• Cook (c) Kit Houghton / FEI
  Cook (c) Kit Houghton / FEI
 • Boiteau (c) Kit Houghton / FEI
  Boiteau (c) Kit Houghton / FEI
 • Fox-Pitt (c) Kit Houghton / FEI
  Fox-Pitt (c) Kit Houghton / FEI
 • Rotatori (c) Kit Houghton / FEI
  Rotatori (c) Kit Houghton / FEI
 • Jung (c) Kit Houghton / FEI
  Jung (c) Kit Houghton / FEI

A HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokság terepversenye

Fontainebleau (FRA), 2009. szeptember 26.


BRIT GYŐZELEM EGY IZGALMAS TEREPNAPON


Miután a kivételesen izgalmasra sikerült terepverseny drámaian átalakította az eredménytáblát, az angolok jó úton haladnak affelé, hogy a fontainebleau-i HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon begyűjtsék rekordnak számító megszakítás nélküli nyolcadik aranyérmüket.

Annak ellenére, hogy címvédő bajnokuk, Nicolas Touzaint kiesése sokkolta a nézőket, a franciák végül feljöttek a második helyre – 57 ponttal lemaradva az angolok mögött. Touzaint (FRA) a 8. akadály C elemét helytelenül ugratta meg, s ezért került kizárásra. Az olaszok Roberto Rotatori és Juan Carlos Garcia két kiváló lovaglását követően három helyet ugrottak felfelé, s a harmadik helyen zártak. Garcia egyébként történelmet készül írni, amennyiben a FEI Díjugrató Európa-bajnoksága után a lovastusa Eb-n is érmet szerezhet egyazon évben.

Egy tragikus napot követően, melynek során a német csapat három lovasát kizárták, már csak Michael Jung (GER) maradt az egyedüli éremesélyes; ő és nagyszerű lova, La Biosthetique Sam jelenleg az egyéni második helyen állnak, miután gyönyőrű, alapidőn belüli hibátlan lovaglással értek körbe - ez volt az egyik, a három hibátlan körből 10 perc 27 másodpercen belül.

Az öt brit lovasból négy ment hibátlanul, így Kristina Cook (GBR) és William Fox-Pitt (GBR) jelenleg az egyéni első és harmadik helyen állnak, a felnőtt csapattagként most debütáló újonc Piggy French (GBR) pedig a negyedik helyen. Bár Oliver Townend (GBR) az idei évben kiválóan teljesített, most két ellenszegüléssel zárt - mindkettő saroknál, a 8C és 22 akadályoknál.


A FRANCIA HŐS

A franciáknak most Eric Vigeanel és 19 éves lova, Coronado de Prior pontjaival kell számolni, akiknek két ellenszegülésük is volt – ironikus, hogy az egyéni indulók, Arnaud Boiteau (FRA) és Didier Dhennin (FRA) az 5. és 7. helyen állnak. Az utolsónak induló, 57 éves csapattag, Jean Teulère azonban egyszerűen fantasztikus kört lovagolt 17 éves lova, a 2002. évi világbajnok Espoir de la Mare nyergében, s a hazai közönség hősnek kijáró ünneplése mellett ért célba.


MI TÖRTÉNT A NÉMETEKKEL?


A németek számára ez a nap már akkor igen rosszul sült el, amikor a második csapattagot, Frank Ostholtot kizárták a 22. sarok akadálynál és a 24-es, második vizes kombinációban a szük akadálynál elkövetett három ellenszegülése miatt. Ingrid Klimke (GER) számára a 11., cseppet sem egyszerű dupla eltolt sövényes akadály jelentett problémát, ahol Butts Abraxxas rosszul ugrotta meg az első elemt, majd megállt. Őket szintén kizárták a 16. nyíl alakú sövényes akadálynál elkövetett további ellenszegülések miatt. Az egyéni lovas Dirk Schrade és a csapat fontos embere, Andreas Dibowski a dupla sarkos 14. akadálynál esett le.

Az ír csapat szintén elvérzett, amikor első és utolsó lovasukat, Sacha Pemble-t és Elizabeth Powert három ellenszegülésért kizárták, s a hollandok is elszálltak, amikor Jan Van Beek feladta a küzdelmet,  Tim Lips pedig begyűjtötte harmadik megállását.


A VERSENYNAP STATISZTIKÁJA


5 csapat fejezte be a versenyt
44 lovas teljesítette a versenyt
27 hibátlan pálya volt
3 alapidőn belül
6 lovas feladta
14 lovast kizártak
7 esés (5 bukás)
A 11. akadálynál volt a legtöbb hiba, összesen 12
10 hiba volt a 16. és 24. akadályoknál


NYILATKOZATOK

Nicola Wilson (GBR): “Opposition Buzz imádja a terepversenyt – úgy képzeli, ilyenkor együtt ünnepelheti minden karácsonyát és születésnapját. Mindenhol az egyenes utat válaszottam, és minden úgy történt, ahogy reméltem. Ennek ellenére nagyon kemény volt, úgyhogy legközelebb megpróbálok majd egy másik zablával lovagolni.”

