Frissült a Lovastusa Szabályzat


A Büró jóváhagyta a FEI Lovastusa Bizottságának a sportolók kategorizálásával és a minősüléssel kapcsolatos, a Lovastusa Szabályzat 519. és 520. cikkelyének módosítására tett javaslatát.

E két cikkely frissítésének kérelmét az elmúlt két hónapban a szabályok gyakorlati alkalmazása közben felmerült problémák, valamint az érintett nemzeti szövetségekkel és a Lovastusa Lovasok Szövetséggel (ERA) történt megbeszélések alapozták meg. A 2013-as Lovastusa Szabályzat a FEI Közgyűlésen lett jóváhagyva, majd a brit és az új-zélandi szövetségtől érkezett kifejezett kérelem a szabályok frissítésére.

A módosítások a sportolók minősítését illetően a következők:

- A sportolók kategorizálásának meghatározása során lehetőség van arra, hogy öt (5) magasabb szintű verseny MER (Minimum Elvárások Rendszere) szerinti eredményét vegyék figyelembe, vagy tizenöt (15) eredményt a jelenlegi előírások szerint.

- Megváltozott a „kombinációként minősülés, ha a sportoló nincs kategorizálva az adott szinten” (520.1 cikkely), így lehetőség nyílik arra, hogy minden kategorizált sportoló közvetlenül nevezzen két csillagos szintre, a sportoló nemzeti szövetségének követelményeit figyelembe véve, további nemzetközi versenyen elért minősülés nélkül. (Nyilvánvalóvá vált, hogy a magasabb szinten minősülést elért lovakat nem érdemes felesleges terhelésnek kitenni és egycsillagos szinttől kezdődően újra megszereztetni minden minősülést, ha azokat kategorizált lovas lovagolja.)

- Megerősítésre került, hogy 2014-ben továbbra is 15 MER szerinti eredmény szükséges a sportolók kategóriáinak egyes szintjeihez és nem lép életbe az eredetileg tervezett 20 eredményre vonatkozó előírás.

- A „nemzeti sportoló” elnevezés „nem kategorizált nemzetközi sportolóra” változik (a „nemzeti sportoló” elnevezést a sportolók derogálónak érezték).

További információ ITT.

MEGJEGYZÉS: Frissítésre került a sportolók kategorizálásának táblázata, amit az új kritériumoknak megfelelően 2013. március 20-án jelent meg a Nemzetközi Lovas Szövetség honlapján.


FEI