FEI Lovastusa Nemzetek Díja™: Nagyszerű francia kezdés


A francia csapat hazai pályán aratott győzelmet a FEI Lovastusa Nemzetek Díja™ első, fontainebleaui fordulóján, március 19-23. között.

Az erős négyes már a szezon elején magasra tette a lécet, díjlovaglás után élre állt és egyedüli csapatként négy akadályhiba nélküli tereppályával zárta a szombati napot.

A korábbi kétszeres Európa-bajnok, Nicolas Touzaint a kvartett legjobbjaként negyedik helyen végzett, őt követte a hatodik helyen Eric Vigeanel, nyolcadik helyen Maxime Livio és a tizennegyedik helyen Donatien Schauly.

Tavaly Fontainebleauben Franciaországot legyőzte Németország, és Nagy-Britanniával uralták a sorozatot. Franciaország harmadik helyen végzett a szezon végi összesítésben, a 2013-as FEI Lovastusa Európa-bajnokságon Malmöben (SWE) csapat bronzérmet nyertek, úgy tűnik idén akár a sorozat első helyét is megszerezhetik, különösen most, hogy a korábbi pályatervező, Thierry Touzaint a csapat edzőjeként tér vissza.

Végül Németország nem tudott csapatot kiállítani, így öt nemzet versenyzett a FEI Lovastusa Nemzetek Díja™ első fordulóján. Hollandia, aki a sorozat 2012-es kezdete óta aktívan részt vesz a versenyeken, második helyen végzett, a csapat tagja volt a CICO*** kategória egyéni győztese, Elaine Pen és Vira.

Pen azonos hibaponttal zárt, mint az olasz Vittoria Panizzon, aki a szürke kancát, Borough Pennyzt lovagolta, de a holland jobban megközelítette a terepverseny alapidejét, így győzött. A második helyezett Panizzon háromfős csapatával negyedik helyen végzett.

A britek, a FEI Lovastusa Nemzetek Díja sorozat 2013-as győztese, egy tavaly már bevált koncepciót valósítanak meg ígéretes, fiatal lovasokkal. Izzy Taylor a brit csapat legjobbjaként, 13. helyet szerezte meg Dax van Ternieuwbeke-vel.

A britek harmadik helyen álltak a díjlovaglást követően, de minden esélyt elveszítettek a helyezésük javítására, amikor Emily Llewellyn lova, Greenlawn Sky High ellenszegült a Pierre Michelet által tervezett tereppálya negyedik akadályán, valamint Lucy Wiegersma és Mr Chunky kizárásra került a 19-es akadályon.

Spanyolország, 2012-ben a sorozat negyedik helyét szerezte meg, ötödik lett Fontainebleauben, miután a csapat két tagja a terepversenyen esés miatt kizárásra került.

Következő hónapban a FEI Lovastusa Nemzetek Díja™ először látogat Írországba. A tereppálya tervező Peter Fell egy egészen más stílusú feladatot állít a lovasok elé Ballindeniskben.

Fontainebleaui verseny eredménye:

1. Franciaország, 150.4
Nicolas Touzaint/Crocket 30, 48.2; Eric Vigeanel/Qatar du Puech Rouget, 50.8; Maxime Livio/Opium de Verrieres, 51.4; Donatien Schauly/Pivoine des Touches, 58.2

2. Hollandia, 181.8

Elaine Pen/Vira, 42.4; Tim Lips/Keyflow, 60.8; Andrew Heffernan/Millthyme Corolla, 78.6 (Florinoor Hoogland/Captain Henessy, kizárva)

3. Nagy-Britannia, 223.6
Izzy Taylor/Dax van Ternieuwbeke, 55.6; Gemma Tattersall/Chico Bella P, 60.6; Emily Llewellyn/Greenlawn Sky High, 107.4 (Lucy Wiegersma/Mr Chunky, kizárva)

4. Olaszország, 233.0
Vittoria Panizzon/Borough Pennyz, 42.4; Alberto Giugni/Sportsfield Quality, 93.0; Ariana Schivo/Quefira de l’Ormeau, 97.6

5. Spanyolország, 1180.6

Cristina Pinedo Sendagort/Helena Xll, 82.8; Albert Hermoso Farras/Yasmina V, 97.8 (Gonzalo Blasco Botin/Judy, EL Cross Country; Gonzalo Senra Chover/Busti Husti, kizárva)

Részletes eredmények a www.worldsporttiming.com oldalon.

FEI Lovastusa Nemzetek Díja™ állása (1 verseny után):
1. Franciaország 11 pont
2. Hollandia 9
3. Nagy-Britannia 8
4. Olaszország 7
5. Spanyolország 6

FEI Lovastusa Nemzetek Díja™ 2014-es versenynaptára:
1. Fontainebleau (FRA), március 19-23.
2. Ballindenisk (IRE), április 11-14.
3. Houghton Hall (GBR), május 22-25.
4. Strzegom (POL), június 26-29.
5. Aachen (GER), július 15-20.
6. Malmö (SWE), augusztus 1-3.
7. Montelibretti (ITA), szeptember 19-21.
8. Waregem (BEL), szeptember 25-28.
9. Boekelo (NED), október 9-12.


FEI PRESS RELEASE