A lovastusa szakág 2012. évi tervei


A lovastusa szakág igen nagy tradíciókkal rendelkező olimpiai szakágunk. Az utóbbi években a sikeres utánpótlásnevelés eredményeként legjobb ifjúsági és fiatal lovasaink részt vehettek a korosztályos Európa-bajnokságokon, illetve néhány lovasunk sikeresen szerepelt komoly nemzetközi versenyeken. A szakág vezetése a jövőben is mindent elkövet annak érdekében, hogy a szakágban versenyző lovasok a lehető legjobb szakmai támogatásban részesüljenek és ezáltal jó reményekkel készülhessenek a legrangosabb nemzetközi versenyekre.

2011-ben öt helyszínen (Bábolna, Kaposvár, Nagykanizsa, Pápa, Szabadegyháza) nyolc verseny került megrendezésre, amely önmagában – ha lehet így mondani – lehangoló. Mindaddig nem is várható jelentős változás a szakág eredményeit illetően, amíg nem sikerül megoldani, hogy a felkészülést hatékonyan támogató tréning- és versenypályákon készüljenek lovasaink a jelentősebb hazai és nemzetközi versenyekre, illetve amíg nem nyílik mód arra, hogy tudásukat, felkészültségüket gyakrabban, az adott szinteknek megfelelő versenyen mérjék össze, szerezzenek versenyzési tapasztalatot.

Igen jelentős az a támogatás, melyet a szakág a két, nemzetközi versenyeket rendszeresen rendező versenyhelyszíntől, Kaposvártól és Nagykanizsától kapott az elmúlt évek során. Nagykanizsa a régió egyik kiemelt nemzetközi versenyévé nőtte ki magát, ahol szívesen versenyeznek immár nemcsak hazai, de külföldi lovasok is. A rendezőknek sikerült olyan hírnevet szerezni a gyönyörű környezetben rendezett verseny számára, melynek révén évente majdnem egy tucat nemzet képviselteti magát. A hatalmas munka meghozta gyümölcsét, a rendezők pedig további fejlesztéseket helyeztek kilátásba: a 2009-es Ländliche EB sikerein felbuzdulva még nagyobb fába vágták fejszéjüket és benyújtották pályázatukat a 2013-as FEI Ifjúsági Lovastusa Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséért. A helyszín tehát, mely eddig is zászlóshajója volt a hazai military versenyeknek, ahol lovasaink évek óta valóban nemzetközi szintű pályán versenyezhetnek, immár Európa legjobbjai közé kíván felzárkózni. A szakág kiemelt érdeke, hogy e fejlesztési törekvéseket támogassa. Kaposvár két nemzetközi verseny rendezését vállalta magára 2011-ben is, emellett további két nemzeti verseny rendezésével jelentősen hozzájárul a lovastusa sport évközi szinten tartásához. A kiváló infrastruktúra, megbízható szervezési háttér igen jó feltételeket biztosít a magas szintű versenyek számára. Éppen ezért esett a választás 2011-ben is – immár második éve – erre a helyszínre a Felnőtt Magyar Bajnokság rendezése kapcsán. A nemzetközi részvétel ezen a helyszínen is komoly arányt képvisel, noha – kialakult tradíció hiányában érthető módon – még jelentősen elmarad a nagykanizsai mögött. Kaposváron szintén folytatódik 2012-ben az évek óta tapasztalható fejlesztés, mely tulajdonképpen a tereppálya fejlesztését jelenti.

Bábolna régi-új helyszínként tért vissza a versenynaptárba idén, a Tanintézeti OB házigazdájaként. A rendezők igen komoly erőfeszítést tettek a siker érdekében, és mindez meg is hozta a várt eredményt. Komoly terepakadályokon, szép környezetben, színvonalas szervezéssel zajlott az utánpótlás lovasok legrangosabb hazai versenye. A rendező eltökélt szándéka, hogy a jövőben is folytatja az elkezdett fejlesztéseket annak érdekében, hogy kiemelkedő színvonalú pályával gazdagítsa a hazai palettát. Pápa hosszú évek óta jelen van a versenynaptárban, pályája számos nemzeti bajnokságnak adott már otthont. Igen fontos, hogy az elkötelezett rendezőket a szakág minden erejével segítse abban, hogy a jövőben fejleszteni tudjanak, mindez ugyanis igen szükséges lenne ahhoz, hogy a pápai verseny továbbra is hasznos állomása maradjon a lovak és lovasok felkészítésének. Szabadegyháza szintén évek óta stabil szereplője a military versenynaptárnak. A helyi rendezvényekkel egybekötött egynapos versenyt a rendező – a tervek szerint – 2012-ben is meg kívánja rendezni, ehhez a szakág részéről komoly szakmai támogatást vár, melyet a jövőben sem szabad elhanyagolni. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy igen nagy szükség volna a szabadegyházihoz hasonló egynapos lovastusa versenyre (idén Kaposvár is rendezett ilyet). Ezek a versenyek mind a rendező, mind a lovasok számára igen költséghatékony megoldást jelentenek, másfelől elengedhetetlenül fontosak a lovak és lovasok rutinszerzése szempontjából. A lovastusában oly sikeres nemzeteknél bevett gyakorlatként ismert versenyrendszer itthon sem ismeretlen, hiszen korábban hazánkban is gyakran voltak ilyen versenyek. A régi hagyományt fel kell eleveníteni a szakág fejlődése érdekében.

