FEI Classics™ 2013/2014: Burton és TS Jamaimo győzött Adelaide-ben


„Egy kicsit váratlan”, mondta Christopher Burton, aki Stephanie Pearce tulajdonában álló, TS Jamaimoval történelmi győzelmet aratott a HSBC Adelaide CCI4*-os versenyen, a FEI Classics™ 2013/2014-es sorozat második állomásán.

Burtonnak kevesebb, mint egy héttel a verseny előtt volt csak lehetősége lovagolni a telivér heréltet, miután lovasa, Will Enzinger megsérült. Burton minden bizonnyal a modern kor történelmét írta, egy a hétvégére „kölcsönkapott”, élete első négy csillagos versenyén induló lóval nyerte meg a CCI4*-os versenyt. Ezt a bravúrt még lenyűgözővé teszi, hogy az újdonsült páros a mezőnyben egyedüliként a díjlovaglás utáni hibapontjaival zárt.

Díjugratás előtt az első hat helyezett egy verőhibán belül volt, Burton és TS Jamaimo hibátlan pályája magasra tette a lécet, amit senki sem tudott megugrani. „Az igazi dicsőség,” folytatta Burton, „Will Enzingerré és csapatáé, akik felkészítették a lovat. Will naponta hívott, minden információt megkaptam tőle. De be kell vallanom, a terepnap reggelén az öltözőben ülve elgondolkoztam, hogy miért csinálom ezt, talán mert szeretem Adelaide-t.”

Enzingert, aki az adelaide-i verseny előtt egy héttel kezdő lóról esve eltörte lábát, a terepverseny ideje alatt műtötték meg.

A hongkongi olimpia csapat ezüstérmese, Sonja Johnson nyolcadik helyen állt a terepverseny után Rebecca és Simon Bell tulajdonában álló, korábbi póló póni és szintén CCI4* újonc, Belfast Mojitoval, de hibátlan díjugratással a második helyre jött fel. „Tényleg feljebb lépett, le vagyok nyűgözve, egyikünk se azért jött ide, hogy másodikak legyünk.” magyarázza a nyugat-ausztráliai juhtartó gazda. Johnson másik lova, Nikki Harwood korábbi versenylova, Parkiarrup Illicit Liaison két akadályt ütött John Valance nehéz pályáján, így a páros a hatodik helyről visszacsúszott a nyolcadikra.

Nem Johnson volt az egyetlen, akinek nem sikerült jól a végső díjugrató feladat. A tavalyi nyertes, Craig Barett és Sandhills Brillaire az utolsó ugrást ütötte le, így nem tudta megismételni adelaide-i CCI4*-os győzelmét. A harmadik helyen végzett Barett így nyilatkozott: „le vagyok nyűgözve vele, ennél többet nem tudok tőle kérni”.

Shane Rose és Taurus két akadály verésével a második helyről visszacsúszott a negyedikre, míg Rose díjlovaglást megnyerő lova, CP Qualified a harmadik helyről a hetedik esett vissza nyolc akadály- és két időhibaponttal, de így is ígéretes teljesítmény egy négy csillagos szinten most debütáló lótól.

Az utolsóként indult a két nap után vezető Stuart Tinney és Pluto Mio. Tinney egy rutinos ugró lovas, de a szürke herélttel visszacsúszott az ötödik helyre, miután két akadályt ütött és egy hibapontot az alapidő túllépésért is kapott.

Seumas Marwood a díjlovaglás után 12. helyről feljött a hatodikra a díjugratásban nyújtott kiváló teljesítményének Wild Oatst lovagolva, a páros csupán a terepverseny alapidejének túllépésért kapott 2,4 hibapontot adott a díjlovaglás eredményéhez. A mezőny legjobb díjugrató teljesítményéért elnyerték az ATCO Huts díját.

Soigne Jackson és a telivér Gold 14. helyről előre lépett a kilencedikre díjugratásban nyújtott jó teljesítménynek köszönhetően. Elégedetten zárták életük első CCI4*-os versenyét.

Katja Weimann csalódást keltő díjugratással, ahol három akadályt ütött, a kilencedik helyről csak egy helyet esett vissza, így a top 10-ben végzett BP Flamboyanttal, egy szintén CCI4*-on most debütáló párosként.

Csupán hárman - a győztes Christopher Burton és TS Jamaimo, Sonja Johnson és póló játékosa, Belfast Mojito, valamint Seumas Marwood és melegvérű kancája, Wild Oats - teljesítettek hibátlanul a vasárnapi díjugratásban. Csak a nyertes zárta a versenyt a díjlovaglás utáni hibapontjaival, a második helyezett páros, Sonja Johnson és Belfast Mojito is közel volt hozzá, de a terepversenyen az alapidő túllépésért 1,2 hibapontot kapott.

A nézők egy remek versenynek lehettek szemtanúi, csodálatos időben, minden, a 2014-es Alltech FEI Lovas Világjátékok részvételében bizakodó lovas minősült a franciaországi versenyre, mégis Christopher Burton és TS Jamaimo hétvégéje volt, Adelaide HSBC 2013-as bajnokáé.

Eredmény:
1. Christopher Burton/TS Jamaimo (AUS) 49.70
2. Sonja Johnson/Belfast Mojito (AUS) 51.40
3. Craig Barrett/Sandhills Brilliare (AUS) 52.80
4. Shane Rose/Taurus (AUS) 54.10
5. Stuart Tinney/Pluto Mio (AUS) 54.90
6. Seumas Marwood/Wild Oats (AUS) 55.60
7. Shane Rose/CP Qualified (AUS) 56.90
8. Sonja Johnson/Parkiarrup Illicit Liaison (AUS) 57.50
9. Soigne Jackson/Gold (AUS) 65.20
10. Katja Weimann/BP Flamboyant (AUS) 67.90

Részletes eredmény www.australian3de.com.au oldalon elérhető.

FEI Classics™ 2013/2014 ranglista jelenlegi állása:
1. William Fox-Pitt (GBR) 15 pont
2. Christopher Burton (AUS) 15
3. Maxime Livio (FRA) 12
4. Sonja Johnson (AUS) 12
5. Craig Barrett (AUS) 10
6. Phillip Dutton (USA) 8
7. Shane Rose (AUS) 8
8. Andrew Nicholson (NZL) 6
9. Stuart Tinney (AUS) 6
10. Donatien Schauly (FRA) 5
11. Seumas Marwood (AUS) 5
12. Cedric Lyard (FRA) 4
13. Joseph Murphy (IRL) 3
14. Sarah Bullimore (GBR) 2
15. Clark Montgomery (USA) 1

FEI Classics™ 2013/2014 versenynaptára:
1. Les Etoiles de Pau CCI 4* (FRA) - 2013. október 23-27.
2. Australian International 3 Day Event (AUS) - 2013. november 14-17.
3. Rolex Kentucky Three-Day Event (USA) - 2014. április 23-27.
4. Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials (GBR) - 2014. május 8-11.
5. Luhmühlen CCI 4* presented by DHL Paket (GER) - 2014. június 12-15.
6. Land Rover Burghley Horse Trials (GBR) - 2014. szeptember 4-7.


FEI PRESS RELEASE