Külföldi siker Kaposváron


Román és cseh siker született az év első hazai rendezésű nemzetközi lovastusa versenyen. A kaposvári lovastusa versenyek történetében rekordszámú nevezés érkezett a május 20-22. között megrendezett nemzetközi és országos lovastusa minősítő versenyre. CCI**-on végül a román Viorel Bubau szerezte meg az első helyet, míg CCI* kategóriában Gabriela Slavikova, cseh versenyző győzött, megelőzve Egyed Lászlót.

Kaposváron már április közepén is rendeztek versenyt - a szezonnyitón 63 páros versenyzett. Májusban, a szezon második versenyén öt nemzet lovasai összesen 111 lóval indultak. A 30 külföldi lovasból tizenhárman indultak a CCI nemzetközi versenyszámokban. A többi vendég lovas a nemzeti számokban képviselte hazáját. Magyar versenyzők mellett cseh, osztrák, román és szlovák lovasok vettek részt a küzdelemben. Az idei versenyen első alkalommal került megrendezésre Kaposváron a CCI** kategória, mely a CCI* kategóriával együtt válogató versenyként szolgált a korosztályos Európa-bajnokságokra készülő lovasok számára. E két nemzetközi kategóriára összesen 33 nevezés érkezett.

Igen izgalmas versenyt láthatott a kedves közönség, hiszen az eddigi legnépesebb és legszínesebb mezőny gyűlt össze a Pannon Lovasakadémián, ahol az osztrák tereppálya-tervező, Karl Paar és magyar kollégája, Jobbik Ákos jóvoltából megújult, látványos akadályokkal tarkított pálya várta a lovasokat és a nézőket.

Az A0 amatőr lovasok között Krániczné Mayer Erika nyerte a versenyt Viki nevű lovával. Innova-Agro Clustert Egyed László lovagolta, és az előkezdő lovak versenyében az élen zárt. Az ifjúsági kategória győztese Pethő Lili elett Zafír nyergében. Az A ifjúsági kategóriában csak külföldi lovas indult és az osztrák Elisabeth Egger nyerte a versenyszámot. Tóbanjáró nyergében Babó Szilviával a kezdő lovak „A” szintű versenyszámát nyerte meg, míg Gelencsér Zsanett és Rinaldó a nyitott kategóriában végzett első helyen. A legnagyobb nemzeti versenyszámban, a B nyitott kategóriában az osztrák Walter Meister állhatott a dobogó felső fokára, az ifjúsági lovasok versenyét pedig Nagy Zsófia nyerte Tikkasztó Többsincs nyergében.

A CCI* nemzetközi kategóriában a díjlovaglást követően Jakli Norina vezetett, aki Sziporkát lovagolta. A élen álló lovas a terepverseny során is megtartotta elsőségét, azonban a vasárnapi díjugratás során vétett három verőhibája következtében visszaesett az ötödik helyre. A versenyszámot Gabriela Slavikova nyerte Berry Nice nyergében. A páros harmadik volt a díjlovaglásban Egyed László és My Win után. A magyar páros megőrizte második helyét a szombati terepnapon is, azonban az ugrópályán becsúszott egy verőhibával átengedte az elsőséget a cseh párosnak.

Szintén külföldi siker született a CCI**-os nemzetközi versenyszámban is, ahol Viorel Bubau nyert Arcitic nyergében, megelőzve a szintén román Bogdan Milascont, aki Lady Kerát lovagolta. A technikás, kiválóan megépített pályán a 33 nemzetközi párosból hatot kellett kizárni a terepverseny során.

A szezon Laintallal és Motesicével folytatódik június közepén, majd június első hétvégéjén ismét hazánkba látogatnak a környék legjobb lovasai, hiszen a XV. Nagykanizsai Military – a tavalyihoz hasonlóan – igen komoly versenynek ígérkezik, ahol közel tíz nemzet nevezését várja a rendezőség.

Képek a versnyről

Ugrás a verseny oldalára