• Oliver Townend (balról) és William Fox-Pitt, az angol csapat tagjai a 2009. évi HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokság Első Lószemléje során (c) Julia Rau
    Oliver Townend (balról) és William Fox-Pitt, az angol csapat tagjai a 2009. évi HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokság Első Lószemléje során (c) Julia Rau

Első lószemle a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon

Fontainebleau (FRA), 2009. szeptember 23.


TOUZAINT BAJNOKI CÍMÉNEK MEGVÉDÉSÉRE KÉSZÜL

A visszaszámlálás megkezdődött a francia Nicolas Touzaint számára, hogy megvédje Európa-bajnoki címét. A jelenlegi bajnok a 11 éves Anglo-Arab Tatchou-t lovagolja, s egyben a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokság hazai csapatának is tagja Fontainebleau-ben (Franciaország, szeptember 23-27.).

“Természetesen szeretném ismét megnyerni az egyéni aranyat, de hasonlóképpen szeretném, ha a csapatküzdelemben is aranyérmet tudnánk szerezni.” nyilatkozta Touzaint.

“Jó pár éve mindig csak másodikak vagyunk (hatszor, 1993 óta) az angolok mögött. Úgy gondolom, a francia csapat igazán megérdemli, hogy nyerjen idén és nagyon remélem, hogy így is lesz.”

18 nemzet lovasa vezette fel lovát a mai első lószemlén. (Összesen nyolc nemzet álltott ki csapatot.) Aggasztó pillanatokat élt át a svéd veterán Anna Hilton L'Ester de la Pree-vel, az ír újonc Sam Watson Horseware Bushmannal, valamint a lengyel Lukasz Kazmierczak Ostlerrel, amikor a lovakat a "Holding Boxba" küldték, de végül mindannyian sikeresen kiállták a próbát.

A következő nemzetek képviseltetik magukat a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon (* csapatot állít ki):

Ausztria, Belgium*, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország* (rendezőként 12 lovast delegálhat), Hollandia*, Írország*, Lengyelország, Litvánia, Nagy-Britannia*, Németország*, Olaszország*, Oroszország, Portugália és Svédország*.

A nagyszerű időjárás-előrejelzések, a hússzoros aranyérmes brit csapat uralmának megdöntéséért vívott ádáz küzdelem és a francia Pierre Michelet által újjá varázsolt tereppálya nyújtotta lehetőségek igazán különleges bajnokságot vetítenek előre.

Oliver Townend azzal a Flint Curtis-szel indul most a bajnoki címért, mellyel májusban megnyerte a badmintoni versenyt. A brit csapat kulcsembere röviden így kommentálta a versenyt: “Ez egy igencsak erőt próbáló pálya, mint ahogy az el is várható egy Európa-bajnokságon.”


ÉRDEKESSÉGEK

Az ír Michael és Patricia Ryan az egyetlen házaspár a versenyzők között, bár a belga csapatban lovagol Carl Bouckaert és sok éve vele együtt élő partnere, Karin Donckers.

A svéd Linda Algotsson által lovagolt Stand By Me a mezőny legidősebb lova a maga 19 évével; csapat karrierje 10 éve kezdődött, majd 1999-ben és 2003-ben egyéni ezüstérmet nyert. A francia Eric Vigeanel lova, Coronado Prior szintén 19 éves.

Bridget, a holland Jan Van Beek lova a legfiatalabb, nyolc éves.

Az ír Sam Watson édesapja, John tagja volt az 1979-ben bajnoki címet szerző ír csapatnak.

A német Ingrid Klimke édesapja, Reiner 1957-ben csapat ezüstérmes volt.

Nicolas Touzaint nagybátyja, Thierry, a francia csapat edzője 1979-ben csapat bronzérmes volt.

Az olasz csapatnak két tagja versenyzett a közelmúltban a 2009. évi Alltech FEI Díjugrató és Díjlovagló Európa-bajnokságon. Susanna Bordone (díjlovaglásban) és Juan Carlos Garcia, aki csapat ezüstérmet nyert díjugratásban.


KÖVESSE AZ ESEMÉNYEKET

Eredmények és startlisták a www.fontainebleau2009.com oldalon.


NÉZZE A VERSENYT A FEI TV KÖZVETÍTÉSEIN

Szélessávú, nagy felbontású élő és felvételről sugárzott adások a versenyről a www.feitv.org oldalon.

Közvetítések a www.feitv.org-on:

Szeptember 25. Péntek: 19:00-20:00 (összefoglaló)
Szeptember 26. Szombat: 11:00-17:00 (terepverseny)
Szeptember 27. Vasárnap: 10:00 – 12:00 (díjugratás 1. rész)
Szeptember 27. Vasárnap: 14:00 – 16:30 (díjugratás 2. rész)
FEI Media Communications