• Benjamin Winter
    Benjamin Winter
  • Jordan McDonald
    Jordan McDonald

A lovastusa sport fekete napja


Június 14-én, szombaton, két lovas vesztette életét terepversenyen történt balesetben, Németországban és Nagy-Britanniában, csupán pár óra különbséggel. Ezen a tragikus napon Luhmühlenben egy ló is elpusztult.


Benjamin Winter (GER) – Luhmühlen


A lovastusa közösséget sokkolta a fiatal német lovas, Benjamin Winter halál a Luhmühleni Nemzetközi Militaryn.
Benjamin második lovát, Ispot lovagolta CCI4*-on, amikor a 20-as ugráson (asztal) bukott. A 10 éves herélt nem sérült meg a rotációs esésben.

A német lovas már hibátlanul, alapidőn belül teljesítette a pályát első lovával, Wild Thing Z-vel.

A verseny szervezői a következő nyilatkozatot tették a balesetet követően: „A legmélyebb sajnálattal és szomorúsággal tudatjuk, hogy Benjamin Winter (GER) halálos balesetet szenvedett a luhmühleni CCI4*-os versenyen.”

„Az egész sport nevében legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejezni Benjamin családjának.”

„Minden FEI versenyen a lehető legnagyobb figyelmet fordítunk a lovak és a lovasok biztonságára és jólétére. A baleset okait vizsgálják.”

Korábban a nap folyamán a Tom Crisp által lovagolt Liberal a 7-es ugrás után összeesett és elpusztult. Feltehetőleg aorta repedést szenvedett. Tom nem sérült meg az esésben, Liberalt „egy nagyszerű barátnak” nevezte.


Jordan McDonald (CAN) – Nunney


Jordan McDonald, 30 éves Leicestershire-ben élő kanadai lovas a somerseti Nunney Nemzetközi Militaryn lovagolt kezdő kategóriában, amikor halálos balesetet szenvedett.

A versenyt nem folytatták, az elmaradt kategóriákat vasárnap pótolták.

A brit lovastusa szakág a következőket közölte:

„A legmélyebb sajnálattal tudatjuk, hogy Jordan McDonald halálos balesetben elhunyt június 14-én, szombaton 13:29 perckor a Nunney Nemzetközi Militaryn.

„Jordan harminc éves volt, Leicestershire-ben élt, de kanadai állampolgár. Egy éve feleségül vette Shandisst.”


Mark Phillips: Merre tartunk?


Luhmühlenben sajtótájékoztatót tartottak Benjamin Winter CCI4*-on bekövetkező tragikus balesete után. A következőkben Mark Phillips pályatervező, David O’Connor FEI Biztonsági Szakértő, Gillian Rolton a versenybíróság tagja, valamint Dr. Annette Lorey-Tews vezető orvos nyilatkozatai olvashatók.

Mark Phillips: „Nagyon rosszul érzem magam. Olyan pályát terveztünk, amit sokan könnyebbnek gondoltak a tavalyinál. Tökéletes körülmények voltak, jó talaj, napos idő - de túl sok esés történt. Hat lovas leesett, ketten buktak - ez túl sok. Ma a problémák (esések) legtöbbje egyszerűnek gondolt akadályokon történt. Az akadály, amin Ben Winter bukott, egy egyenes vonalon levő ugrás, ami már öt éve itt van. Az ötös és hatos ugrás egyenes vonalon van. Ha ezeken az egyszerűen meglovagolható akadályokon ilyen súlyos balesetek történnek, az aggodalomra ad okot. Merre tartunk? Mit csináljunk? Ez történhet, ha a lovasok nem figyelnek elégé az akadályokra, ami hibákhoz vezet, de senki se akart ilyen hibát, ami ma történt.”

David O’Connor: „Nagyon fontos, hogy felismerjük a történtek súlyát. Minden sportban érintett szervezet nagyon komolyan próbálja minimalizálni a kockázatot minden szempontból. Az akadályoktól, a pályatervezéstől a képzésen át a minősülésig - annyi minden került kidolgozásra az elmúlt években. Emberként sportot választunk, néha nagyobb kockázatot is vállalunk a sporttal együtt. Senki, aki egy nap nyeregbe ül, nem várja, nem tervezi vagy gondol a balesetre. Ez egy tragikus baleset, a kockázatot nem lehet megszüntetni. Lehetetlen. Nem lehet a sportot biztonságosabbá tenni annál, amilyen maga az élet.”

Mark Phillips az akadály korábbi történetéről: „Korábban két esés történt az akadályon a Német Bajnokságok alatt - Andreas Ostholt és Andreas Dibowski. Egyszer >túlugrották<, a másik hasonló volt a maihoz. … Ez egy olyan akadály, aminél a lovasnak lassítani kell és időt adni a lónak az ugrásra. Beszéltem ma Chris Bartle-vel (edzője a német lovastusa csapatnak), ő ugyanezt mondta Ben Winternek, amikor együtt nézték végig a pályát. Sajnos, Ben nem tett így és egy elfogadatlan árat fizetett érte.”

Gillian Rolton Benjamin lovaglásáról beszélt: „A kontrol központban ültünk. Láttuk Ben első lovaglását. Hibátlanul ért körbe, jól ugrott. Egyszer már megugrotta azt az akadályt. A második lovával haladt körbe a pályán, előre fele lovagolt. Kiegyensúlyozottnak tűnt az akadályok között. Már csak azt láttuk, amikor a földön volt, semmit sem látunk, ami jelezte volna, hogy ez fog történni.”

Dr. Annette Lorey-Tews: „Szerencsétlen baleset volt. Arccal ért földet. Bevérzés volt az agyban. Próbáltuk megmenteni, intubáltuk a helikopterben. Nem tudtuk megmenteni az életét.”


Forrás:
eventingnation.com
horseandhound.co.uk
horsetalk.co.nz