Befejeződött az Ifjúsági Európa-bajnokság


Csütörtökön és pénteken 89 ifjúsági lovas mutatta be díjlovagló programját a franciaországi Jardy-ben, a FEI Ifjúsági Lovastusa Európa-bajnokságon. Magyarok közül Porcsa Lőrinc és Pop Corn érte el a legjobb eredményt, 66,53%-ot lovagolva az előkelő 21. helyről várta folytatást. A népes mezőny 64. helyén állt Varga Zsuzsa és Farello Z 60,28%-ot elérve, testvére, Varga Júlia Parancsot lovagolva 53,33%-kal a 87. helyet szerezte meg.

Szombaton, esős időjárási körülmények között lebonyolított terepverseny jelentősen átrendezte a mezőnyt. A magyarok közül először Porcsa Lőrinc indult, a pálya kétharmadáig hibátlanul ment, azonban 18-as akadály előtt lova, Pop Corn elcsúszott, így sajnos a párost kizárták a versenyből. Varga Júlia és Parancs következett, akadályhiba nélkül 31,2 hibapontot érő időbüntetéssel teljesítették a terepet, ezzel az eredménnyel 23 helyet jött előrébb páros, 64. helyen állt a vasárnapi díjugratás előtt. A mezőny utolsó előtti lovasaként indult a magyar csapat harmadik tagja, Varga Zsuzsa. Farello Z a pálya elején, az ötödik akadálynál ellenszegült, a terepverseny további részében hibátlan maradt és kis időtúllépéssel ért célba. A páros két feladat után 84,0 hibaponttal az 58. helyen állt. A tereppálya nehézségét mutatja, hogy 18 lovast zártak ki a versenyből.

A vasárnap reggeli állatorvosi vizsgálaton mindkét, még versenyben lévő magyar ló átment. Varga Júlia és Parancs két akadályt ütött, így 109,2 hibaponttal 56. helyet érte el. Varga Zsuzsa és Farello Z egy akadályt vert, a páros 88,0 hibaponttal 49. helyen zárt. A csapatversenyben Magyarország 15. lett, megelőzve Portugáliát és Bulgáriát.

A 2013. évi FEI Ifjúsági Lovastusa Európa-bajnok, a házigazdák nagy örömére Robin Boulanger (FRA) a 2002-es születésű pej kancát, Orpheo Des Sablons-t lovagolva. A páros 2011-ben Vale Sabrosoban (POR) egyéni 6., 2012-ben Strzegomban (POL) 10. helyezett az Ifjúsági Európa-bajnokságon. Idén is, akárcsak az elmúlt két évben díjlovaglás utáni eredményével zárta a bajnokságot. Ezüstérmes Elizabeth Hayden és Miracle Írország színeit képviselve, bronzérmes a brit Will Furlong és Pioneer Silvie. Az első tíz helyezett közé egy német, egy olasz, két svájci és három ír lovas került be. A csapatversenyt Írország nyerte, Franciaország és Svájc előtt.

Gratulálunk!

A verseny honlapja ITT érhető el.

A részletes eredmények ITT tekinthetők meg.