Alagi Military


Díjlovas négyszög, vizes árkok és farönkök, kombinációk, rudak, hó, eső és napsütés, harc az idővel és a magasságokkal.  Azt hiszem, mind csodálattal nézhettük azt a háromnapos küzdelmet, amelyet immáron hatodik alkalommal kínált a Kincsem Park és az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont, ötödik alkalommal a Dunakeszi-Alagi Lovas Fesztivál keretében. A versenyzők április 21. és 23. között három kategóriában mérhették össze tudásuk: CCI1*, CCI2* és CIC3*.

Mind tudjuk, mennyire nehéz több napon keresztül ugyanazt a jó teljesítményt nyújtani, pláne lóval együtt. Éppen ezért lehetünk büszkék a magyar versenyzőkre, akik a verseny minden napján remek teljesítményt nyújtva helyt tudtak állni a nemzetközi mezőnyben.

Néhány cudar napot követően péntek reggel napsütésre ébredtünk, a melegítőpálya megtelt lovasokkal, lóápolókkal és edzőkkel. Kezdetét vette a verseny. A CCI1* kategóriában 15 magyar lovast láttunk, akik remek lovaglással a harmadik nap végére elfoglalták a dobogó legfelső fokait. A 19 indulós kategória győztese, Vámosi Lilla a díjlovaglást követően a harmadik helyen állt 65,4 %-os eredménnyel. Casus Belli nyergében a verseny második napján hibátlanul teljesítették a Jobbik Ákos által tervezett, közel 4 km hosszú, 21 akadályból álló tereppályát, így egy helyezéssel feljebb kerültek a tabellán. Ekkor még a holland versenyző, Jan Van Beek állt az élen 67,9 %-os díjlovaglással és hibátlan tereppályával. Lassu Ferdinánd és Etuska a negyedik pozíciót foglalták el a második napot követően, 63,7 %-os díjlovaglással és szintén hibátlan tereperedménnyel. Előttük harmadik helyen Jakli Norina és Gezadine VDL (64,3%, hibátlan tereppálya). A versenyzőknek a díjugratás során is jól kellett teljesíteniük, hogy megtarthassák helyezéseiket az erős mezőnyben. Vámosi Lilla és Casus Belli verőhiba nélkül teljesítették a pályát, így a dobogó legfelső fokára állhattak. Szintén hibátlan lovaglással Lassu Ferdinánd került a második helyre, megelőzve ezzel a két verőhibával teljesítő Daingeann Paddy Pride-ot lovasával, Jan Van Beekkel, aki így a dobogó harmadik helyére szorult. Őt követte Jakli Norina és Gezadine VDL (4.), Jármy Tibor és Tóbanjáró (5.), és az osztrák versenyző, Katrin Khoddam-Hazrati Pippa 2 lovaglásával (6.)

A CCI2*-os kategória hétfős mezőnyében három magyar versenyző indult. Tuska Péter a megmérettetés első napján 60,2%-os díjlovaglást mutatott be a négyszögben Ben Bendegúz nyergében. Ezt követően a Pierre Le Goupil által tervezett tereppályán 14,4 időhibaponttal, végül a díjugratás során egy verőhibával teljesítették a versenyt. Ezzel a teljesítménnyel magabiztosan tartották negyedik helyüket a versenyben. Jakli Norina 62,3, Győr Gábor pedig 69,4 hibaponttal zárták a díjlovaglást, azonban ők a terepnap után nem folytathatták a verseny. Jakli Norina sajnos nem tudta befejezni a terepet, Győr Gábor lovát pedig a sikeres terepnapot követően a vasárnap reggeli állatorvosi szemlén zárták ki. Az első helyet, a CCI1*-os kategóriában harmadik helyre szorult Jan Van Beek szerezte meg Soraya 230-zal, maga mögé szorítva két osztrák versenyzőt, Katrin Khoddam-Hazratit Flashlighttal (2. hely) és Lea Sieglt Fighting Line nyergében (3. hely).

A CIC3* kategóriában indult Egyed László és My Win páros teljesítményét az első napot követően 64%-ra értékelték a díjlovaglás bírái. Akadályhiba nélkül, de késéssel, 28,8 időhibaponttal teljesítették a 26 akadályból álló tereppályát, végül a díjugratás során három verőhibával zártak, ezzel megszerezvén a 11 indulós versenyszám hetedik helyét. Közvetlenül mögöttük a nyolcadik helyen Szabó Orsolya, akit a 69,1 hibapontos díjlovaglást követően Zizi St John’s segített át a 3700 méteres tereppályán, ahol 20 akadály- és 34 időhibapontot szereztek. A verseny utolsó napját két verőhibával zárták. A CCI3*-os kategóriában a német Jörg Kurbel az első két helyet is megszerezte, Entertain You (1.) és Brookfield De Bouncer (2.) nevű lovaival. Harmadik helyen Jan Van Beek és Vamp Du Monselet zártak.

Köszönjük a Kincsem Park vezetőségének és rendező csapatának a színvonalas versenyt. Gratulálunk minden lovasnak, és további sok sikert kívánunk!

A lovastusa szerelmeseit pedig várjuk a szakág következő megmérettetéseire. Június 24-én Sóskúton láthatnak izgalmas versenyt a legkisebb kategóriáktól B kategóriáig.  Július 7-9. között pedig Nagykanizsán a Csónakázó-tó mellett kerül megrendezésre a Kanizsai Military, mely a tavalyi évhez hasonlóan idén is otthont ad a Tanintézetek Országos Bajnokságának. Akárcsak tavaly, CIC1* CCI1* nemzetközi versenyszámok mellett A0, A és B kategóriákban nemzeti versenyszámok is kiírásra kerülnek.