Egyed László és Viking győzött CIC2*-on


Egy év kihagyás után, július első hétvégéjén újra visszatért a military Nagykanizsára, a Csónakázó-tó partjára. Gyönyörű környezetben, hat nemzet közel 70 párosa versenyzett két nemzetközi (CIC*/**) és négy hazai (A0, A, B, CNC*) kategóriában.

A 17. Nagykanizsai Military legmagasabb, CIC2*-os kategóriájában öt páros állt starthoz. Egyed László és Viking 69,48%-os díjlovaglással az élre állt, a Jobbik Ákos és asszisztense, ifj. Dobri Lajos által épített tereppályát akadályhiba nélkül, 11,2 hibapontos késéssel teljesítette a tapasztalt páros. A vasárnapi díjugratásban egy akadály veréséért 4 hibapontot kapott, így 61,0 hibaponttal magabiztosan nyerte a Carlheinz Boess emléke előtt tisztelgő CIC2* versenyszámot.

Carlheinz Boess visszatérő, mindenki által kedvelt és tisztelt vendége volt a hazai lovastusa sportnak. 2008 óta rendszeresen részt vett a Nagykanizsai Military versenyeken. Több alkalommal tartott bírói kurzusokat Magyarországon, mind a lovastusa szakág bírói, mind a díjugrató stílusbírók számára. A korábban 3*-os szinten versenyző Charly Boess több mint egy évtizedes FEI bíráskodása során tagja volt több korosztályos FEI Európa-bajnokság bírói testületének, de bíráskodott Argentínában is, a Pánamerikai Játékok tesztversenyén. Carlheinz Boess rengeteget segített nemcsak a nagykanizsai versenyek, hanem az egész magyar military sport fejlesztésében.

A kategória második helyezettje Tuska Péter és Ben Bendegúz lett 84,9 hibaponttal. 55,69%-os díjlovaglással még negyedik helyen állt a páros, de akadályhiba nélküli tereppályával feljött a második helyre, amit - a mezőnyben egyedüliként - hibátlan díjugratással megőrzött. Harmadik helyen Kaizinger Balázs és Gidrán Mózes végzett 109,4 hibaponttal.

CIC1*-on győzött Kim Houng Hun (KOR) és Lord Lauries 69,6 hibaponttal, ezzel a páros első nemzetközi sikerét ünnepelhette. A koreai lovas számára a nagykanizsai viadal válogatóverseny volt az idei Ázsiai Játékokra, mely ősszel a dél-koreai Incheon városában kerül megrendezésre. Második a terepverseny után még vezető, de díjugratásban 16 hibapontot gyűjtő Varga István (HUN) és Gidrán XXIV-120 (Sellő) 78,8 összhibaponttal. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Zuzana Smidová (CZE) és Sir Charles (97,4hp) állhatott fel.

Az ünnepélyes eredményhirdetés végén a rendező, Kanizsa Lovas Klub köszönetet mondott Karl Paar sokéves munkájáért. Karl Paar 2008 óta volt állandó segítője a Nagykanizsai Military versenyeknek. A korábbi évek folyamán a tereppálya tervezőjeként tevékenykedett, idén a nemzetközi verseny technikai küldöttjeként volt jelen. Az osztrák szakember az 1980-as évek elejétől részt vesz a magyar military sport fejlesztésében. Nem csak Nagykanizsán, hanem Kaposváron és Alagon is tevékenyen részt vett a military sport fejlesztésében. Magyar vonatkozású érdemei mellett Karl Paar két és fél évtizeden keresztül irányította az osztrák lovastusa szakágat és válogatottjával több olimpián is képviselte hazáját. Az idén 70. életévét betöltő szakember a FEI szabályai értelmében a jövő évtől nem vállalhat vezető tisztséget nemzetközi versenyeken.


Nemzeti kategóriák eredményei:


CNC*
1. Michael Kager-Foltin - Lake Tahoe (AUT) 62,8hp
2. Sótonyi Dóra Anna - Üstökös (Lovasakadémia SC) 64,6hp
3. Schaller Gábor - Principessa (Magyar Póni Klub Szövetség) 74,4hp

„B” - nyitott

1. Schaller Gábor - Kalliopé (MPKSz) 58,4hp
2. Kaizinger Balázs - Walchiria del Tiglio (Full-Metál Horse LK Egyesület) 60,00hp
3. Egyed László - Zeffirelli (Kanizsa Lovasklub) 61,8hp

„A” - kezdő ló
1. Juhász Orsolya - Romantic Boy (MPKSz) 65,1hp
2. Móczár Vanda - Elixir (Rhiannon Lovas Klub) 68,3hp
3. Rajz Katalin - Ikon (LSC) 78,1hp

„A” - ifjúsági

1. Lassu Ferdinánd - Etuska (MPKSz) 67,9hp

„A” - nyitott
1. Hurme Satu - Bright Eyes (Sziget SE) 50,6hp
2. Somlóvári Dóra - Bob Herceg Borissza (LSC) 51,0hp
3. Kaizinger Balázs - Reál-Száll Démosz (Full-Metál Horse LK Egyesület) 55,9hp

„A0” -amatőr
1. Nagy Mónika - Gidrán Nimród (Gidrán-Sport és Lovas Hagyományőrző) 55,9hp
2. Récsey Liza - Lord Larnaca (Sziget SE) 58,9hp
3. Kádár Zsófia - Csillebérc (Állatorvos-Tud. Kar TLC) 64,0hp

„A0” - előkezdő ló

1. Tuska Péter - T.T. Viktória (Határőr Dózsa SE) 58,1hp
2. Kaizinger Balázs - Reál-Száll Zsivány (Full-Metál Horse LK Egyesület) 58,9hp
3. Horváth Barbara - Küküllő (Szigetköz Lovas Klub) 59,6hp

„A0” - ifjúsági

1. Dívják Janka - Vadvirág (LSC) 63,0hp
2. Szij Viktor - Pántlika (LSC) 66,8hp
3. Lovas Márk Benjámin - Bóbita (Sziget SE) 75hp


Végeredmény:
A0 - amatőr
A0 - előkezdő ló
A0 - ifjúsági
A - ifjúsági
A - kezdő ló
A - nyitott
B
CNC*
CIC*
CIC**
 

Ugrás a verseny oldalára.