HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokság: Svédország felkészült a történelmi versenyre


Összesen 17 ország küldi lovasait a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságra Malmöbe (SWE) a hónap végén (augusztus 29 - szeptember 1.). A 2013-as bajnokság rendezőinek célja, hogy a verseny minden tekintetben olyan lenyűgöző legyen, mint az eddigi 30 alkalommal.

Már 60 év telt el az első Lovastusa Európa-bajnokság óta, amit Badmintonban (GBR) rendeztek 1953-ban. A kétévenkénti versenyeken a sportág több legendás lovasa és lova került előtérbe.

2013-ban 13 ország nevezte három- vagy négyfős csapatát: Belgium, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Írország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc és Svédország, míg Ausztria, Csehország, Dánia és Finnország egyéni indulókkal vesz részt.

A nemzet, mely kétségtelenül reflektorfénybe kerül az idei bajnokságon, a csapat és egyéni címvédő Németország. Várhatóan a németek megőrzik nyerő lendületüket, amikor a Balti-tengeren átugorva megérkeznek Malmö tengerpartjára, Svédország legdélebbi pontjára.

Kevesen fogadnak Németország legsikeresebb lovasa, az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnok Michael Jung ellen, bár nem fantasztikus társával, La Biosthetique Sammel indul. Helyette a kilenc éves, kétszeres CIC3*győztes Halune-t lovagolja.

Bár a német csapat egy kicsit átalakul, mivel Jung sokszoros érmes csapattársa, Sandra Auffarth Opgun Louvoval is távol marad, a mindent legyőző nemzet még mindig olyan nagy nevekkel büszkélkedhet, mint Ingrid Klimke, Dirk Schrade és Andreas Dibowski.

Nagy-Britannia a legeredményesebb ország az Európa-bajnokságok történelmében, de a győzelmi sorozat 2011-ben megszakadt és a németek kezébe került. A brit csapatban nem lesz ott Mary King és a 2005 egyéni Európa-bajnoka, most várandós Zara Phillips.

Így a brit csapat a tapasztalat és a fiatalság izgalmas keveréke lesz. William Fox-Pitt, Kristina Cook és Pippa Funnell, akik összesen több mint 20 Európa-bajnokságon indultak és nyertek jó néhány csapat aranyérmet. Hozzájuk csatlakozik Lucy Wiegersma, Izzy Taylor és Tom McEwen, aki tavaly Malmöben a FEI Fiatal Lovas Európa-bajnokságon versenyzett.

A svédek, akik utolsó csapat európai-bajnoki címűket pontosan 20 éve Achselschwangban (GER) nyerték, annak reményében indulnak, hogy egy lelkes és támogató hazai közönség előtt versenyezhetnek. Rendező országként 12 lovast nevezhetnek, köztük lesz az olimpiai ezüstérmes Sara Algotsson-Ostholt és Wega, akinek talán sikerül hazai pályán győznie.

Azon a hazai pályán, ahol a háttérben a tenger és a város képe látható a híres Twisting Torso épülettel – ez az egyik legszokatlanabb helyszíne a bajnokságnak, azonban a svéd vendégszeretet biztosítja a jó hangulatot.

„Nagyon különleges hely,” mondta a tereppálya tervezője, Rüdiger Schwarz (GER). „A svéd pályaépítők fantasztikus munkát végeztek, a tenger elemeit jelenítették meg az akadályokon is.”

„A nézőknek lehetőségük lesz egy párost akár négyszer is látni a tereppálya teljesítése közben, amelynek néhány pontján háttérként a tenger jelenik meg. Egy lenyűgöző nap mindenkinek, aki itt lesz, és azok számára is, akik a televízióban nézik.”

„Fantasztikus érzés, hogy egy év tervezés után minden gondolatunk megvalósul,” mondta Viveca Byhr Lindén versenyigazgató. „Gyönyörű helyszín, büszkék vagyunk és megtiszteltetésnek érezzük, hogy megmutathatjuk Európa többi részének is.”

A verseny honlapja: http://malmoeventing.com


FEI PRESS RELEASE