HSBC FEI Classics™ 2012/2013: Paget a legjobb a Land Rover Burghley Nemzeközi Militaryn


Jock Paget nyugodt maradt a Land Rover Burghley Nemzetközi Military utolsó perceinek hatalmas nyomása alatt, a HSBC FEI Classics™ sorozat végső állomásán, és az ötödik új-zélandi lovassá vált, aki magasba emelhette a győztesnek járó díjat, a nagy nézettségű brit CCI4*-on.

Új-zélandi lovas 12-szer nyert az elmúlt 26 év versenyein Burghleyben, de 14 éve már, hogy egy lovas ugyanabban az évben, ugyanazzal a lóval győzni tudott Badmintonban és Burghleyben is (Ginny Leng és Master Craftsman, Nagy-Britannia).

Paget kétszeres nyertes lova, Frances Stead és Russell Hall tulajdonában álló, új-zélandi tenyésztésű Clifton Promise önbizalma úgy tűnt nőtt a Richard Jeffery által tervezett díjugrató pályán. Promise csak az utolsó akadályt ütötte le, így megnyerte a Land Rover Kupát és harmadik helyet szerezte meg a HSBC FEI Classics™ sorozatban. „Ideges voltam, mert győzni szerettem volna, de tudtam, hogy van két verőhibányi előnyöm és önbizalmat tudtam meríteni abból, ahogy Promise a melegítő pályán ugrott,” mondta Paget. „Apró dolgokon változtattam vele idén, amióta Micheal Junggal [Európa-bajnok] edzek, és most egy kicsit több helyet adok neki az ugrások előtt. Megnyertük Badmintont, most Burghleyt, ez egy nagyon különleges eredmény.”

Clifton Lush-t, akivel Paget második helyen állt a terepversenyt követően, csüdízület sérülése miatt visszaléptette vasárnap reggelre, de jövő tavasszal újra visszatér, hogy Pagettel megpróbálják megnyerni Rolex Grand Slam díjat (egymást követően Badminton, Burghley és Kentucky győztese kap).

Paget egyik fő mentora, az új-zélandi Andrew Nicholson második, harmadik és nyolcadik helyen végzet - újabb rekordot felállítva. „Három lovat hoztam, mégsem tudtam megverni őt,” viccelődött az 52 éves Nicholson korábbi pártfogoltjáról. „Amikor Jock 2009-ben először jött hozzám, már akkor úgy gondoltam, hogy nagyon tehetséges. A legfontosabb az volt, hogy ő tényleg tanulni akart, mindig kereste a lehetőséget, hogy a legjobb lovasokat figyelhesse, mint William Fox-Pitt vagy Pippa Funnell, ez az, ahogy sikeressé tudod magad tenni, megfigyelsz és tanulsz.”

Egyetlen ló sem tudott egymást követően kétszer nyerni Burghleyben, most Andrew nagyon közel állt ehhez, hiszen a 2012-es győztes lovával, Avebury-vel idén második helyen végzett (2000-ben és 2001-ben szintén első és második helyet szerezte meg Mr Smiffy-vel).
Ő végzett a harmadik helyen is a 2012-es paui győztessel, Nereo-val és nyolcadik lett Calico Joe-val, így egy rendkívül jövedelmező napot tudhat maga mögött, hiszen első alkalommal nyerte meg a 150,000$ -os HSBC FEI Classics™ sorozatot, valamint első helyen végzett az 50,000$-os díjazású HSBC Ranglistán is, amit egész évben vezetett.

Bár délelőtt 19 lóból kilenc hibátlanul ugrott, a mezőny délutáni részében nem volt hibátlan lovaglás. Nicholson egy-egy akadályt ütött Avebury-vel és Nereoval, így utóbbi lovával megelőzte a hármas kombináció második és harmadik elemét ütő William Fox-Pitt-et (GBR) és Parklane Hawk-t.

„Azt hiszem még mindig túl sokat megy előre a terepverseny után," mondta Fox-Pitt, aki második lett a HSBC FEI Classics™ sorozatban. „Jock eredménye fantasztikus remélem élvezi a pillanatot. Ez egy zseniális verseny, megfelelő a négycsillagos szintnek, a terepversenynek és az optimális időnek jó hatása volt.”

