A Nemzetközi Lovas Szövetség ötéves globális képzési programot hirdetett a lovastusa sportban tevékenykedő hivatalos személyek részére


Lausanne (SUI), 2010. január 22.

A FEI a napokban mutatta be a lovastusa sportban tevékenykedő hivatalos személyek (bírók, technikai küldöttek, pályatervezők, stewardok) részére kialakított ötéves Globális Képzési Programját. Az egy millió svájci frankos projektet, mely magában foglalja a hivatalos személyek szokásos FEI képzését és annak tanúsítását minden szinten, teljes egészében a FEI finanszírozza.

A Képzési Program célja a military sport biztonsági színvonalának fejlesztése és egységesítése, valamint a hivatalos személyek nemzetközi munkájának segítése. A program eredményeként a militaryban dolgozó hivatalos személyek munkájának színvonalában kívánnak javulást elérni a képzések és a tréningek – összességében tapasztalataik gazdagítása – révén. Ennek során kifejezett figyelmet kapnak a fejlődő, illetve kevésbé tapasztalt országok.

A Program célja továbbá a lovastusának, mint sportágnak a támogatása, új lehetőségek teremtése és a sportág résztvevői – nemzeti szövetségek, szervező bizottságok, hivatalos személyek és lovasok – közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztése.

„A sportág fejlesztése a képzésen keresztül a következő évtizedben” elnevezésű lovastusa stratégiai terv részeként a program arra hivatott, hogy fokozott közreműködést biztosítson a világ hivatalos személyeinek képzésében az első öt éves periódusban. A projekt bevezető éve 2009-ben volt, de az idei évtől már teljes üzemben működik és a 2013-as év végéig tart. Az ötéves ciklus végétől a military hivatalos személyek képzése a FEI szokásos programja szerint folyik majd tovább.

A Globális Képzési Program öt pilléren nyugszik:

1. Arnyék bíráskodás (Military Bírók és Technikai Küldöttek)

2. Hivatalos személyek cseréje (Military Bírók és Technikai Küldöttek)

3. Mentori rendszer (Military Bírók és Technikai Küldöttek)

4. Évente 4-5 napos képzések speciálisan pályatervezők részére, több szinten zajló nemzetközi versennyel egybe kötve.

5. Kijelölt résztvevők a FEI Tiszta Sport Kampányának keretében külföldi nemzetközi versenyeken Stewardként töltenek be hivatalos pozíciót. Előnyben részesítik azon versenyeket, ahol több szakág képviselteti magát, például díjugratás és díjlovaglás, elősegítve ezáltal, hogy a résztvevők széleskörű tapasztalatokra tegyenek szert. Tizenhárom nemzet – Amerikai Egyesült Államok, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, Mexikó, Svédország, Thaiföld – képviselői vettek részt a programban az első, nyitó évében, 2009-ben. 22 nemzet 78 jelentkezőjét regisztrálták a 2010-es évre, az első jelöltek a Red Hills Horse Trials versenyen vesznek részt márciusban az Egyesült Államokbeli Tallahassee-ben.

Giuseppe Della Chiesa, a Lovastusa Bizottság elnöke a következőképpen kommentálta a programot: „Ez egy izgalmas időszak a militaryban. A Nemzeti Biztonsági Biztosok rendkívül jól sikerült svédországi konferenciáján elindítottuk a Lovastusa Kockázatkezelési Irányelvet és Akciótervet, és most bejelenthetjük a military hivatalos személyek Globális Képzési Programját. A sportág felszálló ágban van a résztvevők számát illetően, és 2010-ben 100 új versenyünk lesz világszerte. Ez a növekedés rendkívül bíztató, de a kockázatkezelés és a képzés továbbra is elsődleges feladatunk kell, hogy maradjon.”

„A tréning immár nem csupán a lovasra vonatkozik, hanem szolgálja az állatjólétet, illetve a technikai lebonyolítás, valamint a kiszolgáló rendszerek képzését jelenti, úgy mint a bírókét, pályatervezőkét és egyéb hivatalos személyekét. A military hivatalos személyeinek Globális Képzési Programja egy értékes képzési kezdeményezés, amely világszerte kulcsszerepet játszik a militaryban dolgozók tapasztalatainak bővítése, munkájuk minőségének javítása terén” tette hozzá Alex McLin, a FEI Főtitkára.