Bemutatkozás - NAGYKANIZSA

Hazai versenyek - Nagykanizsa
Bemutatkozás    Látogató info    Nagykanizsai Military 2017    Támogatók    Önkéntesek    Sajtó    Korábbi versenyek    Elérhetőségek

Nagykanizsa megyei jogú város önkormányzata és a Kanizsa Lovasklub SE 1995 óta rendez lovasversenyeket a nagykanizsai Csónakázó-tó környékén. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) által elismert és minősített pályán már számos rangos, külföldi sportolók által rendszeresen látogatott rendezvényt állt módunkban lebonyolítani.

1996-ban rendeztük az első lovastusa versenyt, mely az elkövetkezendő években az országos bajnokság második fordulójaként íródott be a versenynaptárba. A fejlődés eredményeképpen 2002-ben nemzetközi szintű versenyt rendezhettünk, mely hosszú idő után az ország első nemzetközi lovastusa versenye volt.

2002 óta a Lovastusa Szakág legrangosabb hazai versenyét jegyezheti a város. A 2005. évi 10. Országos és Nemzetközi Militaryt követően kialakított nemzetközi szakértői vélemény szerint a pálya a jövőben alkalmas lehet amatőr vagy ifjúsági Európa-bajnokság lebonyolítására is. Ugyanebben az évben – a nemzetközi lovastusa verseny mellett – nemzetközi díjugrató verseny szervezését is felvállaltuk. 2005 júniusában került megrendezésre a nagy sikerű I. Alpok-Adria Kupa Nemzetközi Díjugrató Verseny.

2006-ban finanszírozási nehézségek miatt sajnos el kellett tekintenünk mindkét nemzetközi verseny rendezésétől. 2006-ban sem rendeztek azonban a nagykanizsai versennyel egyenrangú, vagy magasabb minősítésű lovastusa versenyt Magyarországon. Így továbbra is fennállt az a sportolók részéről mutatkozó kifejezett igény, mely a fejlesztéseket a kezdeti időszakban ösztönözte. A nemzetközi előrejutáshoz ugyanis a hazai versenyzőknek rendkívüli fontosságú, hogy megfelelő színvonalú, jó minőségű, nívós pályákon készülhessenek a külföldi megmérettetésekre.

A pálya adottságai, az elért nemzetközi sikerek és elismerések arra ösztönöztek minket, hogy ne adjuk fel elért ereményeinket. A hazai és nemzetközi érdeklődés azt jelezte, érdemes folytatni a regió legmagasabb színvonalú, egyedülálló környezetben megrendezett versenyeinek hagyományát.

2007. évre szintén két nemzetközi verseny rendezését tűztük ki célul. A már hagyományosnak számító, jelentős hazai és nemzetközi érdeklődés által kísért „CCI* és CCI** Nemzetközi Lovastusa Verseny” mellett ismét megrendezésre került a „CSI* Nemzetközi Díjugrató Verseny”. A military tereppálya komolyabb nemzetközi szintre történő fejlesztésének irányítására az olasz Francesco Finocchiaro urat kértük fel. A kitartó munka meghozta eredményét. A verseny lebonyolításáért felelős Nemzetközi Technikai Küldött, Conte Giulio Pocci és a Nemzetközi Bíró, Joanne P.C. Domin mellett a hazai szakmai körök is elismerően nyilatkoztak.

„A siker példát adott a kétkedőknek, akik még mindig nem hisznek a komoly tervekben, melyeket a rendezők maguk elé tűztek a következő évekre. […] Ha a többi versenyünk helyszíne hajlandó átvenni e tendenciából, akkor a honi military csak nyertesként jöhet ki ebből a történetből.” LOVAS NEMZET

„Egy szakmailag abszolút korrekt rendezésnek lehettünk tanúi, ahol a lovak, a versenyzők és a közönség maximális kiszolgálása volt a rendezők célja. […] A kanizsaiak követésre méltó példával járnak elöl.” LOVASÉLET

2008-tól a pályatervezői feladatokat az osztrák Karl Paar vezeti. Paar úr az 1980-as évek elején – a Magyar Lovas Szövetség Lovastusa Szakbizottságának megalakulását követően – éveken keresztül segítette az első versenyek szervezését Rádiházán. Olasz kollegájának munkáját folytatva, egy technikai szempontból még színvonalasabb, biztonságosabb verseny lehetőségeinek megteremtését tűzte ki célul.

Ennek eredményeként 2008. június 20-22. között került megrendezésre a XII. Nagykanizsai Military. A versenyt a hazai szakmai körök és a FEI szakemberei, Carlheinz Boeß, Nemzetközi Technikai Küldött és Joanne P.C. Domin, Nemzetközi Bíró ugyancsak elismeréssel fogadták.

„A résztvevőket a verseny helyszíne és a rendezőgárda a lehető legfelkészültebben várta. Nagyon szépen és jól előkészített pályával találkozott ló, lovas és edző. Nagykanizsa város, a Kanizsa Lovasklub és az egész Szervező Bizottság jól vizsgázott. Egy nagyszerű rendezvényen vannak túl, és kincstári optimizmussal tekinthetnek a jövő évi még nagyobb verseny elé.” LOVAS NEMZET

„Egy korrekt, színvonalas, szakmailag és esztétikailag semmi kivánnivalót maga után nem hagyó versenynek lehetett tanúja versenyző, néző egyaránt.” LOVASÉLET

Megemlítendő, hogy a Nagykanizsai Military 2007-ben és 2008-ban is az ország és a nemzetközi régió legmagasabb szintű lovastusa erőpróbáját képviselte. Azonos szintű versenyt a környező országokban további három helyszínen rendeztek (Feldbach és Laintal – Ausztria, Motesice – Szlovákia); magasabb szintű verseny a régióban nem volt.

Jövőbeni legfontosabb minőségcélunk a teljes pálya talajának javítása, ló- és lovasbarát akadálypark felépítése és a látogatók számára mind szórakoztatóbb verseny kialakítása. Ezen törekvéseink elismeréseként kaptuk meg a lehetőséget arra, hogy 2009-ben Nagykanizsán kerüljön megrendezésre az Amatőr Lovasok Európa-bajnoksága. Szeretnénk, ha a közeljövőben lehetőséget kapnánk a Nemzetközi Lovas Szövetségtől arra is, hogy Ifjúsági vagy Junior Lovastusa Európa-bajnokság házigazdájaként fogadhassuk hazánk és a külföldi nemzetek lovasait. A kontinensviadalok rendezése olyan lehetőség a hazai lovastusa sport számára, melyre ezidáig nem volt példa.

A nemzetközi lovastusa versenyek mellett továbbra is rendezünk megyei és regionális díjugrató versenyeket, valamint tervezzük regionális díjlovagló versenyek szervezését is.

Feltett szándékunk, hogy magas színvonalú versenyeinkkel hozzájáruljunk a lovassportok magyarországi fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.


Szervező Bizottság