Ingrid Klimke (GER) FRH Butts Abraxxas-a most sem nem volt a legjobbak között a díjugratás feladatban, de hibátlant ment a legutóbbi CIC3* versenyén, így Klimke úgy döntött nem gyakorolja többet a két verseny között. A stratégia jónak bizonyult, hiszen FRH Butts Abraxxas csak a harmadik akadályt ütötte, ezzel két helyet előre lépve, ötödik helyen zárt a német páros.

Jonelle Richards, The Deputy-t lovagolva díjugratásban 12 hibaponttal a hatodik helyen végzett, és Mark Todd, egy verőhibával hetedik a még tapasztalatlan Oloa-val, a kétszeres olimpiai aranyérmes lovát a jövő reménységeként emlegetik. Az Európa-bajnokság csapat ezüstérmese, Ludwig Svennerstal (SWE) legjobb CCI4*-os eredményének örülhetett, amikor kilencedik lett King Bobbal. A tízedik helyen Kristina Cook (GBR) és Do Novo News zárt.

Ez az utolsó év, amikor a HSBC támogatását élvezte a Classics sorozat, a hat sikeres év alatt a sorozat megragadta a lovasok képzeletét és a sport legnagyobbjai közötti küzdelmet hozta, mint Andrew Nicholson és William Fox-Pitt. „Ez minden bizonnyal emelte a négycsillagos versenyek rangját, jegyezte meg Nicholson, az egyetlen lovas, aki három CCI4*-os győzelemmel (Pau, Kentucky és Luhmühlen) nyerte a HSBC FEI Classics™ sorozatot. „Emiatt utaztam el Kentuckyba és készítettem fel lovakat Paura és Lühmühlenre."

Catrin Norinder elmondta: „Ez egy remek sorozat volt a lovastusa sport számára, nagy siker és nagyon hálásak vagyunk a HSBC-nek az érdeklődésért és a nagylelkűségért.” Megerősítette, hogy mind a FEI Classics sorozat, mind a FEI Nations Cup™ folytatódik, a tervek elkészültek mindkét sorozat felülvizsgálatára és a pénzügyi háttérének keresésére.

Eredmény:
1. Jock Paget/Clifton Promise (NZL) 36.7 + 0.4 + 4 = 41.1
2. Andrew Nicholson/Avebury (NZL) 42.3 + 0 + 4 = 46.3
3. Andrew Nicholson/Nereo (NZL) 41.3 + 2 + 4 = 47.3
4. William Fox-Pitt/Parklane Hawk (GBR) 41.5 + 0.8 + 8 = 50.3
5. Ingrid Klimke/FRH Butts Abraxxas (GER) 39.0 + 9.2 + 4 = 52.2
6. Jonelle Richards/The Deputy (NZL) 46.2 + 1.2 + 12 = 59.4
7. Mark Todd/Oloa (NZL) 48.3 + 7.2 + 4 = 59.5
8. Andrew Nicholson/Calico Joe (GBR) 48.3 + 0 + 12 = 60.3
9. Ludwig Svennerstal/King Bob (SWE) 46.7 + 10 + 4 = 60.7
10. Kristina Cook/De Novo News (GBR) 43.2 + 15.2 + 4 = 62.4

Részletes eredmény ITT érhető el.

HSBC FEI Classics™ sorozat végső eredménye:
1. Andrew Nicholson (NZL) 67 pont, $150,000
2. William Fox-Pitt (GBR) 44, $75,000
3. Jonathan Paget (NZL) 42, $50,000
4. Michael Jung (GER) 22, $33,000
5. Craig Barrett (AUS) 15, $25,000
6. Zara Phillips (GBR) 12
7. Natalie Blundell (AUS) 12
8. Murray Lamperd (AUS) 10
9. Sandra Auffarth (GER) 8
10. Buck Davidson (USA) 8

Hangfelvételek:
Jonathan Paget győztes lovaglásának kommentálása: http://www.lloydbell.co.uk/access/client_zone/Comm_2013.mp3
Jock Paget: http://www.lloydbell.co.uk/access/client_zone/Paget_end_bur.mp3
Andrew Nicholson: http://www.lloydbell.co.uk/access/client_zone/andrew_nicholson_burghley_end.MP3
William Fox Pitt: http://www.lloydbell.co.uk/access/client_zone/wfp_burghley_end.MP3


FEI PRESS RELEASE