HSBC FEI Classics™ 2012/2013: Andrew Nicholson kerül reflektorfénybe Kentuckyban


A héten minden szem Andrew Nicholsonra (NZL) szegeződik, aki április 25-28. között a Rolex Kentucky Nemzetközi Militaryn (USA) próbálja megtartani vezető helyét a HSBC FEI Classics™ 2012/2013-as sorozatban.

Nicholson egy sikeres őszön van túl, hiszen egymás után nyerte a burghleyi CCI4*-ot (GBR), a blenheimi CIC3*-ot (GBR), a boekeloi CCI3*-ot (NED) és a paui CCI4*-ot (FRA), így megszerezte a HSBC Ranglista első helyét.

Nicholson egy kimagasló szezont zárt tavaly, amikor William Fox-Pitt (GBR) mögött második lett a HSBC FEI Classics™ 2011/12-es sorozatban. Nem titkolja, hogy idén eggyel jobb helyet szeretne elérni és az első új-zélandi ranglista nyerővé szeretne válni.

Az izgalmakat fokozza, hogy ha Nicholson nyer Kentuckyban, akkor először alakulhat ki holtverseny a Rolex Grand Slam díjban, Nicholson és Fox-Pitt között, egy héttel később a Mitsubishi Motors Badminton Nemzetközi Militaryn (GBR) május 3-6-ig.

Ez a forgatókönyv kiváló lehetőség, mivel Nicholson két remek lovat lovagol Kentuckyban: Calico Joet, aki kétszer lett helyezett tavaly CCI4*-on, valamint a spanyol tenyésztésű, feltűnő, fekete Quimbot.

Nicholson úgy jellemezte utóbbit, a 2012. évi boekeloi nyertest, mint az egyik legjobb ló, amin valaha is ült - elismerés egy olyan embertől, aki talán a több military lovat lovagolt, mit bárki más.

Mindesetre egy erős versennyel néz szembe Kentuckyban. Phillip Dutton (USA), aki jó eredményt ért el az első amerikai versenyen és nyert 2008-ban, két lovat lovagol, Fernhill Eaglet, akivel tavaly 12. lett és Mighty Nicet, a londoni Olimpiai Játékokon tartalék lovát.

Más vezető amerikai lovas is ott lesz, például Buck Davidson három lovával, Park Traderrel, Mar de Amorral és Ballynoe Castle RM-mel, vagy Dutton olimpiai csapat társa Boyd Martin a kilenc éves Trading Acesszel, valamint a tapasztalt páros Will Coleman és Twizzel.

Nicholson három útitársa át az Atlanti-óceánon: honfitársa Jonelle Richards (The Deputy), a londoni Olimpai Játékokon bronzérmet nyert új-zélandi csapat tagja, valamint két korábbi Kentucky nyerő, Fox-Pitt és Mary King (GBR).

King, aki első lovasként tudta megszerezni az első és a második helyet is Kentuckyban 2011-ben, és ő az egyetlen nő, aki megnyerte HSBC FEI Classics™-t, a kiváló ugró Fernhill Urco-val tér vissza, akivel 2011-ben az emlékezetes második helyet érte el.

Fox-Pitt szintén jó lovakkal indul: a német tenyésztésű Seacookie TSF-fel, akivel 50. CCI győzelmét érte el tavaly Blenheimben, valamint a sárga ménnel, Chilli Morninggal, a múlt évi bramhami CCI3* nyertesével.

Összesen 47 sportoló hét országból versenyez Kentuckyban, amiből 14 jelöltnek - 11 az Amerikai Egyesült Államokból és 3 Kanadából - van esélye elnyerni a HSBC Képzési Ösztöndíjat, amit a legmagasabb helyezést elérő, olyan lovasnak ítélnek oda, aki korábban nem fejezett be négycsillagos versenyt.

A versenybíróság tagjai: Nick Burton (GBR) a versenybíróság elnöke, aki bíráskodott a londoni Olimpiai Játékokon, valamint Christina Klingspor (SWE) és Brian Ross (USA). A technikai küldött feladatait Tom Ryckewaert (BEL) látja el, a verseny pályatervezője pedig Derek di Grazia (USA).


HSBC FEI Classics™ 2012/2013 versenynaptára:

1. Les Etoiles de Pau CCI 4* (FRA) - 2012. október 24-28.
2. Australian International 3 Day Event (AUS) - 2012. november 22-25.
3. Rolex Kentucky Three-Day Event (USA) - 2013. április 25-28.
4. Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials (GBR) - 2013. május 3-6.
5. Luhmühlen CCI 4* (GER) - 2013. június 13-16.
6. Land Rover Burghley Horse Trials (GBR) - 2013. szeptember 5-8.


FEI PRESS RELEASE