William Fox-Pitt (GBR): “Nagyon örülök. Idalgo teljesen alkalmatlan erre a pályára, és nagyon kemény volt – kicsit melegem van most – de nagyszerű volt, jószándékúan ment a vonalon. A víznél (24. akadály) elvesztettem a szárat, semmim nem volt, és nem hittem, hogy megéri kockáztatni, ezért mentem a hosszabb vonalon.”

Oliver Townend (GBR): “Úgy tűnik, túl merész dolog volt remélni, hogy Badminton és Burghley után ezt is megnyerem. Flint Curtis nagyon jó, de most nem volt a legjobb formájában.”

Kristina Cook (GBR): “A lovam egy csoda volt. Hét éve, négy éves kora óta lovagolom, és igazi kapcsolat alakult ki köztünk. Csak csapattársam, William Fox-Pitt szavaira gondoltam – azt mondta, ne aggódjak, hogy csinosan nézek-e ki!"

Michael Jung (GER): “Ma nyilvánvalóan rosszabbul ment a dolgo a csapatnak, mint amit el tudtunk képzelni, de a lovam nagyon jó formában volt. Jól néz ki az istállóban is, és remélem, éremnél tudunk majd maradni holnap is. Ma egy nagyon nehéz pálya volt, elejétől a végéig; nem volt egy lélegzetvételnyi idő sem lazítani, és iszonyú sok lehetőség volt a hibára. De Sam nagyon jó a terepen, számos alkalommal bizonyította ezt idén, és megtette ma is.”

Sam Watson (IRL), 24B-nél történt ellenszegülését követően: “Horseware Bushman nagyon nagyot ugrott a vízbe és távol került a második elemtől. Nagyon jól teljesített az egész pályán, szóval nem is lehetnék ennél csalódottabb.”

Karin Donckers (BEL): “Nagyon jól éreztem magam, lehet, hogy nem voltam elég gyors, de jó volt. Miután láttam Michael Jungot és Nicola Wilsont, azt gondoltam, hogy a pálya egész könnyű, de aztán hamarosan rájöttem, hogy elég kemény. De van egy aranyos kancám, aki jól kijön velem. Inkább szeretem jól megugratni az akadályokat, minthogy gyorsan, talán ez a gyengeségem, és ezért vagyok gyakran az első tízben, de nem nyerek! De ez a fontos a honlapi ugratáshoz, és a csapatomnak.”

Linda Algotsson (SWE), a 12. helyen: “Stand By Me fantasztikus volt. Hatalmas vágtája van, így a pálya második felén boldogabb volt. Fájt a fejem a 22. akadály miatt, nagyszerű volt ott is, aztán volt némi kínos pillanat a 24B-nél a második viznél, de úgy megugrott néhány akadályt, mintha csak póni klubos akadályok lettek volna.”


EREDMÉNYEK

CSAPAT
1 Nagy-Britannia, 140.50
2 Franciaország, 197.90
3 Olaszország, 211.20
4 Belgium, 286.60
5 Svédország, 313.60

EGYÉNI
1 Kristina Cook/Miners Frolic (GBR) 37.9 + 0.8 = 38.7
2 Michael Jung/La Biosthetique Sam FB (GER) 45 + = = 45.0
3 William Fox-Pitt/Idalgo (GBR) 41.5 + 3.6 = 45.1
4 Piggy French/Some Day Soon (GBR) 41.7 + 5.6 = 47.3
5 Arnaud Boiteau/Expo du Moulin (FRA) 41.8 + 6 = 47.8
6 Jean Teulere/Espoir de la Mare (FRA) 43.8 + 6.4 = 50.2
7 Didier Dhennin/Ismene du Temple (FRA) 50.6 + 0 = 50.6
8 Roberto Rotatori/Della Malaspina Irham (ITA) 45.8 + 4.8 = 50.6
9 Karin Donckers/Gazelle de la Brasserie (BEL) 38.7 + 16 = 54.7
10 Nicola Wilson/Opposition Buzz (GBR) 56.7 + 0 = 56.7


KÖVESSE AZ ESEMÉNYEKET

Eredmények és startlisták a www.fontainebleau2009.com oldalon.


NÉZZE A VERSENYT A FEI TV KÖZVETÍTÉSEIN

Szélessávú, nagy felbontású élő és felvételről sugárzott adások a versenyről a www.feitv.org oldalon.

Közvetítések a www.feitv.org-on:
Szeptember 27. Vasárnap: 11:00 – 12:00 (díjugratás 1. rész)
Szeptember 27. Vasárnap: 14:00 – 16:30 (díjugratás 2. rész)
FEI Media Communications