• Kristina Cook (GBR) Miners Frolic nevű lovával a díjlovagló program teljesítése közben a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon © Kit Houghton
    Kristina Cook (GBR) Miners Frolic nevű lovával a díjlovagló program teljesítése közben a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon © Kit Houghton

Díjlovaglás második napja a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon

Fontainebleau (FRA), 2009. szeptember 25.


SZOROS KÜZDELEMBEN AZ ANGOLOK AZ ÉLEN


Nagy csata kerekedett a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon Fontainebleau-ben, hiszen a díjlovaglást követően a címvédő angolok vezetnek a németek előtt - mindössze 6.1 hibaponttal.

Az éhes francia csapat is egyre inkább felzárkózik a harmadik helyen, immár kevesebb, mint egy terep-ellenszegülésnyire az angolok mögött, és a belgák is veszélyesek lehetnek a negyedik helyen, megelőzve az ötötdik helyen álló fiatal ír csapatot.

Az egyéni küzdelem is hasonlóan izgalmas, hiszen az első nyolc helyen álló lovast kevesebb, mint 2 hibapont választja el egymástól, és mind 40 hibapont alatt zártak.

A kétszeres olimpiai bronzérmes brit Kristina Cook pontegyelőséggel áll az egyéni mezőny élén csapattársával, Oliver Townenddel, aki szintén esélyes az idei bajnoki címre, de tartalékolniuk kell a paui befutó, jelenlegi egyéni címvédő francia Nicolas Touzaint elleni küzdelemre.

Cook, aki nem túl irigyésle méltó módon az elismerten profi díjlovas Ingrid Klimke (GER) után indult, megjegyezte, lovát kifejezetten segítette az, ahogy a közönség ünnepelte Klimke produkcióját. Klimke jelenleg csapattársával, Frank Ostholttal (GER) pontegylőségben áll a hatodik helyen. Touzaint azonban elbukta a vezetés lehetőségét, amikor lova, Tatchou megriadt a kemráktól.

“Ez kifejezetten jellemző rá,” jegyezte meg Touzaint. “Meg lehet zavarni, de pont ez az a feszültség, amitől nagyszerű lesz.”


ÚJ HOLLAND SZTÁR

A felívelő pályát befutó holland Tim Lips nagyszerűen kezdett élete első felnőtt Európa-bajnokságán, és jelenleg a negyedik helyen áll Van Schundel’s Comprex Owaolaval, a rendkívül érdekes utat megjárt lóval. Az Indocto utáni, holland tenyésztésű kanca spanyol lóútlevéllel utazik, mivel egy spanyol ugrólovas vásárolta meg. Később visszakerült Hollandiába, Piet Raymakers vezető ugrólovas gyakorlott kezei közé, aki felkereste Lips édesapját, Martint némi tereplovaglási segítségért.

“Úgy ítéltük meg, hogy Owaola nagyszerű military ló lehet,” meséli Lips. “Szóval végülis megvettük. Ez az 53. nemzetközi versenye, ami elképesztő - ebből 40 volt díjugratás. Minősültem vele ide a HSBC FEI Világkupa sorozaton– 5. lett Marbachban. Nem tudom, hogy fog majd feküdni neki az itteni hosszabb táv a tereppályán, de nagyon őszinte, általában csak meglátja a zászlókat és megy.”


A TEREPPÁLYA


Pierre Michelet 10 perces alapidővel telejsíthető, megközelítőleg 6000 méteres tereppályája sokaknak okoz fejfájást – William Fox-Pitt (GBR) azt mondta, legalább ötször végigmegy a pályán, hogy biztos legyen az útvonalban, mely zavarba ejtően kanyarog az öreg vadászrengetegben.

A pálya első szakasza számos meghívó akadályt kínál a nyílt terepen, de aztán jön egy bank és egy nagy sarok, melyet a 8. és 9. vizes akadály követ, ahol a lovaknak ki kell ugrani a vízből és le kell küzdeni a Pierre Michelet védjegyének számító akadályt, a lejtőre épített sarkot.

A 11. akadály termetes sarkos sövényei ismét tipikus akadályok, majd a szűk ugrások a következő 14. vizes akadály mindkét oldalánál, melyek Pratoni del Vivaro szűk akadályait idézik, amik annyi gondot jelentettek 2007-ben.

A 16. egy bank, melyet sövények követnek és a 17. 18. eltolt dupla ház. A 20. akadály az ösvény fordulójába épített rönkökből áll, aztán ismét egy zavaróan szűk sarok, megint lejtőn, amit a lovasok újból és újból alaposan szemügyre vettek.

A második vízben egy nagy rönkös ugrás az S kanyaros dupla szűk sövénnyekkel, mielőtt a pálya visszafordulna a központi stadion felé, ahol néhány további akadály várható.

