• Frank Ostholt (GER) és Air Jordan 2 © Kit Houghton
    Frank Ostholt (GER) és Air Jordan 2 © Kit Houghton

Díjlovaglás első napja a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon

Fontainebleau (FRA), 2009. szeptember 24.


A NÉMETEK EGYBŐL AZ ÉLRE ÁLLTAK A HSBC FEI LOVASTUSA EURÓPA-BAJNOKSÁGON
 

A németek úgy kezdték a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságot a franciaországi Fontainebleau-ben, ahogy eltervezték: három lovasuk az első négyben és kellemes 14 pontos vezetés a címvédő angolok előtt, a dogok ilyen korai állása szerint, a díjlovaglás első napja után.

A franciák bornzérmes helyen vannak, köszönhetően a csapatuk második lovasa által nyújtott kiváló produkciónak. Eric Vigeanel jelenleg az egyéni hatodik helyen áll a 19 éves Coronado Priorral. “A lovam olyan, mint a jó bor – egyre jobb lesz, ahogy öregszik.” - viccelődött Vigeanel.

Belgium áll a negyedik helyen, és várja a másnapi jó teljesítményt a kulcsfigurának számító Karin Donckerstől és Gazelle de la Brasserie-től.

A jelenlegi egyéni állás szerint a német Frank Ostholt (GER) 0.4 ponttal vezet a 14 éves hannoveri herét, Air Jordan nyergében Hannoverian gelding Air Jordan, míg az egyéni induló Dirk Schrade (GER) és Gadget de la Cere a második. A csapatújonc Michael Jung (GER), a németek úttörője pontegyenlőséggel áll a negyedik helyen a négycsillagon győztes és HSBC FEI  Lovastusa Világkupa bajnok La Biosthetique Sammel.

“Világ és olimpiai bajnoksok vagyunk, de a Európa-bajnoki cím valahogy elkerül minket az utóbbi években.” - mondta Ostholt, jelezve, hogy meglepő módon 1973-ban, Kievben nyert utoljára csapat aranyat Németország. “Reméljük, hogy ezen változtatunk a hétvégén!”

Az angolok második lovasa, William Fox-Pitt Nicolas Touzaint korábbi lován, a hosszúlábú francia Idalgon bemutatott gyönyörű gyakorlatával megtörte a német egyeduralmat és harmadik helyen jelenleg.

Az egyéni brit Lucy Wiegersma pontegyenlőséggel áll a negyedik helyen Woodfalls Inigo Jones-szal. A felívelő karrierű páros ötödik volt az áprilisi Rolex Kentucky Lovastusa Versenyen. “Rendkívül izgatott volt a négyszögben és úgy tűnt, azt hiszi, minden virágcserép mögött egy szellem bújt el." - mondta Wiegersma. “Nagy előrelépésen vagyunk túl, és izgatott vagyok, mert úgy gondolom, igen sok van még bennünk.”

A németek holnap megerősíthetik helyüket Ingrid Klimke és Andreas Dibowski lovaglásával, és érkezik majd az olimpiai bronzérmes Kristina Cook és a kétszeres négycsillagos győztes Oliver Townend. Hatalmas az izgalom a csapatban debütáló olasz lovassal, Roberto Rotatorival kapcsolatban, miután májusi első négycsillagos szereplésén a Mitsubishi Motors Badmintoni Lovastusa Versenyen negyedik lett.

Azonban minden lovas elismeri, hogy a francia Pierre Michelet által tervezett tereppálya teljesen megváltoztathatja a sorrendet. “Ez egy igazi bajnoki pálya,” mondta Frank Ostholt. “Sok ugrás van, rendkívül technikás a pálya és igen figyelmesnek kell lenni.” 


STATISZTIKÁK


18 nemzet 65 lovasa kezdte meg a versenyt, 8 ország állított ki csapatot.

Michel Asseray (FRA), David Lee (IRL) és Anne Mette Binder (DEN) a bírói testület tagjai

A technikai delegált Tom Ryckewaert (BEL)


NYILATKOZATOK

Frank Ostholt, élen a díjlovaglásban: “Nagyon elégedett vagyok a díjlovagló eredményemmel. Air Jordan egy idős ló aki tudja a dolgát. Amikor hosszú száron sétálsz vele a négyszög körül, akkor nagyon elengedett, de amikor belovagolsz vele a négyszögbe, hevessé válik és óvatosan kell lovagolnod, mert túl feszültté válhat. Ő életem lova - hétszer voltam a német csapat tagja (1993 óta), ezek közül hatszor vele."

William Fox-Pitt, harmadik: “Ha Idalgo ember lenne, fegyelmezetlen gyerek lenne. A díjlovaglásban sokkal jobb eredményt ért el, mint Badmintonban (ahol második lett) és az, hogy csupán két pontra van Air Jordan mögött, szinte csoda."

A tereppályával kapocslatban Fox-Pitt megjegyezte: “Nincs olyan akadály, amely kifejezetten megijesztene, de a teljes pályán nehéz akadályok vannak, számtalan hibalehetőséggel. Ez egy előrelovaglást igénylő pálya. Nem vagyok benne biztos, hogy a fordulók fekszenek majd Idalgonak, szóval segítenem kell majd, de tavaly gyönyörűen ment a paui versenyen (Les Etoiles de Pau), így megbízom Michelet úr pályájában.”


EREDMÉNYEK

CSAPAT

1 Németország, 84.2
2 Nagy-Britannia, 98.2
3 Franciaország, 101.3
4 Belgium, 105.90
5 Olaszország, 115.40
6 Hollandia, 117.00
7 Írország, 118.9
8 Svédország, 121.30


EGYÉNI

1 Frank Ostholt/Air Jordan (GER) 39.2
2 Dirk Schrade/Gadget de la Cere (GER) 39.6
3 William Fox-Pitt/Idalgo (FRA) 41.5
4= Michael Jung/La Biosthetique Sam (GER) 45
4= Lucy Wiegersma/Woodfalls Inigo Jones (GBR) 45
6 Eric Vigeanel/Coronado Prior (FRA) 46.7
7 Pascal Leroy/Glenburny du Leou (FRA) 48.3
8 Joris Van Springel/Bold Action (BEL) 49.2
9 Niklas Lindback/Mister Pooh (SWE) 49.8
10 Didier Dhennin/Ismene du Temple (FRA) 50.6


KÖVESSE AZ ESEMÉNYEKET


Eredmények és startlisták a www.fontainebleau2009.com oldalon.


NÉZZE A VERSENYT A FEI TV KÖZVETÍTÉSEIN

Szélessávú, nagy felbontású élő és felvételről sugárzott adások a versenyről a www.feitv.org oldalon.

Közvetítések a www.feitv.org-on:
Szeptember 25. Péntek: 19:00-20:00 (összefoglaló)
Szeptember 26. Szombat: 11:00-17:00 (terepverseny)
Szeptember 27. Vasárnap: 10:00 – 12:00 (díjugratás 1. rész)
Szeptember 27. Vasárnap: 14:00 – 16:30 (díjugratás 2. rész)
FEI Media Communications