Hogyan tovább? - hozzászólások (második, javított kiadás)


A cikk itt olvasható


Sajnos ezen a honlapon nem tudtunk létrehozni olyan bejegyzést, amelyhez regisztrációt követően bárki hozzá tud szólni a blogokban, fórumokban megszokott módon. Ennek ellenére várjuk az észrevételeket emailben. Amennyiben a hozzászóló kéri, természetesen feltesszük véleményét a honlapra (átfutási idő technikai okok miatt elhúzódhat: elvileg néhány perc, de maximum 24 óra).

KÖZLÉSRE SZÁNT VÉLEMÉNYE ELKÜLDÉSÉHEZ KATTINTSON IDE, VAGY ÍRJON AZ info@eventing.hu EMAIL CÍMRE!


HOZZÁSZÓLÁSOK:


2012.03.04. 23:30

A sokakat sértő, utóbbi idők korosztályos Eb-szerepléseire vonatkozó megállapításaimmal kapcsolatban a szakági éves közgyűlésen sajnálatomat fejeztem ki és bocsánatot kértem mindazoktól, akiket az elemzés ezen részével személy szerint megbántottam. Őszinte bocsánatkérésemet természetesen továbbra is fenntartom. Ennek megfelelően a vonatkozó részeket az érintettek kérésének eleget téve, velük egyetértésben töröltem az elemzésből.

Sajnálatosnak tartom, hogy a meggondolatlan megfogalmazás révén lehetőséget adtam arra, hogy az összefoglalt problémák elemzése során – pontosabban a problémák elemzése helyett – végül mindenki csak arra koncentráljon, hogy mivel bántottam meg lovasokat, szülőket és edzőket. Ezáltal a körülbelül tíz gépelt oldalnyi szöveg egy-két bekezdésén kívül másról érdemben nem is eshetett szó a közgyűlésen.

A cikk bevezetésében tükröt kívántam állítani a jelenlegi helyzet elemzése érdekében. Ezt – nyilvánvalóan az én hibámból – sokan személyes támadásnak vették, majd ebből kiindulva kialakult egy olyan, sporthoz méltatlan, múltra mutogató vita, mely szertefoszlatta annak esélyét, hogy értelmes beszélgetés, nyílt vita alakuljon ki a tagságban arra vonatkozóan, hogy kinek milyen javaslata lenne a jövőt illetően. Noha a szakági vezetés javaslata az volt, hogy ne internetes fórumon, hanem a közgyűlés nyilvánossága előtt kerüljenek megvitatásra ezek a kérdések, erre mégsem került sor. Akik részt vettek a közgyűlésen, a napirendi pontok szerinti beszámolókon és tájékoztatókon kívül más érdemi információt nem kaptak. Az egyebek napirendi pont alatt a díjkiosztást követően elindított személyeskedő, néhány ember személyes vitájában és bocsánatkérésében kimerülő beszélgetésen kívül gyakorlatilag semmi egyebet nem hallottak a résztvevők. A lényegről, a „hogyan tovább?”-ról, a jövőről nem volt szó. Sok mindenre sor került, de erre nem. Félő, hogy ez a tény a közgyűlések jövőbeni érdektelenségét csak táplálni fogja.

Felvetésem lényege a következő volt: Miként lehetne olyan környezetet teremteni, melyben az amatőr lovasoktól az Eb keret tagjaiig mindenki hatékonyabban készülhet? Feltétlenül szükségesnek tartja-e a szakág tagsága, hogy a szűkös gazdálkodási keret jelentős részét (mely Eb-résztvevőnként sajnos igen elenyésző tételt képvisel) a kiemelt bajnokságok részvételének támogatására költse a szakág, vagy találhatunk-e esetleg olyan alternatív megoldást, melynek révén az egész szakág előre mozdulhat a sikeresebb jövő reményében?

Megoldási javaslataim leghangsúlyosabb eleme az lett volna, hogy fordítsuk ezt az összeget a hazai versenyek fejlesztésére (főleg a gyengébb kondíciókkal rendelkező helyszínek esetében), melynek révén a hazai lovasok jobb körülmények között versenyezhetnének. Ezáltal jobban járna minden szakági tag, a bázis jelentős részét képező amatőrök is, de nem utolsó sorban jobb körülmények között készülhetnének a bajnokságokon való részvételt célul tűző fiatal versenyzők is, akiknek szerintem komoly segítség volna, ha nemzetközi színvonalú pályákon lovagolhatnának az összes hazai versenyen. A hazai versenyek minőségének javítása révén talán hatékonyabb felkészülési lehetőséget biztosíthatna a szakág az utánpótlás korosztály számára, elősegítve a még sikeresebb jövőbeni nemzetközi szereplést. Ilyen értelemben a támogatás nem az Eb-részvételre, hanem a hazai felkészülésre fordítódna.

A fenti javaslattal a tagság érdemben nem kívánt foglalkozni, a felszólalások alapján számomra úgy tűnt, hogy a jelenlevő tagok többsége a korábbiakon változtatni nem kíván, illetve nem óhajt javaslatot tenni a vezetés számára a jövőbeni stratégiát illetően.

Egyik alapvető kérdésem az volt, hogy van-e értelme és indokoltsága az eddigi gyakorlat szerinti Eb szerepléseknek? (Vagyis annak, hogy minél többen menjenek Eb-re. Hiszen nem az az ország nyer, aki több lovast tud Eb-re küldeni, hanem az, melynek lovasai előrébb végeznek az eredménylistán.) Elfogadom a szakág tagságának álláspontját, miszerint igen, motivációs okokból szükség van a minél nagyobb létszámú Eb szereplésekre. Ezzel együtt azonban – szerintem – versenyeinknek a korábbiaknál jobban kellene támogatni a lovasokat a felkészülésben.

A finanszírozási kérdéssel kapcsolatban a többségi véleményt – miszerint minden rendben van úgy, ahogy eddig volt – tudomásul veszem, noha azzal nem értek egyet, mivel úgy gondolom, más megoldásokkal (pl. a fent említett versenyfejlesztéssel) jobban lehetne szolgálni az utánpótlás sportolók érdekeit, fejlődésüket, eredményes szereplésüket.

A tagság engedelmével a jövőben is folytatom munkámat, mely a hazai nemzetközi versenyek koordinálását és a nemzetközi kapcsolattartást jelenti. Ezen felül várom a szakág tagsága részéről azokat az információkat, melyeket a sporttal kapcsolatos hírekben meg kívánnak jelentetni.

A közhangulat javításának érdekében a fórumot és ezáltal a véleménynyilvánítás lehetőségét továbbra is fenntartjuk, azonban kérünk mindenkit, aki bejegyzést kíván közölni, szigorúan a jövőre vonatkozó megoldási javaslatait fogalmazza meg.

Tisztelettel, Bázár György
Én is hozzászólok!
info@eventing.huSzeretném elolvasni a korábbi (2012.03.03. előtti) hozzászólásokat.