HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokság: Jung egy újabb „arany napot” hozott Németországnak


Hangos ünneplésben tört ki a malmöi közönség, amikor Michael Jung (GER) fantasztikus lovaglással megvédte egyéni címét a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon és német csapattársait az egymást követő második aranyéremhez segítette.

„Csodálatosan érzem magam,” mondta röviden Jung. „A legjobb dolog, hogy egy igazán nagyszerű lovam van a jövőre.”

A német csapat egyértelmű favoritként érkezett Malmöbe (SWE) és fantasztikus lovaglásokkal nyertek csapat aranyérmet 20 hibapontos előnnyel a rendező ország, Svédország előtt a négy napig tartó versenyben.

Franciaország szerezte meg a csapat bronzérmet, legjobb francia lovasként 11. helyen Nicolas Touzaint és a pej mén, Lesbos végzett.
Ingrid Klimke (GER), az egyik legelragadóbb személyiség a military sportban, nyerte az egyéni ezüstérmet, a britek becsületét William Fox-Pitt (Chilli Morning) mentette meg bronzérmével.

Jung új rekordot állított fel, amikor az első olyan lovassá vált, aki egyszerre olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím birtokosa. Most ő lett az első lovas, aki egymás után négy egyéni aranyérmet nyert.

Siegried Brietmayer, Anette Schmid és Jung szülei, Joachim és Brigitte tulajdonában álló, fantasztikus fekete herélt Halunke, az első ló, aki kilenc évesen Európa-bajnokságot nyert Galan de Sauvagere és Nicolas Touzaint 2003-as sikere óta.

A páros első két feladatban nyújtott hibátlan teljesítményének köszönhetően hatalmas előnyhöz jutott a díjugratás előtt, egy pillanatra ugyan megállt a levegő, amikor Halunke leütötte az első akadályt, de utána már az összes többi fent maradt.

Ingrid Klimke mosolygott, hiszen az a kellemes meglepetés érte, hogy két helyet előrébb jött az utolsó napon, korábbi lovára, FRH Butts Abraxxasra utalva, akinek korábban sokszor nehézségei voltak a végső díjugrató feladatban. Most 39,4 hibaponttal fejezte be a díjlovaglást új lovával, a kilenc éves kancával, FRH Escada JS-szel.

„Nagyon boldog és büszke vagyok fantasztikus lovamra,” mondta Klimke. „Csapatként a célunk az volt, hogy a verseny elején szerezzük meg a vezető pozíciót és utána próbáljuk megtartani azt. Nagyon meg akartuk nyerni ezt az Európa-bajnokságot. Úgy gondolom ez egy ajándék, és mi mindig keményen megdolgozunk érte. Kiváló edzőink vannak és csapatként nagyon jól együtt tudunk dolgozni, ezért vagyunk verhetetlenek!”

William Fox-Pitt azzal viccelődött, hogy már beletörődött, egy kicsit többet kell várnia első egyéni címére. „Volt egy kis ugratás a brit csapatban, mert mindkét barátom, Pippa [Funnell] és Tina [Cook] is volt már egyéni Európa-bajnok. Azt hiszem folyamatosan próbálkoznom kell. Nagyon boldog vagyok egy éremmel és lovammal.”

„20 éve ez az első alkalom, hogy nem nyertünk csapat érmet, ehhez nem vagyunk hozzá szokva, de fantasztikus hét volt, jó oldaláról mutatta be a sportot.

Svédország történetének egyik legjobb eredményét érte el a csapat ezüstéremmel, az ország első csapat érmét (bronz) 1997-ben szerezte. Esélyük az egyéni éremre sajnos elúszott, amikor Ludwig Svennerstal és Shamwari két akadályt is ütött, de a teljes csapat teljesítménye azt mutatja, hogy továbbra is jó úton haladnak a londoni Olimpiai Játékok negyedik helye után.

„Nagyon izgatottak vagyunk,” mondta Niklas Lindback, aki díjlovaglás utáni hibapontjaival a negyedik helyet szerezte meg. „A negyedik helyen végezni nem a legnagyobb élmény, igaz, nem tudtam volna ennél jobbat. Remélem, Svédország tud majd erre építkezni, hiszen nagyon keményen készültünk erre a bajnokságra.

Malmö sportigazgatója, Per Magnussen (SWE) megjegyezte: „Sokat dolgoztunk, hogy Svédország megnyerje az Európa-bajnokság rendezési jogát, ez nagyszerű lehetőség egy ilyen kis ország (a lovastusa sportban) számára megmutatni, mit tudunk. Jó hatással lesz a sportágra Svédországban.”

Egyéni eredmény:
1. Michael Jung/Halunke FBW (GER) 28.6 + 0 + 4 = 32.6
2. Ingrid Klimke/FRH Escada JS (GER) 39.4 + 0 + 0 = 39.4
3. William Fox-Pitt/Chilli Morning (GBR) 36.6 + 0 + 4 = 40.6
4. Niklas Lindback/Mister Pooh (SWE), 42.0 + 0 + 0 = 42.0
5. Peter Thomsen/Horseware’s Cayenne (GER)* 40.6 + 2 + 0 = 42.6
6. Dirk Schrade/Hop and Skip (GER) 44.2 + 0 + 0 = 44.2
7. Tim Lips/Keyflow (NED) 41.0 + 3.2 + 0 = 44.2
8. Vittoria Panizzon/Borough Pennyz (ITA) 44.4 + 0 + 0 = 44.4
9. Frida Andersen/Herta (SWE) 46.0 + 0 + 0 = 46.0
10. Ludwig Svennerstal/Shamwari 4 (SWE) 37.6 + 0.4 + 8 = 46.0
*egyéni induló

Csapat eredmény:
1. Németország, 116.2
2. Svédország, 134.0
3. Franciaország, 151.6
4. Olaszország, 167.0
5. Belgium, 179.2
6. Nagy-Britannia, 180.6
7. Írország, 234.4
8. Svájc, 267.6
9. Hollandia, 1,120
10. Fehéroroszország, 2,106.6

Részletes eredmény ITT érhető el.


FEI PRESS RELEASE