A pályatervezők nem azért építenek, hogy felbukj


Hányszor lehet hallani a tereppályát bejáró, akadályok előtt gondolkodó lovasoktól a következőt: „Vajon itt mire gondolhatott a pályatervező?” Nem elégszer.

A pályatervezők feladata olyan kérdések megtervezése, amit az adott szinten versenyző lovasok képesek megválaszolni. Ők nem gonosz emberek, akik jól megélnek olyan új akadályok építéséből, amiket szinte lehetetlen megugratni, megtréfálva az ártatlan lovasokat. A pályatervezők leginkább azt szeretnék, hogy pályáik biztonságosak legyenek, mind a lónak, mind a lovasnak magabiztosságot adjanak, és kiváló lovaglásokat idézzenek elő.

A Szenior Lovas Pályatervezők Fórumán, Kanadában, Mike Etherington-Smithszel és Jay Hambley-vel készítettem interjú. Mike napjaink egyik legjelentősebb pályatervezője, olyan versenyekkel az önéletrajzában, mint a 2010-es Lovas Világjátékok, a 2000-es és 2008-as Olimpiai Játékok (Sydney és Hongkong), valamint 18 éven át a Rolex CCI4*.

Jay szintén pályatervező és építő is; többek között ő tervezte az ocalai CCI2*-ot, a will o’windi CIC2*-ot és a 2013-as Közép-Amerikai Játékok pályáit is.

Azért mentem el erre a fórumra, mert úgy éreztem, hogy hatalmas lehetőség a tanulásra. Úgy gondolom, bölcs dolog lenne ezt megfontolnia mindenkinek a lovastusa világában. Számomra ez a fórum az egyik legtanulságosabb két napnak bizonyult, amit valaha is tapasztaltam.

A fórum szinte mindenen elképzelhető témát érintett, többek között szó esett a távolságokról, a különböző szinteknek megfelelő kérdésekről, az új biztonsági mechanizmusokról, a veszélyes lovaglásról.

Ráébresztett arra, hogy milyen nagy felelősséget vállalnak a pályatervezők, és mennyi munkával jár egy tereppálya megtervezése, ami segít a lovasoknak, és nem fogást talál rajtuk, hogy megálljanak vagy időbüntetést kapjanak.

Vicces volt lovasként hallani azt, ahogy Mike és Jay beszélt a lovasokról olyan általánosításokat használva, ahogy mi, lovasok a lovakról szoktunk beszélni. A lovasokat a lehető legjobban kell kontrollálni, de el kell fogadni azt a tényt, hogy mindig van egy eltévedt lovas, akinek sikerül olyan dolgokat csinálnia, amire sosem gondoltál volna.

Egy lovas szemszögéből a következők voltak a legérdekesebbek a fórumon:

1) A kisebb akadályok nem egyszerűbbek - Mike nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a kisebb akadályok nem egyszerűbbek, és minden asztalt - főként a pálya végén - a maximális méretekkel kéne megépíteni. Ennek az az oka, hogy mind a lovasok, mind a lovak több figyelmet fordítanak a nagyobb akadályokra, aminek eredményeképpen jobban is ugorják azokat. Legközelebb, ha egy masszív asztalt látsz a pálya végén, ne stresszelj.

2) Meredek típusú akadályok okkal épülnek - A meredekek kevésbé megbocsátó akadályok, ezt a lovasok is tudják, így több időt hagynak lovuknak az akadály felmérésére, biztosítva a tiszta ugrást. Mike azt mondta, a pályatervezők azért használnak meredek típusú akadályokat, hogy a lovasokat lassításra ösztönözzék, így a lovak nagyobb ívben ugorjanak.

3) A nyitott oxerek és sarkok egyre népszerűbbé válnak - A biztonsági mechanizmussal ellátott akadályok (törhető elemek, MIM kapcsok) segítenek megelőzni a bukást a leeső rönköknek és rudaknak köszönhetően. De csak korlátozott mennyiségű biztonsági mechanizmus érhető el a tömör asztalok és sarkok esetében. Azért látjuk azt, hogy egyre több pályatervező használja a nyitott oxereket és sarkokat, mert biztonságosabbak, mint a múltban. Továbbá, a lovasok elég nagy figyelmet fordítanak az ilyen típusú ugrásokra, mert a biztonsági rendszer aktiválása automatikusan hibapontot eredményez, és a ló nem tudja „stráfolni” ezeket az ugrásokat.

4) A talajnak egyenletesnek kell lennie - A lovak legjobban egyenletes talajon vágtáznak. A talaj változása esetén a ló elveszti bizalmát és bizonytalanná válik. A pályatervezők feladata, hogy olyan pályát tervezzenek, ahol a talaj a lehető legegyenletesebb, függetlenül attól, hogy a talaj mély, vagy kemény. Ha a talajban változást észlelsz a pályabejárás alatt, tartsd szem előtt, hogy lehet, egy kicsit több előrehajtásra lesz szükséged, hogy visszanyerd a lovad bizalmát.

5) Fél rönkök a bank tetején segítik a lovakat - A lovak jobban „értik” és ugorják a bankeket felfele és lefele is, ha van egy fél rönk a bank szélén. Legközelebb, ha egy banket látsz fél rönk nélkül, legyél tudatában annak, lehet, lovad nem fogja olyan szépen megugrani.

6) A pályatervezők figyelnek az idődre - A következő alkalommal, amikor úgy érzed, hogy az alapidő szűk lesz, mivel sok a fordulat, a kombináció és a meredek akadály a pályán, ami korlátozza sebességed, gondolj arra, hogy a pályatervező a te biztonságodért tette! Mike elmagyarázta, hogy a pályatervezők feladat a lovasok lelassítása a pályán azért, hogy biztonságos sebességből ugorjanak. Számos lehetőség van erre, soha sem akarják engedni a lovasokat átvágtázni egy elsőre meghívó akadályon. Ne felejtsd, a pályatervezők nem azért lassítanak le, hogy utána hibapontokkal büntessenek meg, hanem azért, hogy a lovon tartsanak.

Sable Giesler
http://eventingconnect.today/2015/10/31/course-designers-are-not-setting-you-up-to-fail/