honlapja