FEI „Kobak szabály”


2013. január 1-én az új FEI “Kobak szabály” életbe lépett. A sportolók jóléte kiemelkedő fontosságú a FEI számára, ezért szorgalmazza, hogy minden a lovassportban érintett viseljen három ponton rögzített kobakot, valamint ismerkedjen meg az általános és a szakágak egyedi szabályaival.

A FEI Általános Szabályzat 140-es cikkelye előírja, hogy kötelező a megfelelően, három ponton rögzített kobak használata lovaglás közben a versenyhelyszínen. Ez a szabály a szakágak speciális szabályaival együtt érvényes, amelyek meghatározzák a három ponton rögzített kobak szükségességét a versenypályán és a szomszédos melegítőpályán, valamint az istállóktól a versenyen való indulás céljából, vagy egy adott helyről egy másikig történő lovaglás során.

Összefoglaló az általános és a szakág specifikus szabályokról ITT tekinthető meg angol nyelven.


Gyakran Ismételt Kérdések

1. A verseny holnap kezdődik, de én már megérkeztem a helyszínre. A „Kobak szabály” (Általános Szabályzat 140-es cikkely) érvényes már?

Igen, függetlenül a szakágtól. A szabály arra az időszakra vonatkozik, amíg jelen vagy a versenyhelyszínen egy FEI verseny okán (érkezéstől az indulásig).

2. Az általános szabályban a versenyhelyszínen történő „lovaglás” áll, magába foglalja a lovastornát vagy a fogathajtást?

Nem, szó szerint „lovaglást” jelent.

3. Azonosak a szabályok a melegítő és a gyakorló pályákra?

Gyakorló pálya: az általános szabály (Általános Szabályzat 140-es cikkely) érvényes minden szakágra. Három ponton rögzített kobak kötelező.
Versenyzést megelőző bemelegítő időszak: szakágak speciális szabályai érvényesek.

4. Felnőtt versenyzők levehetik a kobakjukat az ünnepi protokoll részeként díjugratásban (Díjugrató Szabályzat 256.1.4). Beleértve a tiszteletkört is?

A sportolónak vissza kell helyezni kobakját a tiszteletkör lovaglásának elkezdése előtt, miután átvette a díját.

5. 18 év alatt lehet cilindert viselni díjlovas vagy para-díjlovas verseny közben?

Nem. 18 év alatt kötelező a három ponton rögzített kobak.


A FEI szabályok minden nemzetközi FEI versenyre vonatkoznak, azonban a FEI határozottan ajánlja a három ponton rögzített kobak használatát minden alkalommal.FEI