Ifjúsági és Fiatal Lovasok Bajnoksága - Pápa


2014. augusztus 1-3. között Pápa adott otthont az Ifjúsági és Fiatal Lovasok Lovastusa Országos Bajnokságának. Az ifjúsági korosztályban hat, a fiatal lovasok kategóriájában három lovas versenyzett a bajnoki címért.

Az ifjúsági lovasok kategóriájában díjlovaglást követően a tavalyi Tanintézeti Országos Bajnokság középiskolás kategóriájának győztes párosa, Horváth Klaudia (Caballus Club) és Akitos Athos állt az élre 67,0%-kal, második helyen a 2012-ben Admirálissal, 2013-ban Paranccsal ezüstérmes, most Steel Fire Kincstárnokot lovagló Varga Júlia (Magyar Póni Klub Szövetség) állt 59,5%-kal. Harmadik helyről a Gödöllői Lovas SE versenyzője, Wiedermann Dóra Veronika várta a folytatást 58,5%-kal. A terepverseny jelentősen átformálta a versenyt, hiszen a díjlovaglás után első három helyen álló lovas kizárásra került, valamint a mezőnyben senkinek sem sikerült hibátlanul zárni a terepet. Fábián Dóra (Szikszai Military Lovas Sport Egyesület) és Csasztuska vette át a vezetést 108,35 hibaponttal, második helyre Jármy Tibor (MPKSz) és Admirális jött fel 117,7 hibaponttal, harmadik helyen Pintér Klaudia (MPKSz) és Gidrán-Néró állt 124,58 hibaponttal. A kategória bajnoka Fábián Dóra és Csasztuska lett, miután hibátlan díjugratással megőrizte első helyét, ezüstérmes Jármy Tibor és Admirális (130,7hp). Pintér Klaudia díjugratásban kizárásra került.

A Fiatal Lovasok Bajnokságának díjlovagló feladata Tóth Noéminek (Határőr Dózsa SE) és Bob Herceg Sólyomnak sikerült a legjobban, 68,54%-kal vezette a versenyt a Lovasakadémia SC párosa, Sótonyi Dóra Anna és Üstökös (66,04%), valamint a Magyar Póni Klub Szövetség versenyzője, Juhász Viktória és Mosolygós (65,83%) előtt. A terepverseny után Sótonyi Dóra Anna került az első helyre 63,74 hibaponttal, ő volt az egyedüli fiatal lovas, aki ellenszegülés nélkül teljesítette a Schaller Gábor által tervezett pályát. A két részfeladat után Tóth Noémi állt a második helyen 83,99 hibaponttal, harmadik Juhász Viktória 94,85 hibaponttal. A vasárnapi díjugratás már nem változtatott a sorrenden, aranyérmes a tavalyi Középfokú Tanintézeti Csapatbajnokság harmadik helyezettje, Sótonyi Dóra Anna és Üstökös. Az ezüstérmet a 2013-as bábolnai bajnoksághoz hasonlóan Tóth Noémi nyakába akasztották, bronzérmes a 2012-es bajnok, Juhász Viktória lett.

A verseny részletes eredménye ITT tekinthetőek meg.