A FEI Bíróság diszkvalifikálta Maxime Liviot (FRA) és a francia lovastusa csapatot


A FEI Bíróság diszkvalifikálta Maxime Liviot (FRA) és Qalao des Merst a 2014-es FEI Lovas Világjátékok™ lovastusa versenyéről, miután leadott mintáinak tesztje pozitívnak bizonyultak egy ellenőrzött hatóanyagra vonatkozóan. Livio, aki egyéni ötödik helyezést ért el, tagja volt a negyedik helyen végző és ezzel a 2016-os Riói Olimpiai Játékokra kvalifikációt szerző francia csapatnak. A FEI Bíróság a francia csapatot is diszkvalifikálta, mely az olimpiai kvalifikáció elvesztését is jelenti.

A FEI lovakra vonatkozó doppingellenes szabályainak bármely megsértése a ló/lovas páros automatikus diszkvalifikációját eredményezi. Továbbá, Olimpiai Játékokon és FEI Lovas Világjátékokon™ a csapat egy tagjának pozitív eredménye, kivételes körülményeket kivéve, az egész csapat diszkvalifikációját eredményezi.

A francia csapat diszkvalifikációját követően a kanadai lovastusa csapat, mely eredetileg hetedik helyen végzett, egy helyet előre lépve minősült a 2016-os Riói Olimpiai Játékokra.

A 2016-os Olimpiai Játékokra eddig kvalifikációt szerzet nemzetek: Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztrália, Írország és Kanada. Brazíliának, rendező országként, automatikus csapat kvalifikációja van az olimpiára, bár – mint minden más nemzetnek – a csapat minden egyes tagjának el kell érni a minimális alkalmassági feltételeket.

Livo másik ügyét nemrég ejtette a FEI Bíróság, mivel a tavaly novemberben egy thaiföldi díjugrató versenyen lovagolt kölcsön lova, Bingo S, B-mintája nem igazolta az A-minta pozitív eredményét.

A FEI Clean Sport oldala ITT érhető el.

A Magyar Lovassport Szövetség doppingellenes oldal pedig ITT tekinthető meg.

A fent említett oldalakon elérhető a FEI Tiltott Szerek és a FEI Ellenőrzött Gyógyszerek Listája, valamint információkat tartalmaz a humán sportolókat érintő anti-dopping szabályozásról is.


FEI Press Release