“Kihívást jelentő, érdekes pálya,” mondta Ingrid Klimke, “és a lovasoknak mindvégig teljes figyelmet kell tanúsítaniuk.”


NYILATKOZATOK


Kristina Cook (GBR): “Azt hittem, Hongkong volt Miners Frolic élte legjobb teljesítménye, de azóta rátett egy lapáttal. Találok persze hibát, de összességében fantasztikus volt. Nagyszerű feje van, és bár időigényes, mindig fejlődik, Ingrid (Klimke) előtt végezni pedig egy csoda! Aggódtam, hogy utána kellett lovagolnom, és tudtam, hogy a nézők ünnepelni fognak a pontjai hallatán, úgyhogy távolabb maradni, de végülis a légkör nekem kedvezett.”

Oliver Townend (GBR): “Nagyon szerencsés vagyok, hogy ebben a pozícióban lehetek, mert a ló nem volt ilyen jó az utóbbi időben és nem táncolt úgy, mint általában, de amikor megnyomom a megfelelő gombot, jól dolgozik. Ez egy nagyszerű helyezés, bárcsak itt lennék vasárnap is! A pálya nagyon kemény lesz Flint Curtisnek, de nagyszerű küzdelem lesz. A körülmények kiválóak, a franciák igazán büszkék lehetnek az Európa-bajnokságukra.”

Címvédő Nicholas Touzaint (FRA): “Van némi nyomás a francia csapaton, mert otthoni pályán játszunk, de jól ismerjük Fontainebleaut, mivel minden évben versenyzünk itt nemzeti versenyeken, és örülünk, hogy házigazdák lehetünk. Nem hiszem, hogy a végeredményben nagyon döntő lesz majd a díjlovaglás; a tereppálya nagyon technikás és az alapidőt nem lesz egyeszerű betartani."

Ingrid Klimke (GER): “Abraxxas nagyszerű munkát végzett, végig figyelmes maradt és az ügetése igen jó volt. 12 éves és sokat dolgoztunk együtt, úgy érzem, nagyon jól ismerem, és mindig örömmel lovagolom őt.”

Elizabeth Power (IRL), 12. hely: “A nézők megőrültek Oli Townendért, de végülis ez segített nekem, és jó tudni, hogy a lovam (Kilpatrick River) mindig észnél van, bármi történjék is. Nagyon elégedett vagyok - mérges lettem volna magamra, ha nem lovagoltam volna jól, mert a lovam nagyon jó.”

Linda Algotsson (SWE) a 19 éves Stand By Me-vel: “Azt hittem, hogy Hongkong (a tavalyi olimpia) lesz a lovam utolsó versneye, de idén tavasszal frissebb volt, mint valaha. Igazán jó bőrben van, és amíg jól érzi magát, én engedem menni, mert otthon csak unatkozik. Nagyon kedves ló számomra; édesanyám tenyésztette és bajnoki karrierje 10 éve kezdődött, amikor kilenc éves volt - a svéd csapat néhány lova akkor még meg sem született!”


EREDMÉNYEK


CSAPAT
1 Nagy-Britannia, 117.30
2 Németország, 123.40
3 Franciaország, 128.60
4 Belgium, 144.60
5 Írország, 153.50
6 Olaszország, 153.90
7 Hollandia, 155.50
8 Svédország, 161.90

EGYÉNI
1= Oliver Townend/Flint Curtis (GBR) 37.9
1= Kristina Cook/Miners Frolic (GBR) 37.9
3 Nicolas Touzaint/Tatchou (FRA) 38.1
4 Tim Lips/Van Schundel’s Concrex Owaola (NED) 38.5
5 Karin Donckers/Gazelle de la Brasserie (BEL) 38.7
6= Frank Ostholt/Air Jordan (GER) 39.2
6= Ingrid Klimke/Butts Abraxxas (GER) 39.2
8 Dirk Schrade/Gadget de la Cere (GER) 39.6
9 William Fox-Pitt/Idalgo (FRA) 41.5
10 Piggy French/Some Day Soon (GBR) 41.7


KÖVESSE AZ ESEMÉNYEKET

Eredmények és startlisták a www.fontainebleau2009.com oldalon.


NÉZZE A VERSENYT A FEI TV KÖZVETÍTÉSEIN

Szélessávú, nagy felbontású élő és felvételről sugárzott adások a versenyről a www.feitv.org oldalon.

Közvetítések a www.feitv.org-on:
Szeptember 26. Szombat: 11:00-17:00 (terepverseny)
Szeptember 27. Vasárnap: 10:00 – 12:00 (díjugratás 1. rész)
Szeptember 27. Vasárnap: 14:00 – 16:30 (díjugratás 2. rész)
FEI Media Communications