Áprilisi helyszíni bejárás


2009. július 2. és 5. között a legnagyobb tradíciókkal rendelkező lovas Európa-bajnokságot rendezheti Nagykanizsa városa, a Kanizsa Lovasklub szervezésében. A 31. Ländliche – Amatőr Lovasok Európa-bajnoksága a hagyományos évenkénti Nagykanizsai Military keretében kerül lebonyolításra. A rendezvényre a brit, svájci, holland, belga, német és osztrák csapat már bejelentkezett, de még további négy-öt ország csapata várható, és természetesen a házigazda magyar csapat sem fog kimaradni. Így összességében körülbelül 80 lovas nevezésére számítanak a szervezők. A négy nap során várhatóan több ezer néző látogat majd el a helyszínre, ahol első nap a kuriózumnak számító csapat díjlovaglást tekinthetik meg, melyet a második napon az egyéni díjlovaglás követ. A legnagyobb érdeklődés valószínűleg a rendkívül izgalmasnak és látványosnak ígérkező szombati terepverseny iránt lesz. A bajnokságot vasárnap díjugratás és egy látványos finálé zárja majd. A szervezés már javában folyik, és úgy tűnik, minden adott egy nagyszerű, számos kiegészítő programmal tarkított lovas fesztivál megteremtéséhez.

Április 4-én és 5-én külföldi delegáció érkezett Nagykanizsára. A delegáció résztvevői: Carlheinz Boess (Németország) – FEI technikai küldött, Karl Paar (Ausztria) – FEI pályatervező, Thomas Tesch (Ausztria) – FEI felügyelő, Sjef van Roovert (Hollandia) – Ländliche Eb Felügyelő Bizottságának elnöke.

A külföldi szakemberek a verseny helyszínét minden részletre kiterjedően megvizsgálták. Idén egy új vonalvezetésű tereppályával mutatkozik be a kanizsai verseny. Ezzel kapcsolatban Paar úr megjegyezte, biztos abban, hogy ifj Dobri Lajossal közösen olyan látványos versenyt fognak kínálni a közönség számára, mely megállná a helyét bárhol a világban.

A megbeszélések alapján körvonalazódni látszik a versenyhez kapcsolódó tradicionális bemutatók menetrendje is. Várhatóan május végén, vagy június elején kerül sor egy újabb komoly találkozóra és terepszemlére, melynek során a résztvevő nemzetek csapatvezetői és szövetségi kapitányai is ellátogatnak a helyszínre.

Carlheinz Boess úr megjegyezte, hogy a tavalyi sikeres versenyt követően nem aggódik a bajnokság lebonyolítását illetően, bár hozzátette, még rengeteget kell dolgozniuk a helyieknek, mind a szervezést, mind a terepmunkákat illetően.

Sjef van Roovert úr felhívta a figyelemet arra, hogy a nagykanizsai verseny és az egész magyar lovastusa sport számára rendkívül fontos ennek az Eb-nek a magas színvonalú lebonyolítása. Ez a verseny ugródeszka lehet a helyszínnek, hogy feliratkozzon a legkomolyabb európai versenyközpontok sorába, és hosszú távon jól kamatoztatható nemzetközi hírnévre tegyen szert. A holland szakember a látottak alapján hisz abban, hogy a kiválasztott gyönyörű helyszín és az igen ambiciózus szervező bizottság alkalmas ennek a magas színvonalú versenynek a megrendezésére.

Fotók

Bővebb információ, versenykiírások és egyéb dokumentumok
Utazás, szállás