HSBC FEI Classics™ 2012/2013: Álomcsapat vonul fel a Mitsubishi Motors Badminton Nemzetközi Militaryn


Úgy fest, a Mitsubishi Motors Badminton Nemzetközi Military (GBR) történetének legizgalmasabb versenye következik, mely a negyedik állomása a HSBC FEI Classics™ 2012/2013 sorozatnak, hiszen két, ereje teljében levő remek lovas összecsapását láthatjuk május első hétvégéjén.

Andrew Nicholson (NZL), a HSBC Ranglista jelenlegi éllovasa, valamint 10 pontos előnnyel a HSBC FEI Classics™ vezetője lenyűgöző győzelmet aratott William Fox-Pitt (GBR) előtt Kentuckyban a múlt héten.

A két lovas, aki első és második lett a 2012. évi HSBC Ranglistán, karrierje csúcsán van, a valaha volt legerősebb lovaikkal. Ketten négy lovat hoztak Badmintonba, melyek összesen öt CCI4*-ot nyertek, a két lovas között pedig fej-fej melletti küzdelem alakult ki a Rolex Grand Slam díjáért.

Fox-Pitt, aki tizenegy CCI4*-ot nyert, beleértve Badmintont 2004-ben, Parklane Hawkt, a 2011. évi burghley-i és 2012.évi kentucky-i győztest lovagolja majd, valamint Oslot, aki 2011-ben Pauban nyert. Nicholson, akinek neve mellett öt CCI4* győzelem áll, a 2012-es paui nyertessel, Nereoval és a tavalyi burghley-i elsővel, Aveburyvel versenyzik.

„Ez egy álom forgatókönyv Badmintonnak”, mondta Fox-Pitt. „Nagyon izgalmas lesz, de a nap végén lehetséges, hogy egyikünk se nyer - hello, Michael Jung! Nagyon sok mindenek kell összejönnie egy ilyen verseny megnyeréséhez. Mindkettőnknek nagyszerű lovai vannak és jól sikerült a felkészülésünk is Badmintonra, úgyhogy meglátjuk majd.”

Badminton kivételes, sztárokkal teletűzdelt nevezést fogadott ebben az évben és, ahogy Fox-Pitt említette, Michael Jung (GER), az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnok, kétségtelenül favoritként indul legjobb lovával, La Biosthetique Sammel. Mellette Leopint, a 2012-es paui harmadik helyezetett lovagolja még.

A szerény Jung fiatalon járt először Badmintonban és azóta szeretett volna itt lovagolni, de eddig nyilvános szereplése Angliában csak a Greenwich Parkban volt - a teszt versenyen és tavaly az Olimpiai Játékokon, ahol egyéni és csapat aranyérmet nyert. Ezért, sok brit néző nem látta még lovagolni, így nem mindennapi öröm lesz, amikor megpillantják a mestert. Érdekes módon, első badmintoni versenyén csak Mark Todd (NZL) tudott nyerni 1980-ban - vajon Jungnak sikerül ez a lenyűgöző teljesítmény?

Ez Jung olimpiai csapattársainak is sikerülhet - az egyéni bronzérmes Sandra Auffarthnak (Opgun Louvo), Dirk Schradenek (King Artus) és Ingrid Klimkének (Butts Abraxxas).

Fox-Pitt olimpiai csapattársai Mary King (Imperial Cavalier és Kings Temptress), Kristina Cook (Miners Frolic és De Novo News), valamint Zara Phillips (High Kingdom). Nagy érdeklődés kíséri Redesignedt - Pippa Funnellel ötödik lett a 2010-es Alltech FEI Lovas Világjátékokon.

Amikor 64 éve, 1949-ben az első badmintoni versenyt megrendezték, brit lovasok domináltak. Azonban az idei verseny teljesen nyitott. Két lovas a világ másik feléből, Jock Paget (NZL) a Pauban második Clifton Promiset és Clifton Lusht, valamint Chris Burton (AUS) Holstein Park Leilanit lovagolja.

Az ír Aoife Sisk biztos benne, hogy jól fog menni Master Crusoe – hetedik volt a londoni Olimpiai Játékokon -, valamint itt van két olasz sztár, Stefano Brecciaroli (Apollo VD Wendi Kurt Hoeve) és Vittoria Panizzon, az életvidám szürke kancán, Borough Pennyzen.

Hat korábbi győztes indul, az élen az 57 éves Sir Mark Todd (NZL), a címvédő, aki először indult és nyert Badmintonban 33 éve, amit az 1994., 1996. és a 2011. évi győzelmek követtek. (Mint ismeretes, a 2012. évi versenyt a heves esőzések miatt törölni kényszerült a rendezőség. – szerk.) Todd most Major Milestonet és Ravenstart lovagolja, utóbbit a várandós ír Jayne Dohertynek.

A többi korábbi Badminton-nyertes: Mary King (1992, 2000), Pippa Funnell (2002, 2003, 2005), William Fox-Pitt (2004), Oliver Townend (2009) és Paul Tapner (2010).

1949 óta öt ausztrál győztese volt Badmintonnak (Bill Roycroft, Laurie Morgan, Andrew Hoy, Lucinda Fredericks and Paul Tapner), két amerikai (Bruce Davidson and David O’Connor), egy svájci (Hans Schwarzenbach), egy francia (Nicolas Touzaint), egy ír (Eddie Boylan) és az új-zélandi Mark Todd négyszer nyert.

Andrew Nicholson (NZL), aki három egymást követő CCI4*-on tudott győzni, tartja a rekordot 31 részvétellel Badmintonban, de még soha sem tudott nyerni. A legjobb eredménye egy második hely 2004-ből Lord Killinghursttel. 2013 lehet az ő éve?

Ebben az évben három jelöltnek van esélye elnyerni a HSBC Képzési Ösztöndíjat, amit annak a legmagasabb helyezést elérő lovasnak ítélnek oda, aki korábban nem fejezett be négycsillagos versenyt: Jamie Atkinson (GBR) és Celtic Fortune, Sarah Ennis (IRL) és Sugar Brown Babe, valamint Manuel Grave (POR) és Samaritano.

Részletes eredmény a www.badminton-horse.co.uk/ oldalon elérhető.


FEI PRESS RELEASE