FEI Classics™ 2014/15: Az ausztrál forduló még színesebbé teszi a sorozatot


A hangulatos dél-ausztrál város, Adelaide készen áll a déli félteke legrangosabb lovas eseményére, az Ausztrál Nemzetközi Military-ra. A FEI Classics™ 2014/15-ös sorozatának második fordulója, mely pénteken a díjlovaglással kezdődik, egyedülálló városi helyszín a versenynaptárban, hiszen a terepverseny a város központjában fekvő parkban kanyarog majd.

A verseny évről évre egyre népszerűbb és kifinomultabb, nagyban hozzájárul a lovassportok és a military egyre szélesebb körű ismertségéhez Ausztráliában, köszönhetően a hihetetlen elhelyezkedésének és különleges hangulatának.
14 lovas küzd meg a FEI Classics™ sorozat adelaide-i fordulójának megnyeréséért.

A pekingi Olimpiai Játékok csapat ezüstérmese, Megan Jones felkészülten érkezik a saját és Alan és Stephanie Paulson tulajdonában álló, Rustic Amber után született telivér herélttel, Kirby Park Allofasuddennel, aki Floyd néven ismert.

A Prim Cromwell által Dél-Ausztráliában tenyésztett ló egyéves korában eladásra került a Magic Millions Salesnek. Kirby Park Allofasudden karrierje nem a tervek szerint alakult, többször tulajdonost cserélt, míg átlovaglás céljából megérkezett a Kirby Park tenyészetébe. Korábban mindenféle váratlan dolgokat tett, így a neve Allofasudden [All of a sudden - hirtelen] lett - „hirtelen, a földön ültem”.

A mezőny legtapasztaltabb lova, Kirby Park Allofasudden tartalék lóként volt nevezve a 2008-as pekingi Olimpiai Játékokra, ugyanabban az évben második lett az Ausztrál Nemzetközi Military-n, élete első négycsillagos versenyén. Miután 2009-ben megnyerte a melbourne-i CCI3*-ot és a reynellai CIC3*-ot, ismét második lett az adelaide-i CCI4*-on és megnyerte a Magic Millions Kupát.

Röviddel a 2012-es londoni olimpia előtt dőlt el, hogy nem kerül be az ausztrál csapatba, tavaly nevezett, majd visszalépett az adelaide-i versenytől. Jones és „Floyd” egy hónappal korábban második lett a canberrai CIC3*-on, remélik, hogy a sárga herélt legjobbjával tér vissza. A páros favoritként indul Adelaide-ben.

Jones pekingi csapattársa, Sonja Johnson sajnos nem indul idén Adelaide-ben, miután Simon és Rebecca Bell tulajdonában álló Belfast Mojitoval (Mojo) visszalépett. Tavaly, Belfast Mojito CCI4*-on történt debütálásán második helyet szerezték meg.

Tegan Lush és Tempus Fugit, a páros 2010-ben megnyerte az ausztrál Fiatal Lovas Lovastusa Bajnokságot, de nem úgy fejezték be az első négycsillagos versenyüket 2012-ben, ahogy azt várták, miután vissza kellett lépniük a terepverseny folytatásától. Ebben az évben hasonló eltökéltséggel indulnak, mint a Charlestonban élő Jaimie Stichel és ír sportlova, Image Blue Ice, a 2012-es dublini Fiatal Lovas Lovastusa Bajnokság győztese, a páros Adelaide-ben debütál CCI4*-on.

A német Dirk Schrade, a 2014-es Alltech FEI Lovas Világjátékok™ és a 2012-es londoni Olimpiai Játékok csapat aranyérmese, és az olimpikon Chris Burton, Andrew Hoy, Clayton Fredericks, Paul Tapner és Stuart Tinney sajnos nem lóháton, de ott lesznek Adelaide-ben, hogy előadásokat és kurzusokat tartsanak.

Seumas Marwood, aki már több mint harminc éve versenyzik militaryban, idén esélyesként érkezik Adelaide-be. A tapasztalt lovas a gyönyörű Contango II kancát Wild Oats-t lovagolja.

A tereppálya tervező Wayne Copping egy 7000 méter hosszú pályát alakított ki, melyen több mint hatvan egyedileg tervezett, kézzel készített akadályt állítottak fel, melyek a versenynek otthont adó város nevezetességein alapul.

A versenyigazgató Gill Rolton, nagyon elégedett az új pályával, az esőzéseknek és az előkészületeknek köszönhetően a talaj ideális állapotba került. „Már nagyon várjuk a versenyt, jók az időjárás előrejelzések is. Volt pár 30°C körüli napunk elszórtan esővel, de pénteken változik az idő és tökéletes military időt jósolnak - körülbelül 20°C-ot szombatra és vasárnapra.”

„A pálya lenyűgöző, a város tanácsa velünk együtt dolgozik, hogy egy zöldben pompázó pálya és egy izgalmas Wayne Copping kurzus várja a nézőket.”

„A pár hónappal ezelőtti Lovas Világjátékok miatt több top ausztrál páros nem érkezett vissza időben, hogy indulhasson ezen a versenyen, így sok új ló és lovas kap lehetőséget, hogy az ausztrál military versenyek legnagyobb pénzdíjáért és FEI Classics pontokért harcoljon, miközben a fejekben már ott motoszkálhat Rio gondolata is.”


FEI Classics™ 2014/2015 versenynaptára:
1. Les Etoiles de Pau CCI 4* (FRA) - 2014. október 23-26.
2. Adelaide International 3 Day Event (AUS) - 2014. november 13-16.
3. Rolex Kentucky Three-Day Event (USA) - 2015. április 23-26.
4. Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials (GBR) - 2015. május 7-10.
5. Luhmühlen CCI 4* presented by DHL Paket (GER) - 2015. június 18-21.
6. Land Rover Burghley Horse Trials (GBR) - 2015. szeptember 3-6.


FEI Press Release