A lovastusa szakágban igen komoly fejlesztések vannak kilátásban: a FEI Fejlesztési Programja keretében olyan új versenyhelyszíneket kell kialakítani a partnerként résztvevő rendezőknek, melyek néhány év múlva lehetőséget adnak hazánk és a nemzetközi régió lovasai számára, hogy azokon olimpiai kvótát szerezzenek. Ez a fejlesztés, melyet szakmailag a FEI koordinál, tehát néhány új versenyhelyszínre koncentrál majd, azonban a tervek szerint mindez pozitív hatással lesz a többi hazai versenyre is, így még inkább elősegíti a sportolók sikeres felkészülését – mind a nemzetközi szintre, mind a rangosabb nemzetközi versenyekre. A 2011-ben terepszemlét tartott FEI szakemberek, Andrew Griffiths és Ronald Alexander véleménye alapján az alagi tréningpálya kiváló lehetőséget biztosít majd a legmagasabb színvonalú, akár az olimpiai kvalifikáció megszerzéséhez szükséges versenyek számára is. Hasonlóan fontos szerepet kap az Egerben kialakításra kerülő military pálya, ahol hosszú távon szintén a Európa-bajnokságokra és olimpiákra történő felkészülés támogatása, elősegítése a cél. Az első versenyek mindkét új helyszínen a 2012-es szezon vége felé várhatók.

A szakág hathatós támogatása révén reményeink szerint a fentiekben említett versenyek mellé 2012-ben ismét csatlakoznak olyan régebbi helyszínek is, mint például Dánszentmiklós, Halászi, Mátészalka stb. melyek ugyan nem rendeztek military versenyt tavaly, de néhány évvel korábban komoly, meghatározó részét képezték az éves programnak. Segítségükkel megvalósítható a sport alapját képező, egyenletesen felosztott versenyszezon, mely lovasaink és lovaik fejlődésének alapvető záloga.


2011-ben történt:
Itthon:
5 helyszín, 8 verseny, 18 versenynap, 80 regisztrált (hazai) lovas, 126 regiszrált (hazai) ló, 526 start (ebben a külföldiek is benne vannak), 14 esés, 2 bukás (egyik sem súlyos)
Lovasaink az alábbi kiemelt nemzetközi versenyeken szerepletek:
• CIC2* Ländliche Európa-bajnokságon, Aston le Walls (GBR), Sárközi Csaba (Pápai Lovasklub SE) Charly Brown, 15. hely (44 induló)
• Fiatal Lovas Európa-bajnokság, Blair Castle (GBR), Bakonyi Noémi (Tandem KSE) Ben Fox, 34. hely (57 induló)
• Ifjúsági Európa-bajnokság, Vale Sabroso (POR) (52 induló, 7 nemzet) Szöv.kap.: Schaller Gábor
   Gelencsér Zsanett *(Magyar Póni Klub Szövetség) Viktória, feladta
   Hajdu Eliza *(Lovasakadémia SC) Vadvirág, kizárva
   Jakli Norina *(MPKSz) Sziporka, 34. hely
   Juhász Viktória *(MPKSz) Mosolygós, 29. hely
   Varga Júlia (MPKSz) Admirális, kizárva
   Varga Zsuzsa (MPKSz) Farfello Z, feladta
   Csapat (* jelzésű lovasokkal) 7. hely
• CIC3* Cameri Novara (ITA), Egyed László (Lovasakadémia SC) Clifton Ios, 56. hely (89 indfuló)